Als je iets niet in jezelf kunt vinden, vind je het dan wel bij een ander?

Wat we in onszelf zien bepaalt wat we waarnemen. We zien onze omgeving niet zoals deze is, we zien de wereld zoals we zelf van binnen zijn. Zie je eigen ogen maar als een soort van een camera die alles wat in ons omgaat projecteert op je omgeving. Omgekeerd afspelen dus.

Andersom gezegd spiegelt onze uiterlijke realiteit ons innerlijk proces. Je kunt een wereld zien vol angst en ellende, je kunt ook elke ochtend kiezen voor een wereld vol liefde. Durf jij in je eigen spiegel te kijken?

Ik vind het een mooie vraag. Het antwoord is voor iedereen anders. Afhankelijk van je eigen proces en hoever je zelf bent in je bewustzijn. Bewuster worden we namelijk allemaal, ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Ook hier is de keuze aan jou.

Als je mensen in je omgeving hebt die afkeuren wat je doet bepaal je zelf hoe je daarmee omgaat. Tegelijkertijd bepaal je hier dus mee hoe groot je het laat zijn in je wereld. Dat wil niet zeggen dat het je niet raakt, het zegt alleen dat jij nu anders kiest. Dat is de vrijheid die we allemaal hebben. Door die keuze te maken vergroot je je ruimte en kracht. Dat is leiderschap.

Want hoe vaak zeg jij eigenlijk ja tegen jezelf? Echt een volmondig JA? Of laat je de mening van anderen nog een rol spelen? Ben jij die leider of voel je je comfortabel bij het volgen van een ander? Je hoeft een ander niet groter te maken dan jezelf. Je mag jezelf uiteraard een slachtoffer voelen van welke situatie of gebeurtenis dan ook, het helpt je alleen niet verder als je zo denkt.

Leiderschap nemen

Kijk je zelf wel eens in die spiegel? En dan bedoel ik niet even vluchtig kijken en weer door. Nee, echt kijken. Je kunt dit altijd doen. Doe het echter vooral tijdens situaties die je leven echt veranderen. Zoals een relatie die over gaat bijvoorbeeld.

Als een relatie na een flink aantal jaren van samen zijn op de klippen loopt is dit heftig. Je kunt jezelf afvragen of het allemaal en farce was, al die tijd. Je kunt jezelf ook afvragen: wat heb ik nu nodig? Wat heeft de man / vrouw die ik nu ben nodig, wat maakt mij echt blij? Wat wil ik ontvangen?

Neem echt te tijd om te verwerken en om jezelf daarna opnieuw te leren kennen. Een nieuwe relatie na 2 maanden hoeft niet. Je hoeft niet te zoeken. Zodra de tijd rijp is komt hij of zij vanzelf wel op je pad.

Als je de liefde niet in jezelf vindt, dan gaat een ander je het ook niet geven.

Ook niet als je elkaar al jaren kent. Je verandert namelijk door de jaren heen en de persoon aan wie je behoefte hebt nu, kan er heel anders uit zien dan wat je 10 jaar geleden nodig had. Omarm dat, ontken het niet.

Het is waar ik zelf momenteel ook in zit. Mijn relatie is beëindigd en deze tijd keer ik vaker naar binnen om echt te voelen wat er in mij omgaat. Of het nu wel of niet mijn keuze is, er ontstaat hoe dan ook een leegte. Het is aan mij om deze op te vullen met liefde voor mezelf.

Voor mij is het althans zo dat wanneer je die niet voelt, die zelfliefde, je ook heel lastig die partner aantrekt die echt de bijdrage is voor je die je wenst. Iemand anders kan namelijk geen leegte opvullen, dat kun je alleen zelf. Vanuit gemis en pijn laat het zich raden wat je aantrekt. Een ander is nooit verantwoordelijk voor jouw proces.

Ik laat me momenteel leiden door mijn gevoel.

Dat is mijn keuze voor zelfliefde. Op deze manier komt dat op mijn pad wat een bijdrage is. Mensen en ervaringen. Daarnaast is het loslaten nooit voor niets. Er ontstaat iets nieuws. We groeien, leren en veranderen. Alles wat ooit waar was of voelde als noodzaak kan nu anders zijn. Een traditionele relatie waarin je samenwoont of trouwt kan niet meer bij je passen. Wat het wel is? Laat dit ontstaan.

Naast relaties is het verliezen van je baan ook zo’n keerpunt in je leven. Ga eens echt kijken wat bij je past. We denken zo vanuit kaders en opleidingen terwijl we ook daar een andere kant op mogen. Voorbij aan hokjes en focus op jouw unieke kwaliteiten. Probeer te voorkomen dat je vanuit angst en geldtekort in het wilde weg gaat solliciteren. Ik heb destijds de kans niet benut voor zelf reflectie en introspectie maar ging gelijk over tot actie. De baan die ik daarna vond was dan ook van tijdelijke aard.

Voordat je verder gaat kijken naar die nieuwe baan of partner, neem de tijd om te zien en voelen welke zegening de huidige situatie voor je is. Er zit altijd iets achter, het laat je altijd iets zien.

Ook hier creëer je je eigen bestemming. Luister naar je gevoel. Spring niet gelijk in iets nieuws. Laat ontstaan wat er mag ontstaan. Als een lange relatie eindigt of een je verliest een baan na 13 jaar dan ben je zelf ook veranderd. Accepteer, neem aan en blijf weg van projecties en aannames. Neem je verlangens en laat ze groeien. Tijdens Shape Your Destiny laat ik je zien hoe je kiest wat perfect past bij jou!

Geplaatst in Essentie, Leiderschap, Manifesteren, Personal Leadership, Verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.