Over het effect van de Soul Shift

Ze sloot haar ogen terwijl de tranen over haar wangen rolden. ‘Het is net alsof ik die balans tussen mijn hart en mijn hoofd maar niet kan vinden’. Ze praat heel zachtjes, ik moet heel goed luisteren naar de woorden die nu volgen, naar wat ze echt zegt.

Waar ze voor kwam was haar dochter. Omdat ze zoveel aandacht vraagt, enorm aanwezig is en haar zoon dit gedrag over lijkt te nemen. De moeder vertelt dat ze continu bezig is met brandjes blussen in huis. ‘En als ik klaar ben ik de kamer beneden ligt haar slaapkamer overhoop’. Ik kan haar ook niet binnenhouden, ze wil elke dag afspreken na school en als ze niet afspreekt heeft ze 3 sportclubjes waar ze heen moet. Het is net alsof ik volledig in dienst sta van haar’.

Ik vraag haar wanneer ze voor het laatst een moment had voor zichzelf.

Ze veegt haar wangen droog en kijkt me aan. ‘Weet je dat ik even niks kan bedenken?’ Ze richt haar blik naar beneden. ‘Toen ik eindelijk een dag had, had mijn moeder me nodig want zij reist veel en ze moest naar Schiphol. Ik krijg zoveel van mijn ouders dat ik het niet in mijn hoofd haal om ‘nee’ te zeggen.’ Als ik vraag wat ze krijgt van haar ouders dan noemt ze een hoop materiele zaken op, van sieraden tot een smart-tv.

‘Goed, terug naar je hoofd en hart. Wat wil je doen, waar word je blij van?’

Haar ogen beginnen gelijk te stralen als ze vertelt welke kant ze op wil. Waar ze mensen van bewust wil maken. Om daarna te vertellen over haar huidige werk en hoe haar werkgever over haar grenzen heen gaat. Zowel in de uren waarop hij haar inplant als hoe hij gebruik maakt van haar gezicht voor zijn eigen gewin.

Nadat ik een beeld heb van haar verlangen en hoe ze die droom naar achteren plaatst om te kunnen voldoen aan de wensen van anderen vraag ik haar om zichzelf op te stellen; de shift begint.

We plaatsen een vloeranker wat symbool staat voor haar. Hier gaat ze op staan. Ik vraag haar om echt te voelen hoe het voelt als ze hier plaats neemt. Ik zie haar alle kanten op tollen en draaien. Haar schouders hangen, ze staat een beetje ineen gedoken.

Op dat moment gebeurt er iets heel moois.

Het is iets wat ik vaker voel. Ik voel dat ik haar lichaam mag ondersteunen in dit proces. Ik vraag haar eerst om een hand op haar hart en een hand op haar buik te leggen. En om zo even goed door te ademen, om te aarden en haar lijf echt te voelen. Heel rustig, we hebben de tijd.

Daarna leg ik mijn handen op haar heupen. En zo staan we even. Ik voel mijn handen gloeien en weet dat er op dat exacte moment iets gebeurd wat ik onmogelijk kan uitleggen of omschrijven. Ik weet alleen dat het bijzonder is. Op dat moment wordt het patroon ook duidelijk waar ze in zit, ik zie het gelijk voor me.

Haar moeder, dochter en haar baas laten haar allemaal hetzelfde zien.

Als ik later op het anker van haar moeder ga staan en haar vraag om zich uit te spreken dan komt er geen woord uit. ‘Ik kan het niet’, zegt ze, terwijl haar wangen nat zijn van de tranen. Ik stap uit de rol van de moeder en pak haar handen vast en vraag haar om zich voor te stellen dat haar dochter naast haar staat.

Ze knikt. Dat is voor mij de bevestiging dat ze haar ziet in gedachten. Het lijkt alsof haar kleine meid nog meer druk legt op haar. Terwijl ze eigenlijk alleen maar vraagt: ‘mama, neem je plek in’. Nu doet haar dochter dat namelijk, door zoveel tijd en aandacht te claimen die mijn coachee zelf niet neemt.

Ik leg haar uit hoe het werkt in de dynamiek van haar gezin als zij weg stapt van haar verantwoording. Ineens gaan haar ogen weer open. Ze lacht, het kwartje is gevallen. ‘Ik begrijp eindelijk wáárom ze dit doet’, zegt ze. ‘Altijd voelde ik me zo boos op haar, ik voelde zoveel onmacht’. Terwijl het haar eigen boosheid is en haar eigen onmacht.

Gespiegeld door haar dochter.

Als we klaar zijn met de systemische opstelling maken we samen een plan voor de komende tijd. Hoe ze stap voor stap invulling kan geven aan het vol vertrouwen innemen van haar plek. Iets wat in jaren is opgebouwd hoef je niet in een paar dagen te veranderen. Ook kleine stappen en acties dragen bij aan haar proces.

Als ze naar huis gaat pakt ze me even vast. Dankjewel zegt ze, met een brede lach. ‘Het is net alsof ik kilo’s lichter ben!’ Ze gaat naar huis en ik vraag haar om me op de hoogte houden.

Een paar weken later hebben we weer contact.

Even een check-in om te vragen hoe het gaat. Ze vertelt over hoe het stappenplan haar helpt. Hoe ze voor zichzelf op komt op haar werk. Hoe ze thuis haar eigen tijd claimt. Kleine veranderingen die zorgen voor meer vertrouwen in haar eigen zijn en kunnen. ‘Ik voel me ook niet meer zo moe’, gaat ze verder ‘En ik ben niet meer uren aan het scrollen op facebook, ik ga heel anders met mijn tijd om omdat ik veel beter weet wat ik wil bereiken, en dat gaat nu voor!’

Weer een paar maanden later stuurt ze me een e-mail. Om me te bedanken. Het is pas dan dat ik me realiseer wat er is gebeurd die avond. Ze is gestart voor zichzelf, ze heeft de stap gezet en sluit af met de woorden dat ze zich in 42 jaar nog nooit zo gelukkig heeft gevoeld.

Wil jij ook aan de slag? Ik ben er voor je:

Inspiratie sessie: steeds vaker krijg ik vragen van (single) ouders, aanstaande ouders of professionals werkzaam in het onderwijs. Ik neem graag de tijd voor je. Samen kijken we naar je vraag en creëren we een concreet plan waar je mee aan de slag kunt. Geheel toegespitst op jouw idee of stap in je proces. Vooraf stuur ik je enkele vragen zodat we deze 2 uur heel gericht kunnen werken aan jou en je idee.

SoulShift coaching: ik begeleid je om in jouw persoonlijke omgeving de shift maken zodat je durft te kiezen voor dat wat je écht gelukkig maakt. De Soul Shift helpt je om jouw persoonlijke ontwikkelingsreis te maken. Wat heb je nodig om je gelukkig te voelen en hoe haal alles uit je leven zodat je dit ook voorleeft? Hoe maak je jouw gezinssysteem tot een gelukkig systeem? Ik ga je leren en laten ervaren hoe je dit aanpakt. Met concrete tools, tips en handvatten. De SoulShift kun je aangaan in een transformerend traject zoals je leest op de pagina, of in minimaal 3 sessies zodat we samen kunnen onderzoeken en richting kunnen bepalen. Heb je vraag? Stuur me vrijblijvend je vraag, ik reageer altijd snel.

Geplaatst in Je ware zelf zijn, Spiegelgedrag en gezin, Verandering, Vertrouwen.

2 reacties

  1. Pingback: Rol jij de rode loper uit voor jezelf en je kind? ⋆

  2. Pingback: Wat vraag je echt als je denkt of spreekt vanuit de overtuiging: 'het overkwam me' |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.