Wat de e-mail van de staatsloterij me leerde over vragen wat ik écht wil.

Eerder deze week had ik even tijd voor mezelf. In plaats van hardlopen wat ik normaal graag doe ging ik nu niks doen. Even luisteren naar mijn lijf en opladen. Vijf minuten laten zat ik met mijn naaimachine beneden aan tafel en ging ik de glasgordijnen verstellen. Die irriteerden me en ik weet intussen wel dat alles wat je niet blij maakt in huis weg of anders mag.

Zo ging ik aan de gang. Halverwege liep alles vast. Een schaar vloog door de kamer. Ik wilde ermee ophouden. Tot ik dacht ik: ‘nee, dit is wat ik wil, ik maak het desnoods wel af met de hand’. Het mooie is namelijk dat ik het resultaat gelijk voor me zie. Dus vol goede moed ging ik verder.

Later was ik wat rustiger en gelukkig had de punt van de schaar geen aandenken achter gelaten in mijn eiken vloer. Ik zette het garen opnieuw op en nam zelfs de handleiding erbij. Even later deed alles het weer zoals het moest en was ik sneller klaar dan ik dacht.

Er zit een boodschap in dit gordijn verhaal hoor. Want op het moment dat ik ermee wilde ophouden en in gedachten vroeg; ‘help me dan’! Hoorde ik binnen 1 seconde dat er een e-mail binnenkwam. Ik zag hoe het scherm van mijn telefoon oplichtte en zag de afzender: de staatsloterij. Met als titel deze vraag: ‘weet jij waar je echt van droomt’? Alsof de energie om me heen vroeg: vraag wat je verlangt.

Om dat te kunnen vragen moet je weten wat het is natuurlijk. In dit voorbeeld hierboven is dat duidelijk.

Later op de avond zat ik rustig op de bank met gember thee en een chocolaatje (ok ok t waren er vijf) en viel me in dat ik mijn droom en missie – dat ik dit vooral naar buiten toe richtte.

De vrouwen en moeders helpen. Maar waar ik het voor doe, waar ik het écht voor doe is dat ik er kan zijn voor mijn kinderen. Ik werkte 40 uur in de week voor mijn werkgever en naast het ouderschap is dat een pittige. Alle emancipatie ten spijt moet ik toch zeggen; helemaal als vrouw. Want ons DNA zit nog vol met ‘willen zorgen voor’.

Het huis was altijd spic en span. Ik ook. Maar ik was niet bij de schoolmomenten. Ik was er niet als ze thuiskwamen van school en áls ik er was dan moest er van alles.

Hoe anders is het nu. Ik maakte compleet vanuit vertrouwen de keuze om mijn baan los te laten. Misschien heb je ook wel eens ergens gelezen of gehoord dat je tranen in je ogen moet krijgen als je denkt aan je levensmissie. Ik geloof dat je levenstaak bestaat uit meer facetten. Misschien is dat wat je naar je eigen essentie leidt nog wel de meest belangrijke.

De keuze voelde en voelt goed. Nog steeds. Gelukkig. De vraag via de mail liet me denken. Ik krijg het niet warm van onderneemsters die roepen dat je binnen zoveel tijd naar de ton kunt. Ik geloof het niet. Echt geluk en succes; er is geen shortcut of quick fix. Alles wat ik doe komt van binnenuit. Ik onderneem vanuit gevoel, vanuit flow en mijn vrouwelijkheid. Soms zacht, soms meer naar buiten, dan meer naar binnen of juist meer in de actie.

Ik bekritiseerde mezelf hier lang om. Dat ik teveel was. Nu weet ik dat het hoort bij mij. Zoals het moederschap vanaf de 1e dag heel natuurlijk voelde.

Het er echt kunnen zijn als moeder is de beste beslissing die ik nam naast volledig omarmen dat ik een purpose heb. Vanuit het oude, vanuit tekort en oude aanpassingen zou ik denken dat het niet kon. Dat werken in loondienst de norm is.

Maar mijn verlangen voelt niet als werken. Ik creëer als ik het zo voel en ik plan coaching sessies in op tijden waarvan ik weet dat ik het beste van mij kan geven en nog genoeg overheb voor mezelf en mijn kinderen.

Ik wil zoveel mogelijk vrouwen meegeven dat ze meer kunnen dan ze zichzelf vertellen; dat die innerlijke wijsheid veel grootser is dan je ratio. Wij vrouwen denken niet, we weten.

Ik zal nog iets heel persoonlijks met je delen. Toen ik ging scheiden was het bij ons de omgekeerde wereld. Er kwamen vrouwen naar me toe die zeiden dat ik veel subsidies zou krijgen. Ik hoorde het aan, zei dat ik de enige kostwinnaar was en ze dropen af.

Tijdens mediation was er 1 besluit wat ik heel moeilijk vond. En dat was bij wie de kinderen zouden worden ingeschreven. Destijds kozen we ervoor om beide kinderen op het adres van hun vader bij te schrijven. Ik moest hieraan denken omdat ik me afvroeg of ik dit nu anders zou kiezen. Want voor de wet ben ik nu een alleenstaande vrouw. In mijn hart ben ik mama van 2 fantastische prachtige kinderen die me zoveel hebben geleerd over mezelf.

Er is geen wet, geen systeem die mij meer of minder moeder laat voelen dan dat gevoel.

Voor anderen niet altijd begrijpelijk – het is hoe ik voel en leef – hoe ik kies en doe. Soms heel spiritueel dan weer down to earth.

Mijn weg was niet de meest makkelijke. Toch had ik met alles wat ik nu weet geen andere afslag genomen of anders gekozen. Hooguit sneller. Ik ben trots, dankbaar en dat gevoel is waar ik elke dag mee opsta. Dat ik mijn kinderen kan geven wat ze nodig hebben. Van mij en alles wat ik meebreng.

Heel lang riep ik dat ik een grootse en meeslepende carrière wilde. Ik had vooraf niet kunnen weten hoe de combi gezin en werk zou zijn. Helemaal toen er iets gebeurde wat alle energie uit me zoog. 

‘Ik wist dat er iets niet klopte’. Exact deze zin zal je me nu niet meer horen zeggen. Omdat ik veel meer ruimte neem voor mijn wijsheid. Omdat ik vertrouw dat wat ik voel het juiste is. Ik kon niet half dit doen en half het oude. Daarmee blokkeerde ik een deel van mijn mooiste leven.

Nu is de cirkel rond. En mijn gordijnen helemaal naar mijn zin en smaak. Exact zoals ik ze graag zie. Van binnen en van buiten. Zo is het met alles. Mijn blik naar buiten vormt zich op basis van hoe ik mij van binnen voel. Mijn omgeving spiegelt.

Na deze tijd van pimpen, loslaten en opruimen komt er zeker weten weer iets nieuws. Dat is hoe het werkt. Ik die denkt: ik heb het universum door! Het universum dat haar nagels oppoetst tegen de revers en zegt: wat denk je zelf?

Next level!
Maike

Ken je iemand voor wie dit interessant is? Voel je vrij om te delen.

Wil je elke week mijn nieuwsbrief ontvangen en als eerste op de hoogte zijn van acties? Meld je hieronder aan:Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.