De 5 poorten naar innerlijke rijkdom.

Soms is het leuk om even achterom te kijken en te zien dat je echt al heel wat hebt gedaan. Wat zijn nu 5 gouden regels voor mij die bijna overal werken en op toe te passen zijn? Ik deel ze graag met je! We hoeven tenslotte niet vijf keer het wiel opnieuw uit te vinden toch!

Poort 1: stap eens uit het oordeel.

In je hoofd kun je dingen erg opblazen. Ik had dit dus echt tot een kunst verheven. Al denkend en pratend werd die mug een olifant. Het kostte me weinig moeite. Wat mijn redding was? De vier vragen van Byron Katie. Ken je ze niet? Dan lees je hier terug. Het is nu mijn tweede natuur om überhaupt anders te denken nu ik weet hoe krachtig je mindset is.

Als ik merk dat er iets insluipt waarvan ik gewoon al weet dat het een aanname is of een oordeel dat doe ik de dubbel-check. Weet ik echt heel zeker? Is het antwoord nee, dan laat ik het los. Blijft iets in mijn achterhoofd spoken, dan ga ik vragen stellen. Bijvoorbeeld: welke bijdrage is deze situatie voor mij?

Poort 2: vat niets persoonlijk op.

Beetje flauw he, niets persoonlijk opvatten. Maar hé, probeer het eens. Met mensen die je kent is het makkelijker. Dan kun je denken dat diegene vast een dikke blauwe envelop op de deurmat had en daarom wat minder aardig doet tegen jou. Hoe pak je dit aan mensen die wat dichter bij je staan? Door het je simpelweg niet zo aan te trekken. Wat zou je doen als een oneindig wezen was? Een leuke vraag die je echt anders laat denken als je hem een tijdje gebruikt.

Poort 3: na elke storm komt een regenboog.

Hoe cliché ook, je leven is een stuk lichter als je ook de andere kant kunt zien. Always look on the bright side of life. Het is echt niet zo dat dat ik de hele dag fluitend rond loop hoor. Ik blijf ook wel eens hangen in een minder moment. En iedereen heeft zijn trauma’s te helen en allemaal hebben we wel eens dag waarop je denkt: mag ik NU twee weken naar Bali?

Iedereen heeft zijn deel, zijn shit. Ik merk alleen dat ik eerder uit zo’n moment raak als ik even bewust focus op wat ik WEL heb en wat WEL werkt. Ofwel; wat kan ik nu kiezen?

Poort 4: Zeg eens wat vaker ‘ik wil graag..’ in plaats van ‘ik moet nog..’

Als je kunt kiezen tussen sporten of de badkamer poetsen? Welke serie ga je dan kijken? Natuurlijk zijn er dingen waarvan je weet dat iemand ze gaat doet. Zoals de was. De stapel lijkt alleen te groeien in plaats van te slinken. En toch merk ik dat het me echt helpt om te zeggen dat ik iets wil doen in plaats van te focussen op alles wat nog ‘moet’ gebeuren. Sinds ik er op let ben ik rustiger. En doe ik net zo makkelijk iets anders tussendoor.

Poort 5: neem nooit genoegen met minder.

Het leven is geen droom, het leven is 100% echt. Dat is all inclusive. En dat is net zo gaaf. Want jij kunt kiezen. Welke verandering kan ik nu kiezen zodat de poort naar oneindige mogelijkheden open gaat? Een briljante vraag. Deze 5 poorten zijn kinderspel. Wat is er nog meer mogelijk? Je kent de uitspraak the sky is the limit. Maar wat als dit niet zo is? Wat als het nog verder gaat en er geen grenzen zijn?

Alles is aan jou. Dus leef….echt…vol gas. Vraag hulp als je dit nodig hebt. Accepteer dat je een mens bent en af en toe je rust nodig hebt en blijf leren..groeien. Die voordelen hebben we als mens! En denk nooit, maar dan ook echt nooit: wil ik nu te veel? Het antwoord is namelijk altijd ‘nee!’

Geplaatst in Je ware zelf zijn, Personal Power.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *