De overeenkomst tussen een dip en keuzes maken

Deze week loopt mijn Shape Your Destiny challenge. 8 dagen lang genieten! Vooraf had ik me bedacht dat ik alles klaar kon zetten, de opdrachten en de filmpjes. Zodat ik goed voorbereid aan de slag kon. Het grappige is wat er toen gebeurde.

Want het laten ontstaan is niet alleen wat de deelnemers van de challenge doen. Ik ook. Ik ervaarde vooraf geen inspiratie of motivatie om iets te doen. Wat ik in het verleden deed was mezelf pushen om het toch te doen. Om toch alles te doen zoals ik me had bedacht. Want ja…stel dat er wat zou gebeuren waardoor iets niet goed zou gaan.

Nu heb ik geleerd om dit los te laten.

Om per situatie te kijken: wat wil ik en wat kies ik vervolgens. Dit heb ik geleerd en dat was een proces. Voor je een verandering in je gedrag bereikt ben je even onderweg. Je leest in studies waar ze uitleggen dat een nieuwe gewoonte aanleren 21 dagen duurt. Voor een blijvende verandering ben je iets langer onderweg. 2 tot 3 maanden is het uitgangspunt. Dit werkt met andere eet of sport gewoonten zo en ook met je gedrag.

Alles begint bij dag 1. De start, het begin. Een keuze. Het begint bij jou. En die dip die hoort erbij. Het proces gaat met vallen en opstaan. En dat is helemaal oké. Ook binnen die dip mag je kiezen. Ik deel mijn inzichten met je die mij hielpen me staande te houden in mijn proces.

Kiezen.

In het kwadraat maal 83. Zolang je weg blijft lopen kom je er niet. Je kunt 20 keer in therapie gaan, het gaat erom dat je kiest. Die burn-out komt echt niet terug als jij bij alles dicht bij jezelf blijft. Beweeg weg van de verwachtingen van anderen en van die innerlijke persoon die je blijft overschreeuwen. Dat stemmetje dat altijd zegt: nee je moet eerst nog dit doen, of dat en die altijd maar doorgaat.

En dat werkt zo bij alles. In je werk, je huis(houden), vriendschappen of relaties. Je kunt continu voor anderen blijven rennen of je kunt een keer ‘nee’ zeggen en leven vanuit het moment. Net als ik bij mijn challenge, kijk en voel wat er wil ontstaan. Je bestemming, je destiny is ook energie, het is te vormen en het blijft dat ook doen. Je hele leven. Omdat je groeit, inzichten krijgt en daar iets mee doet. De ene keer misschien wat sneller dan de andere keer.

Laat het los, laat het gaan.

Let it go! Het nummer van Frozen wat ik ondertussen al vaak heb gehoord. Je hoeft niet kei hard te laten vallen, daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je leert te zien waar je aan vast houdt wat niet echt is. In welke illusie draai je rond? Een verhaal van tekort of angst. Leer te zien wat het echt is.

Dit kun je doen door af te stemmen. Je begint met het bepalen van hoe je je wilt voelen die dag. Voor veel mensen is vrijheid het ultieme doel, voor anderen is liefde belangrijk. Kijk wat past bij jou en koppel er een intentie aan. Bijvoorbeeld: vandaag is de dag van mijn ultieme vrijheid en maak ik mijn eigen keuzes.

Daarna stem je af, je bepaalt niet alleen hoe je je wilt voelen maar je gaat ook na waar je hulp bij nodig hebt. Wat kun je zelf doen en waar heb je iemand anders bij nodig of een ervaring of situatie. Daarna schrijf je op waar je dankbaar voor bent. Wens vanuit dankbaarheid en leg een link naar wat je wilt creëren. Ik voel me vandaag dankbaar voor alle keuzes die ik maak omdat ze me dichterbij mijn levensdoel brengen, bijvoorbeeld.

Dichter bij jezelf dus.

Je missie, dat doel, je weet het vaak wel, want het komt terug in wat je wilde worden als kind en waar je van nature goed in bent. Waarvoor komen mensen bij jou? Waar help je ze altijd mee? Door die innerlijke persoon die vanuit angst, tekort of veiligheid wil kiezen, of jou daartoe dwingt, trek je als het ware een schild op, en dat houd je weg bij het leven waarvoor je bent geboren.

Zet grenzen, zowel naar anderen als jezelf om je er aan te houden.

Voel wat van jou is en wat van de ander. Een van de deelnemers van mijn challenge verwoordde het mooi door te vragen hoe de aapjes van anderen op hun schouders blijven, in plaats van dat je ze over gaat nemen. Het begint bij ‘ja’ zeggen tegen dat wat je écht wilt. Want een ‘nee’ tegen iets wat je niet wilt, is een ‘ja’ tegen jezelf.

Dit alles bij elkaar helpt om je energie hoog te houden. Vanuit die energie, vanuit dankbaarheid trek je meer aan van wat je aan wilt trekken en wat in lijn is met je hoogste doel. Het helpt je om dat schild te laten zakken en om toe te laten in je leven wat je echt toe wilt laten.

Wil je een kick-start maken? Meld je aan voor een BreakOut sessie!

Geplaatst in Afstemmen, Essentie, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Shape Your Destiny, Verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.