Spiegelgedrag van kinderen. Deel 1.

Wat laten kinderen je allemaal zien als jij er open en eerlijk naar durft te kijken? En geloof mij maar dat dit voor je zelf soms behoorlijk confronterend kan zijn. Kinderen kunnen je laten zien waar jij nog aan mag werken. Je meer uitspreken? Of mag je juist iets loslaten?

In een tijd dat het met mij even niet zo lekker ging, leek het alsof mijn kinderen nóg vervelender werden. Alsof ze precies op ‘die knoppen’ drukten die ervoor zorgden dat ik nog heftiger reageerde. Alleen al daardoor wist ik dat hulp nodig had, en bij voorkeur ook snel. Dat is me ook gelukt, ik ben nog steeds blij dat ik dat toen zelf in zag. Gelukkig heb ik ook veel lieve mensen om me heen die me steunden en luisterden naar me als ik even mijn verhaal kwijt moest. Op die manier kon ik snel en concreet aan de slag en tegelijkertijd delen wat ik kwijt wilde.

Als je kinderen hebt; grote kans dat ze je grootste spiegel zijn.

Wat laten kinderen je zoal zien? Kinderen voelen feilloos aan als het niet goed met je gaat. Ze voelen het ook aan als je wel lekker in je vel zit. Als jij (of je partner) diep van binnen niet gelukkig is en je niet uitspreekt, kan zich dat uiten in een kind met woedeaanvallen.

Je mag je uiten. Ook op een manier waarvan wij later geleerd hebben dat het eigenlijk zo niet hoort. Probeer je innerlijke rem daarom af en toe even los te laten. Zoek naar een uitlaatklep die voor jou werkt. Stop je eigen emoties niet weg; boos en verdrietig zijn hoort net zo bij het leven als liefde en geluk. Kinderen voelen het als jij verdrietig, maar het weg probeert te stoppen.

Als je een kind hebt dat zich vastklampt aan je, wat kan je dat dan vertellen?

Je kind laat jou letterlijk niet los. Is er misschien iets wat jij los mag laten? Mijn eigen dochter kan heel erg ‘aan mij hangen’ en soms letterlijk trekken. Ondertussen weet ik dat haar en mijn energie in elkaar overlopen als het ware. Goed om te weten, nu kan ik daar een beetje op letten. Zowel naar mezelf toe als naar haar. Ik kijk zelf wat ik los mag laten.

Ik ben nogal een perfectionist. Ik ga door tot ik iets top vind. En hoe harder ik push, hoe meer zij trekt aan mij. Ik kan op dat moment snauwerig reageren, maar kan het ook omdraaien. Even het gas loslaten.

Ze laat me het belang zien van rust nemen.

En naar haar toe let ik op dat ik aan het einde van de dag even praat over wat leuk was vandaag en wat minder leuk. Even een momentje samen om te dag af te sluiten en om haar terug te laten geven wat van mij is. Zodat zij ook al leert wat haar eigen energie is en wat van anderen. Iets wat ik nu zelf overigens ook leer en duidelijker kan zien en voelen. Als je kind geen antwoord geeft op je vragen, probeer de vraag dan eens anders te stellen. Als ik aan mijn kinderen vraag om wie ze het hardst hebben moeten lachen die dag, reageren ze gelijk. Zo heb ik meteen een mooie opening om door te vragen. Houd het op dat moment positief en open. Je zult versteld staan van waar je kinderen mee komen.

Heb je een kind dat niet naar jou luistert en wel naar je partner. Waar luister je niet naar jezelf? Waar ga je aan voorbij? Neem een moment voor jezelf en kijk eens écht naar wat je wilt doen, wat maakt jou gelukkig? Niet vanuit je verstand maar je gevoel. Waarvan krijg je tranen in je ogen als je eraan denkt dat dat jouw werk zou kunnen zijn? Dat je dit elke dag kunt doen?

Je hoeft het hele plaatje niet voor je te zien om er wel stappen naartoe te zetten. 

Ik geloof dat je kinderen jou uitzoeken. In sommige situaties is dat voor ons ego (ons hoofd, het denken) lastig te begrijpen. Want waarom ‘kiest een kind’ voor situaties die wij als moeilijk en lastig bestempelen? Op zielsniveau kiezen wij allemaal onze lessen en zielendoelen uit. In een plek waar geen goed of fout is. Het is lastig om dat zo te kunnen  zien. Zonder dat we er een oordeel over geven. Probeer vandaag eens zo naar je kind te kijken; vrij van oordeel. Kun je dan zien wat je kind nodig heeft (en jij dus ook)? Een kind vraagt altijd om liefde. Jij ook, zowel destijds als nu.

De meest heftige uitspraken en acties zijn een roep om aandacht en liefde. Niet meer, niet minder. Stap eens uit de situatie en kijk naar wat een kind – of iemand in je omgeving – je wilt vertellen en wat jij daarmee mag doen. Stel je zelf dan de vraag: wat mag ik vandaag leren of zien? Wil je hier concreet mee aan de slag? Deel 2 lees je hier.

Ik help je graag verder:

Inspiratie sessie: steeds vaker krijg ik vragen van (single) ouders, aanstaande ouders of professionals werkzaam in het onderwijs. Ik neem graag de tijd voor je. Samen kijken we naar je vraag en creëren we een concreet plan waar je mee aan de slag kunt. Geheel toegespitst op jouw idee of stap in je proces. Vooraf stuur ik je enkele vragen zodat we deze 2 uur heel gericht kunnen werken aan jou en je idee.

Verdieping en advies: verdieping in de ouder – kind relatie start met een verdieping in jou. Wat heb je nodig om je gelukkig te voelen en hoe haal alles uit je leven zodat je dit ook voorleeft aan je kind? Hoe maak je jouw gezinssysteem tot een gelukkig systeem? Ik ga leren en laten ervaren hoe je dit aanpakt. Met concrete tools, tips en handvatten.

Geplaatst in Geen categorie, Je ware zelf zijn, Mindset, Spiegelen.

Eén reactie

  1. Pingback: Hoe help je je kind om zich te richten op wat het wilt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *