5 tips voor elke ouder waarmee je voorleeft wat je terug wilt zien bij je kind.

Het belang van voorleven; bij jezelf beginnen als je een verandering bij je kind – of in je omgeving – wil zien. We zijn ons niet altijd bewust van de impact die onze eigen acties hebben.

Zelf alle verandering uit de weg gaan en met je handen voor je ogen hopen dat je kind toch zonder schroom de eerste keer dat hockeyveld oprent. Een beetje overdreven geschetst misschien, maar je begrijpt welke kant ik op wil.

Die shift maken is niet altijd easybreazy. Want hoe vaak is het niet zo dat je voor je gevoel ineens zit in een situatie waarvan je jezelf afvraagt: Waar blijf ik in dit verhaal? Met alle goede bedoelingen en je harde werk, loop voor je gevoel soms tegen muren aan. Of heb je het gevoel dat je net zo goed tegen ze kunt praten – die muren.

Dat kan anders.

De afgelopen jaren heb ik mezelf gespecialiseerd in intuïtief systemisch coachen en ik zie elke sessie weer hoe groot het effect is wanneer je zelf die plek inneemt. Zowel voor jezelf als de mensen die het dichtst bij je staan.

Je bent niet alleen het voorbeeld voor je kind maar voor iedereen in je omgeving. Omdat het niet altijd bewust gaat heb ik 5 tips voor je die je kunt toepassen. Want hoef leef je de principes voor als eigenwaarde en zelfliefde?

1 Stem je liefdevol af op je kind en je omgeving

De kunst van het bewust laten ontstaan. Voorleven gaat ook over de ruimte geven. Als je iets wilt bereiken met je kind kijk dan eens wat er gebeurt als jij even niet ingrijpt. Grenzen aangeven mag en probeer eens te zien wat het exact is wat je kind op zijn of haar manier wil doen en welke weg dit jou laat zien.

Vier jaar geleden wilde mijn dochter ineens niet slapen zonder dat ik minstens een half uur bij haar lag. Alleen bij mij. Niet alleen maakte ik mezelf fout ‘want bij haar vader slaapt ze wel meteen’. Door in mijn frustratie te blijven hangen zag ik niet wat zij eigenlijk van me vroeg – ontspanning, loslaten en rust.

Kijk eens welke antwoorden er al zijn. Misschien niet zoals je denkt of hoopt want gaat het om iets waartoe we nog niet helemaal bereid zijn.  Juist door ervoor open te staan los je een situatie op en maak je het beter. Niet alleen voor jezelf maar daarmee maak je ook de weg vrij voor je kind.

Mijn kind vroeg me zo niet alleen om een stuk zelfleiderschap maar ook om evenwicht te vinden tussen actie en ontspanning. Juist die ontspanning zorgde voor ruimte en ingevingen die ik zo verlangde. Vanuit de verkramping en alleen maar actie en zorgen kwam het niet. Vanuit het niet in willen grijpen wel.

2 Leg de link tussen jouw gedrag en dat van je kind

Wat ik veel zie en zelf ook deed is dat we al bedenken hoe iets zal verlopen, voor het daadwerkelijk kan ontstaan. Als je een stap terug kunt doen, kun je je afvragen welke moeder of vader je wilt zijn.  Welke vrouw of man hoort hierbij? Hoe voelt deze persoon zich en hoe ziet er dit plaatje uit, hoe voelt het?

Wat betekent het echt voor jou om je kind oprecht blij en gelukkig te zien?

3 Durf het anders te doen

Je bent niet (alleen) hier om anderen blij en gelukkig te maken. De verantwoording voor het geluk van een ander kun je niet dragen. Zodra jij in de energie op jouw plek gaat staan, doet je kind dit na. Je kind haakt aan op je energie en op de ruimte die jij neerzet.

Wat is er allemaal in deze ruimte, wat kun je toevoegen om van jouw gezinssysteem een gelukkig systeem te maken? Of je nu de single ouder bent of er staat iemand naast je. Er is altijd ruimte om je impulsen te volgen. Om kleine veranderingen door te voeren. Het hoeft niet in 1 dag en ook de kleine stappen tellen mee.

4 Stap af en toe de verandering in

Zie wat er al is. Zie wie jij al bent. En wat wel goed gaat. Count your blessings. Zo cliché maar wel zo waar. Waar ben je gestart en waar sta je nu, zie je de ontwikkeling die je maakte en beloon je er zelf ook voor. Dit doen we nog veel te weinig. Eren en vieren wie we zijn mag meer onderdeel uitmaken van onze routine als je het mij vraagt.

5 Ben consequent

Kies bewust de lichte energie. Je kind doet wat jij doet. Het is zo logisch en voor de hand liggend en tegelijkertijd soms ook lastig. Want het vraagt daadwerkelijk iets van ons. Verandering is de enige zekerheid en ook lastig als je onze ratio of de mensen om ons heen ons terugfluiten. Toen ik niet wist wat er speelde met mijn kind, en ik 1 wens mocht doen dan was het: mijn kind weer gelukkig zien.

Tot ik leerde dat de sleutel bij mij lag, bij ons als ouders.

Vanuit het sociaal wenselijke bedenken we van alles. De sporten die passen, de vriendjes om mee te spelen want het straalt ook af op jou als je kind succes heeft. Terwijl er niets gaat boven die sprankeling in de ogen. Kies voor ‘ik wil’  in plaats van ‘ik moet nog…’. Je kind is nieuwsgierig en staat open en eigenlijk vernauwen we dat. In de samenleving, op school. Dus laten we thuis die ruimte te zetten. Niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf.

Zie het voor je, je kind dat zelfverzekerd is en eigenwaarde hoog in de het vaandel heeft omdat het dit voorgeleefd krijgt. Het is het begin van een gelukkig gezinssysteem.

Het raakt me nog elke keer als iemand zegt dat mijn kinderen zo’n andere uitstraling hebben dan een tijd terug, alsof er een schild is weggevallen. De vakantiefoto’s van afgelopen jaar hangen uitvergroot in mijn kamer zodat ik elke dag naar de beelden kan kijken. Ik zie niet alleen het geluk van mijn kinderen maar ook het mijne. Hoe zou dat voor jou zijn? Anders naar je kind kijken begint bij jezelf anders zien.

Werk met mij aan een verdieping in de ouder- kind relatie. Je kunt kiezen voor het lifechanging traject van 4 maanden of een korter traject van 3 sessies wat je helpt om richting te bepalen. Ik vertel je er graag meer over: info@maikemaessen.nl

Geplaatst in Anders denken, Geen categorie, Innerlijk kind, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Personal Leadership, Van hoofd naar hart, Voorleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.