Ben jij je ware zelf?

Ook weer zo’n heerlijke vraag: ben je je ware zelf? Pas op dat je niet te snel ‘ja!’ zegt! Doe je je ooit vrolijk voor terwijl je je super rot ergens over voelt. Zeg je dat het goed gaat, terwijl je eigenlijk best wat hulp zou kunnen gebruiken of een luisterend oor? Van buiten lach je, van binnen voel je je anders. Je ware zelf, wat is dat precies en kan iemand altijd en overal zijn ware zelf zijn? Ben jij de acteur van je eigen leven? Of pas je je net zo lief aan, aan je omgeving, de sfeer of de mensen om je heen? We doen dit zowel bewust als onbewust. Soms simpelweg om iets voor elkaar te krijgen. Denk maar eens aan een sollicitatie gesprek.

Als je je ware zelf bent dan is je gevoel je allereerste richtingaanwijzer in je leven. Voelt het licht, dan is het een ja! Voelt het zwaar dan past het (nu nog) niet bij je. Volg je hart wat vaker en overdenk niet altijd de gevolgen van je acties. Laat af en toe de magie van het leven zijn werk doen.

Daarnaast nemen we door de jaren heen van alles over van anderen. De belemmerende gedachten met betrekking tot geld van je ouders. Je overtuigingen over wat succes is van je collega’s. Je hebt je dingen eigen gemaakt die vaak niet eens echt van jou zijn. En al die aangeleerde dingen houden je weg bij je ware zelf. Houd jij je vaak tegen om jezelf te zijn of voel je je veiliger als je je anders voordoet om binnen de groep te vallen en geaccepteerd te worden? Bij wie voel jij je het meest jezelf? Denk eens  aan die persoon. Waarschijnlijk zit je nu te lachen terwijl je dit leest.

Zijn wie je echt bent. Het ligt zo voor de hand en toch ken ik heel weinig mensen die echt zijn of haar ware zelf zijn. Authentiek to the max. Volledig je ruimte in nemen en hiervoor staan in het volle vertrouwen en de overtuiging, dat het goed is. Dat je goed bent zoals je bent.

Is er iets wat jou belemmert om je ware zelf te zijn? Als je vroeger degene was die de lieve vrede bewaarde in huis dan is de kans groot dat je nu nog altijd voor alles en iedereen klaarstaat. Wat je zelf wilde is naar de achtergrond verdwenen. Geconditioneerd gedrag. Ooit leverde het je iets op, het gaf je een vertrouwd gevoel. Wie ben jij als je deze levensstrategie los laat? Hoe zou je je voelen als je doet wat jij wilt doen? Als je je vroeger niet gezien of minderwaardig voelde dan is het nu ook moeilijk om je plaats in te nemen. Moeilijk maar zeker niet onmogelijk. Wat zou je graag overboord willen gooien of juist toe willen laten in je leven? Leven zonder de goedkeuring van anderen? Wat houdt je tegen om te zeggen: dit ben ik!

Als je vast loopt, stel jezelf dan eens de vraag: zou een grenzeloos wezen dit ook doen of accepteren? Een eenvoudig tooltje dat je kan helpen om wat onnodige zaken uit je leven te bannen.  Het lukt me bij de dingen die ik doe steeds vaker en beter om dicht bij mezelf te blijven. Bij wie ik in essentie ben. Hoe is die persoon? Oneindig. Niet alleen oude patronen kan ik loslaten, ik voel ook sneller aan wat op dat moment goed voor is en wat mij verder brengt en wat niet.

De vraag die deze week centraal stond was: welk wonder van mezelf ontken ik, dat als ik het erken mijn leven magisch zal veranderen? Ik schrijf vaker op een vraag als deze en de woorden stromen als vanzelf op papier. Ik ga zelf door een moeilijke tijd. Het voelt ontzettend zwaar. Ik heb een keuze gemaakt die enorm veel impact heeft op mensen van wie ik het meest houd. De moeilijkste keuze die ik tot nu toe heb gemaakt. Een beslissing die ik niet ongedaan kan maken. Toch voelt het alsof ik dit moet doen. Door de zwaarte heen voelt het alsof ik steeds dichter bij mijn ware zelf kom, bij wie ik in essentie ben en behoor te zijn.

Onbewust zetten we ons hele leven al stappen in die richting. Een standaard vraag op dit gebied is: wat deed je het liefst als kind? Wat wilde je ‘worden’? De eerste vraag en ik liep meteen vast. Ik weet dat ik de haren van mijn barbies en poppen afknipte en kapper wilde worden, zoals waarschijnlijk elk meisje van vier. Dat verdween weer naar de achtergrond. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een duidelijk beroep-idee had voor mezelf. Waar ik anderen hoorde praten over ‘richting geven aan hun carrière’ en hun pad uitstippelen… Dacht ik alleen: waarom doe ik dat niet? Een vraag met een oordeel erin. Want het was niet nodig voor mij, ik deed gewoon, ik volgde mijn gevoel zoals ik dat eigenlijk altijd heb gedaan. En dat heeft me hier gebracht. Wie ben ik? Een oneindig wezen met eindeloze mogelijkheden, net als jij.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.