Hoe de grijze muis me bij een diep innerlijk vertrouwen bracht.

Tijdens een feedback ronde in mijn team destijds gaf mijn toenmalige manager aan dat ik onzichtbaar was. Stil. Een grijze muis. Op de achtergrond. Zo voelde ik me niet, maar zo zagen anderen me dus wel op vlakken waar ik juist heel graag wilde uitblinken. En dat deed pijn.

In gedachten stond ik wél met power voor die groep.

Ik zag het glashelder voor me. Iedereen lachte om mijn grappen, briljante one-liners en ze gingen vol inspiratie weg. De werkelijkheid verliep anders. Hoe kon ik wél voor een groep staan zonder dat ik de angst voelde om iets te zeggen wat niet klopte of paste?

Zonder dat ik 10 excuses bedacht om het maar niet te hoeven doen. Omdat ik niet wist hoe ik door de muur heen kon breken die ik zelf had opgebouwd. Als er een opening ontstond metselde ik die weer vakkundig dicht. Ik voorkwam zelf dat wat in mij zat zijn sprankelende weg naar buiten vond.

Terwijl ik wist dat ik het kon.

De reguliere manieren om te kunnen presenteren hielpen me niet. Ik kende de theorie. Het voorbeeld om je publiek naakt voor te stellen hielp me ook niet echt. Ik ben heel visueel ingesteld namelijk dus dit deed meer kwaad dan dat het de rust bracht om echt vanuit mij te spreken.

Dit is niet alleen iets wat mijn presentatie skills raakte. Het ging veel verder dan alleen dit voorbeeld. Het kwam terug in vrijwel elke actie die ik nam. Zoals bij heel veel mensen miste ik een schakeltje. Een soort transmitter die me hielp om mijn gevoel over te brengen op anderen en ze vanuit dat gevoel mee te kunnen nemen in mijn verhaal. Iets wat mij met woorden wel lukt. Tien tegen één dat jij me voor die groep zag stunten voor een volledig naakt publiek.

Nu verbaal nog. Achter de getypte woorden vandaan komen.
Het gaat om zichtbaarheid.
Ik moest leren om de verbinding vanuit mijn hart te maken.

Misschien ging het nog iets verder dan dit. Ik moest leren hoe ik vanuit mijn intuïtie, impuls en instinct kon delen. Hoe ik voorbij de weerstand ging, dat vreemde gevoel in mijn buik, de trillende benen en mijn bevende stem. Anderen voelen niet wat jij voelt.

Het schakeltje wat ik miste was vertrouwen.

Niet het basis vertrouwen, nee echt het diepe gevoel van vertrouwen dat alles wat ik voel, denk en weet klopt. Ik had zo vaak dat ik iets wilde zeggen en net voor de woorden mijn uit wilde rollen klemde ik mijn kaken stevig op elkaar. Bang om uitgelachen te worden omdat ik iets zei wat nergens op sloeg.

Om het vervolgens terug te horen bij een ander. Die wel het lef had om zich uit te spreken.

Ik zocht naar een manier om mijn vertrouwen door dat schild heen te laten breken. Hoe ik met flair voor een groep kon staan. Hoe ik voorbij het uiterlijke stuk kan gaan, de lach, de perfectie. Ik mocht mij helemaal laten zien.

De eerste keer dat ik voor een grote groep sprak was op de begrafenis van mijn opa. Ik las een gedicht voor. Van mensen die ik niet kende kreeg ik alle lof, van mensen die dichtbij me stonden: je praatte zo snel! Ik plaats van dat ik ermee leerde te spelen maakte ik de snelheid fout.

Vraag om feedback maar vraag deze aan mensen die verder zijn dan jij.

Dat zijn doorgaans niet de mensen die staan te popelen om jou te voorzien van hun commentaar. (Of je familie). Het enige wat ik hoefde te doen was te zien hoe ik kon werken met wat ik al heb. Mijn manier van spreken, bewegen, interactie, lef en deze mix ondersteunen met visuele aspecten.

Alles was er al.

We communiceren niet alleen met woorden. Hoe sterker je in je schoenen staat, hoe sterker je acteert – zowel privé als in je werk of met klanten. Vanuit die kracht verbind jij je op een andere manier met de mensen om je heen. Ik ontdekte hoe ik vol eigenheid mijn plek in neem. En hoe dit kan inzetten met mijn energie.

Ik help je niet alleen om die link te vinden, ik laat je ook voelen hoe je die schakel kunt omzetten. Zodat je uitbreekt en je eigen kracht inzet en niet langer voorbij gaat aan wat jou zo uniek en leuk maakt waardoor je meer energie ervaart. De belemmering is weg!

Ben jij klaar om te spelen met wat je uniek maakt? Klik hier.

www.maikemaessen.nl. Maak vol vertrouwen keuzes vanuit je instinct, intuïtie en impulsen zodat je stopt met jezelf vastzetten in ‘dat-kan-niet’ en gaat zien welke mogelijkheden je hebt vanuit jouw eigenheid.

Geplaatst in Essentie, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Personal Leadership.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *