Ben jij er klaar voor om vanuit gezond egoïsme invulling te geven aan je dromen?

‘Zoek maar een man die heel veel geld heeft!’ Dat zei mij moeder wel eens toen ik jonger was. Soms voegde ze er aan toe dat ik best veel aan mezelf dacht. Nu ik hierover nadenk spiegelde ik haar dat zij zichzelf meer naar voren mocht plaatsen. Mijn moeder is een lieve zorger, zowel thuis als in het werk wat ze deed. Toen ik jonger was, een jaar op 16, plaatste mijn moeder zichzelf wat meer naar achter. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen omdat ze echt heel veel veranderd en gegroeid is. Zowel qua innerlijk als uiterlijk.

Dat is hoe spiegelen werkt. Het hielp mijn moeder op een onbewust level meer op de voorgrond te treden. Ze zorgt nog steeds en maakt zich ook nog veel zorgen, ze geniet echter ook meer. Het is meer in balans.

Wat is nu dat gezond egoïsme? Het is je verantwoordelijk voelen voor je eigen verlangens, behoeften en je dromen.

De dagelijkse drukte van werk, gezin, je sociaal leven, verwachtingen van anderen of je eigen prestatiedrang. Hoe houd je jezelf staande? Hoe blijf je dicht bij jezelf? Wat kun je doen om bij die verlangens te blijven en te bouwen aan je eigen droom en niet die van een ander.

Je leest wel eens over het ‘is dit alles’ moment, zo rond je dertigste. Het enige wat hier echt gebeurd is dat je jezelf f gaat vragen wat je echt wilt. Vanuit school ga je immers meestal werken en carrière opbouwen. Tot je op en punt komt in je leven en je afvraagt: en nu? Vele komen in een burn-out, soms zelfs meermaals voordat ze zich realiseren dat het anders kan. Dat ze anders mogen kiezen. En dat ze zelf óók een droom hebben en dat je je persoonlijke geluk ook moeilijk daar buiten vind.

Natuurlijk zijn er tijdelijke oplossingen. Een nieuwe baan bijvoorbeeld. Of spullen of gadgets die je aandacht weer even afleiden van wat er echt aan de hand is. Altijd heb je weer iets nieuws nodig.

Ken jij je verlangens?

Wat wil je écht doen? Het is zo’n eenvoudige vraag en toch merk ik keer op keer hoe weinig mensen echt weten en voelen wat hun behoeftes zijn. En dan de volgende stap: wat kun je vervolgens doen om hier invulling aan te geven?

Wat als je nu fulltime werkt en je wilt graag méér of iets anders? Je weet namelijk dat er meer is en dat je meer kunt. Blijf je hangen en zoek je het geluk buiten jezelf of ben je bereid om de diepte in te gaan?

Om bijvoorbeeld te onderzoeken of je een cursus wil doen. Staar je daar ook niet blind op want de tijd dat je voor alles een papiertje nodig had is ook van voorbijgaande aard. Natuurlijk heb je kennis nodig, dat kan echter ook op andere manieren! Stel ook de vragen. Wat kan ik nu doen, welke stap kan ik nu zetten die me dichter bij mijn droom of roeping brengt? Wie is een bijdrage voor mij in deze situatie?

Haak daarna ook in op je ingevingen.

Lees dat boek, meld je aan de voor die cursus, kijk hoe anderen het doen wiens werk in lijn ligt met jouw wens. Maak een afspraak met deze mensen, maak die lunch afspraak en vraag ze naar hun weg. Zet elke dag een stap in de richting. Kleine stappen zijn net zo belangrijk want je zult zien dat het een heel proces is.

Weet je dat er meer is, ook voor jou? Dat werken in loondienst leuk is, dat je niet met tegenzin naar je werk gaat, maar ooh…er is meer, toch? Alleen waar moet je beginnen? De gouden letters in dit verhaal zijn: als je vandaag blijft doen wat je gisteren deed is morgen niet anders.

Je hoeft echt niet alles gelijk op te geven. Het mag eenvoudig gaan, het kan stap voor stap. De enige die het je echt moeilijk kan maken, dat ben je zelf. Niet je omgeving, ook al lijkt dat soms zo. Je omgeving spiegelt je eigen onzekerheid alleen maar en nodigt je uit te kiezen: wat wil jij?

P.S. Wil je concreet aan de slag met krijgen van het leven wat je verlangt terwijl je impact maakt op de wereld om je heen? Kies dan voor de verdieping van 6 weken. Je leest er hier alles over. Ben je benieuwd hoe dit aansluit op jou en je plannen? Mail me via make@maikemaessen.nl of plan je gratis kennismakingsgesprek.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.