Is het echt zo?

The Work van Byron Katie. ‘Toevallig’ las ik een artikel van haar in een magazine, alweer een jaar of acht geleden. Dat maakte indruk op me omdat het simpel en direct toepasbaar was. Met behulp van een paar eenvoudige vragen kwam ik verder. Ik piekerde me op dat moment suf over van alles en nog wat.

Vindt hij dit of toch dat? Wat vinden anderen van mij, hoe zie ik mezelf en is dat wel in lijn met hoe anderen me zien. Iets wat iemand had gezegd of juist niet kon ik mijn hoofd helemaal opblazen. Letterlijk van een mug een olifant maken dus, ik was er een ster in! Nu zie ik wel dat me dat toen geen stap verder bracht, maar op dat moment speelde het heel erg. De oplossing werd me eigenlijk in de schoot geworpen.

Wat houdt The Work in?

Heel kort komt het neer op het stellen van vier vragen die je leven kunnen veranderen. Het verandert in elk geval hoe je dingen benadert, en daarna gaat het rollen. Je maakt je bijvoorbeeld druk om iets wat een ander over je denkt. Of over je partner die op een bepaalde manier reageert. Of over je werk. Het toepasbaar op vrijwel alles. Zoals gezegd had ik de gave om dingen in mijn hoofd zo groot te maken dat de ander al niet meer goed kon reageren, een situatie kon zich al niet meer oplossen. Ik verloor alle realiteit uit het oog en stond totaal niet in contact met mijn gevoel.

Door bij jezelf te onderzoeken of iets – een gedachte bijvoorbeeld – klopt, kun je de eindeloze stroom in je hoofd stoppen. En het werkt! Denk maar eens aan iets wat je heel erg bezig houdt. Bijvoorbeeld, ik blog nu over iets wat ik als heel persoonlijk zie. Het grootste deel van mij denkt: ga ervoor! En ergens zit er nog ongeveer 10% die zegt: wat zullen anderen er wel niet van denken. Anderen gaan me anders zien nu, toch? Anderen denken misschien wel dat ik thuis stiekem in paarse jurken rondloop, al toverspreuken prevelend. Goed, beetje een overtrokken voorbeeld, maar de strekking is duidelijk denk ik. Ik onderzoek nu bij mezelf of het klopt met 4 vragen: is het waar? Kun je absoluut weten dat het waar is? Hoe reageer je als je gelooft wat je denkt? En de laatste: wie zou je zijn zonder de gedachte?

Een voorbeeldje:

EEN. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)

Vraag: is het waar dat anderen anders over mij denken?

Antwoord: JA, ik zie dat anderen anders naar me kijken.

TWEE. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)

Vraag: weet je echt heel zeker dat het zo is, heeft iemand iets tegen jou gezegd wat er op kan wijzen dan jouw gedachte klopt? Kun jij in het hoofd van anderen kijken?

Antwoord: euhm..nee….ik denk het, maar weet het eigenlijk helemaal niet zeker.

DRIE. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Antwoord: als ik dat denk, blokkeer ik iets in mezelf en kruip ik terug in mijn schulp. Precies dat wat ik vooral niet wil dus.

VIER. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Antwoord: mezelf! Een persoon met meer energie voor andere zaken.

Vier korte vragen die me aan het denken zetten. Probeer het zelf maar eens. Na een tijdje gaat het vanzelf. Voor mij was dit life-changing. Sommige dingen zijn zo simpel en eenvoudig. Het stellen van vragen laat je anders kijken en denken. Het is ook toe te passen op iets waar je je aan irriteert bij een ander. Vul het maar eens in. Bedenk iets en toets of het echt zo is. Het helpt je om dingen daar te laten waar ze horen. Om ze los te laten. Los laten wil niet zeggen dat je er niets meer om geeft, maar dat je er voor kiest om het daar te laten waar het hoort. Precies dat werkt erg bevrijdend!

Geplaatst in Geen categorie.

4 reacties

  1. Pingback: Zie jij wat het leven je laat zien? -

  2. Pingback: Je gedachten van vandaag creëren je leven morgen. ⋆

  3. Pingback: De 5 poorten naar innerlijke rijkdom. ⋆

  4. Pingback: Hoe kan ik ergens boven staan en naast me neer leggen terwijl iets me echt raakt en kwetst. ⋆

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *