5 tips die je helpen om keuzes te maken die bij je passen.

Wij zijn de eerste van onze generatie met meer mogelijkheden. Kiezen voorbij het Calvinisme en voorbij religie. De eerste die zelf mogen kiezen. Meer opties, meer stromen en meer systemen. Een heel nieuwe dynamiek waarin jij je plek mag vinden.

Elke medaille heeft 2 kanten; zo brengt die keuzevrijheid ook iets anders mee. Want tegelijkertijd is daar een sociale druk. Denk maar aan allerlei verplichtingen en het plaatje wat er zo goed mogelijk uit moet zien. Presteren op school en werk en het liefst wil je niet anders zijn dan de mensen om je heen.

Hoe is dat voor jou, lukt het je om bij jezelf te blijven? Om keuzes te maken die goed zijn voor jou of ga je mee in wat anderen willen als ze anders denken dan jij?

Onbewust pas je je aan terwijl dat niet hoeft. Ik deel 5 inzichten met je die je helpen om vol vertrouwen te blijven staan voor dat waar jij in gelooft. Die je helpen om te kiezen wat écht past bij jou. Ook wanneer je omgeving aangeeft iets anders te vinden, willen of verwachten. Je eigen weg vinden in deze tijd kan een uitdaging zijn. Vooral als je haarfijn aanvoelt wat de ander nodig heeft. Pas de volgende inzichten toe en ervaar hoe je snel meer vertrouwen en harmonie ervaart.

1 Luister naar je lichaam.

Je lijf is je richtingaanwijzer. In het verleden was het vooral van belang om hard te werken. Dan kwam je ergens. Discipline als deugd. Hoe vaak ik niet hoorde: ‘zet je schouders er onder’ of ik zelf zei: ‘ik zet nog wel een extra tandje bij!’ En dan ging ik weer een ronde door. Je lichaam geeft signalen, alleen gaan we hier massaal aan voorbij. Het gevaar wat hierin schuilt, is de burn-out.

Denk maar aan het voorbeeld wat we allemaal kennen. Het krijgen van buikpijn als je iets eet wat niet goed is voor je, terwijl je het zo lekker vindt. Je lijf geeft je een signaal en je negeert het. Zo zijn er talrijke voorbeelden. In plaats daarvan kiezen we voor een pil die de makkelijke oplossing biedt en de symptomen aanpakt. Zo kunnen we weer doorgaan met wat we deden in plaats van dat we even stil gaan staan en vragen: wat heb ik nu nodig?

Als je wilt dat morgen anders is dan vandaag, dan moet je nu iets anders gaan doen. Ik was altijd weg, onderweg of bezig. Ik luisterde pas toen het leven me iets op mijn pad gooide waar ik niet omheen kon. Op dat moment moest ik drastische maatregelen nemen. Dat kan ook anders weet ik nu. Door te luisteren. Door me af en toe aan te passen. Mijn rust nemen als het nodig is, zodat ik actie kan nemen als het moment dat vraagt. Het fijne is dat ik nu meer energie heb dan ooit.

2 Kijk eens met andere ogen naar jezelf.

Wat deze tijd vraagt is eerlijk zijn naar onszelf. Dit is iets wat kinderen van nature al doen. Of je nu zelf kinderen hebt of niet, kijk eens naar ze. Of nog beter: bekijk jezelf eens door de ogen van een kind.

Onbevangen en speels. Waar je jezelf nog regelmatig vastzet ‘dat-kan-ik-niet’ of ‘dat-kan-nu-niet’, volgt een kind hun intuïtie en instinct. Dit mag jij ook doen. Zet jezelf niet gelijk vast in wat niet kan, maar blijf open staan voor wat er al is en wat wel kan. En neem vervolgens actie vanuit deze energie.

Stop niet bij het inzicht maar ben ook bereid om te doen. Net als een kind kan dit betekenen dat je soms valt, je hoofd stoot of dat iets niet meteen lukt. Net als een kind hoef je niet op te geven. Je gaat door en vindt een manier die past bij jou. Deze manier van kijken bracht me niet alleen dat ik me sterk genoeg voelde om dingen te laten die ik niet meer wilde doen, het hielp me ook om een licht te werpen op mijn verlangens en behoeften.

3 Zie de uitnodiging in de uitdaging.

Je kunt je soms voelen alsof je met je rug tegen de muur staat. Dan zie je die zee aan keuzes die ik hierboven omschreef écht niet. Lukt het je om die situatie die je op het kruispunt plaatst te zien als een uitnodiging?

Je hebt opties, alleen kunnen die behoorlijk spannend zijn. Want het vraagt van jou dat je andere keuzes maakt dan je tot nu toe misschien deed. Ga eens in gedachten op dat kruispunt staan. En schrijf op briefjes welke keuzes je hebt. Schrijf ze allemaal op, ook als ze niet helemaal reëel voelen. Ook als je in gedachte al iemand hoort zeggen: wie denk je wel niet dat je bent? En leg daarna die briefjes eens om je heen en ga er op staan. Wat voelt prettig en wat niet? Wat laat je lichaam je voelen? En wat zou een volgende stap kunnen zijn voor je?

4 Ben oké in het niet alles weten.

Waar je ook bent en waar je ook staat in je leven, er zal altijd een deel bekend zijn en een deel onbekend. Je weet een deel van wat je wilt en je weet een deel niet. Je hoeft niet exact te weten wat je wilt om vooruit te blijven gaan.

Ga uit van dat wat je wel weet. Wat gaat je nu bijvoorbeeld gemakkelijk en moeiteloos af of waarvoor komen mensen altijd bij jou?

De kracht zit in het stukje dat je leert om je comfortabel te voelen in een situatie die dat niet altijd is. Wie wil je zijn? Dat is de belangrijkste vraag. Houd die focus voor ogen en blijf stappen zetten naar die persoon. Het kan je helpen om plaatjes uit te zoeken die dit beeld vangen. Zodat je ernaar kunt kijken en steeds weer weet waarvoor je het doet.

5 Kies hoe jij je wilt voelen aan het begin van je dag.

Ben je bekend met het idee dat gedachten dingen worden? Ik geloof dat we voor een heel groot deel invloed hebben op hoe we ons voelen en wat ons overkomt. Hoe je je voelt staat direct in verbinding met het verhaal wat je jezelf vertelt. En met wat je vervolgens weer aantrekt.

Bepaal ‘s morgens vroeg hoe jij je wilt voelen. Wat is je intentie van die dag; wat wil je bereiken of doen?
Je bent onderdeel van een groter geheel. Laat het geheel werken voor jou en trek aan wat past bij jou.

Leer je sterk te voelen bij keuzes die je maakt vanuit je gevoel. Ook als anderen het niet met je eens zijn.

Leer te herkennen wat je uit je flow haalt en wat bijdraagt. Leer hoe je vanuit die specifieke momenten een andere beweging kunt maken wanneer dit nodig is.

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat je mag kiezen vanuit je gevoel; vanuit je intuïtie, je instinct en je impulsen. In een tijd die vraagt om door oude systemen heen te breken. Om dynamieken die niet langer werken los te laten. Dat vraagt lef. Het vraagt dat je leert om je veilig te voelen en die veiligheid vind je in jezelf. Hoe meer je dit ervaart, hoe meer kracht je haalt uit je keuzes. Hoe sterker jij bent, hoe beter jij die stemmen die jou er nu van weerhouden te doen wat je écht wil doen het zwijgen op kunt leggen.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:

Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Anders denken, Coaching, Gezond Egoïsme, Leiderschap, Verandering, Vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *