Ben jij zonder pardon jezelf?

‘Ik denk dat je hier iets mee moet doen’ zei hij nadat ik vertelde dat mijn laatste blog het best gelezen stuk tot nu toe is. ‘Je kunt vrouwen helpen gelukkiger te zijn in hun dagelijks leven’.

Het zette me aan het denken. Niet iedereen kan goed bij zichzelf blijven. Vooral vrouwen hebben er een handje van om zich schuldig te voelen en om alles wat ze willen en voelen in twijfel te trekken. En als je dit zelf niet doet, heb je vast wel iemand om je heen die het voor je doet.

Mijn laatste blog ging over Gezond Egoïsme.

Jezelf op waarde schatten en vandaaruit acties nemen. En hoe vaak we dit nalaten. Want geef het maar eens toe, hoe vaak doe jij iets wat je eigenlijk niet wilt? Hoe vaak laat jij anderen over jouw grenzen heen gaan? Ik denk dat als je dit een dag bij gaat houden, je schrikt aan het einde van de dag. En misschien nog wel meer van hoe jij deze acties goedpraat voor jezelf. Want daar zijn we goed in he

En no worries, ik deed exact hetzelfde. Daarom weet ik ook dat het anders kan.

En als we het niet goedpraten voor onszelf, doen we iets anders. Hoe vaak geef jij anderen de schuld ervan dat jij dingen doet die je niet wilt doen? Je moeder, je partner, je kinderen, je werkgever. Allemaal omdat jij iets niet echt aan wilt kijken. Omdat je eigenlijk doodsbang bent om de stap te zetten en je nek uit te steken. Om bewust te kiezen voor verandering en om jezelf centraal te plaatsen. Uit liefde voor jezelf, niet omdat je anderen wilt kwetsen of omdat je egocentrisch bent.

De enige die kan veranderen, ben jij.

Het is geen hogere wiskunde. Hoeveel jij van jezelf houdt en hoe jij jezelf op waarde schat is hoe je anderen leert van jou te houden en je op waarde te schatten. Wat je geeft, krijg je terug.

In hoeverre ben jij zonder pardon jezelf?

En ja, dat is niet altijd gemakkelijk. Want ik kon 1,5 jaar geleden met gemak 20 excuses achter elkaar oplepelen om vooral niet te doen wat ik wilde. Want ik móest sporten, ik móest het huis poetsen en de was móest altijd aan de kant (en perfect gestreken, ik legde het nog net niet gerangschikt op kleur in de kast).

Als alles klaar was, dan pas mocht ik iets anders doen van mezelf. En dan had ik – verrassing! – natuurlijk geen rust in mijn lijf. Ik was niet gelukkig en ging op zoek naar dingen die me een beter gevoel gaven. Eten, nieuwe kleding of een tas.

En ik zocht net zo lang tot ik vond wat ik wilde.

Om vervolgens weer naar bed te gaan met een eigenlijk helemaal niet zo voldaan gevoel. Want er zou niemand zijn die mij zou prijzen over 20 jaar omdat ik het huis zo mooi aan de hand had of omdat ik na 3 uur zoeken op google eindelijk De Tas had gevonden voor de beste prijs.

Laten we het eens over een andere boeg gooien. Aan het begin van dit jaar schreef ik over 365 onbeschreven bladzijdes. Nu zijn er iets minder dan 100 over. Hoe vul jij die dagen in? Wat wil jij en hoe wil je dit jaar afsluiten, hoe wil je je daarbij voelen?

Ik startte met mezelf een ander verhaal te vertellen. Dat alleen al duurde even. Want ik geloofde het zelf niet altijd. Van ‘moeten’ naar ‘willen’ of ‘kiezen’. Dit zette me weer terug aan het stuur van mijn auto.

Het veranderen van wat je hebt, lukt als je verandert wie je bent. Veranderen wie je bent lukt als je verandert wat je denkt. Je bent wat je denkt. En laat dat laatste is peanuts, het vergt alleen wel toewijding.

Langzaam bewoog ik weg van de verwachtingen van anderen.

Ik leerde dat de ‘verwijten’ die ik kreeg, niet altijd over mij gaan. Anderen kunnen (en willen) immers alleen zien wat ze kunnen ontvangen en kijken door hun eigen (gekleurde) bril. De vrouw die bij haar partner blijft omdat twee-derde van de samengevoegde gezinnen uit elkaar vallen zal in haar realiteit ook dat aantreffen.

Het vergt moed om te kiezen voor jezelf en je hart te volgen. Ik ben niet alleen in mijn keuze. Jij bent dat evenmin. Stap voor stap leerde ik wat mijn behoefte is, mijn ambitie. Wat wil ik, en waarom. Wat streef ik na? Ben je ook klaar om stappen te gaan zetten? Meld je dan nu aan voor een BreakOut sessie.

Geplaatst in Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Shape Your Destiny, Verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.