De kracht van je karakter

Dat klinkt eenvoudig he. De kracht van je karakter. Ken jij jouw kracht? Kun je het benoemen of weet jij waar je anderen mee raakt? Vraag je mensen uit je directe omgeving wel eens hoe jij op hen overkomt? Ik hoor wel eens dat ik precies het juiste kan zeggen op het goede moment. ‘Dat had ik even nodig’ of een ‘het lijkt alsof je aanvoelt wat er is’. Ik zit nog vaak genoeg in mijn oordeel hoor. Dan werkt iets voor mij heel goed en weet ik voor wie dat in mijn omgeving bijvoorbeeld ook wel zou kunnen helpen. Op dat moment ga ik 150 km per uur als het ware, terwijl de ander net in de auto stapt. En dan mis je elkaars boodschap. Leerpuntje voor mij!

Vorige week keek ik ‘s avonds naar een online video in een Facebookgroep. Toen ben ik begonnen met het schrijven van dit stuk, omdat er iets in mij geraakt was. De spreekster had het over een zachte vrouw, die uit haar omgeving hoorde dat ze juist wat harder moest zijn. Terwijl ze zelf heel comfortabel was met haar zachtere kant. De feedback uit haar omgeving bracht haar een kort moment aan het twijfelen. Ze had nu bevestiging gehad dat zij goed is zoals ze is. En dat zij die zachtheid juist als haar kracht kan gebruiken.

Mijn oudste is 6 jaar. Qua uiterlijk is hij exact zijn vader, hetzelfde postuur manier van bewegen. Een groot hart. Heel gevoelig. Jonger dan zijn uiterlijk doet vermoeden. Waardoor hij soms verwachtingen waar moet maken waar hij (nog) niet aan hoeft te voldoen. Daarnaast is hij gevoelig, zacht, in voelend, altijd kijkend naar wat de ander nodig heeft. Mijn zoon is groot voor zijn leeftijd. En hij praat als een volwassene.

Toen hij nog wat jonger was en vertelde over andere jongetjes die hem plaagden of pijn deden was de eerste reactie ‘doe het maar terug’. Hij hoeft zich niet op zijn kop te laten zitten. Hij zei toen zelf al: maar dan moet ik ze pijn doen en dat wil ik niet. Dat raakte me wel, dat hij dat zo verwoorde, zo klein en puur als hij was. Kennelijk moest ik er nog wat meer over leren. Want laat ik hem niet ook iemand anders zijn dan hij is, wie hij behoort te zijn? De geschiedenis herhaalt zich. En patronen mag je doorbreken. Daarin leer ik zelf ook elke dag.

Een tijd terug dacht ik nog: hij moet om te kunnen functioneren in de maatschappij wat harder worden en hij gaat maar fijn op judo. Nu vraag ik me af, hoe ver kan ik er naast zitten? Dan zou ik hem niet helpen, maar in feite zeggen dat hij niet mag zijn wie hij is. En wat wil ik? Juist dat hij voelt en weet dat hij mag zijn wie hij is. Dat hij eerder leert en omarmt wat ik nu leer. Judo is nog steeds een goed idee als hij dat graag wil. Hij mag leren om zijn plek in te nemen. Het is aan ons om hem te leren hoe hij zijn karakter – wat zijn kracht is – in kan zetten zodat het voor hem werkt. Dat hij leert om de eigenschappen die anderen als storend ervaren vóór hem laat werken. Want dat kan.

Dus daar zijn we mee bezig. Wij als ouders – en dat geldt voor elke ouder, opvoeder of als je werkt met kinderen – mogen de kracht van onze kinderen onderstrepen en naar boven brengen. Hen de tools aanreiken die wij al kennen. Dat is een deel van onze rol en wat we onze kindjes mogen leren. Tegelijkertijd mogen we als ouders / opvoeders de leraren en begeleiders op school iets leren. Ik begrijp dat er een systeem is, en dat 1 leraar niet altijd iets te zeggen heeft. Toch geloof ik oprecht dat ook één persoon een verschil kan maken in het grote geheel. De kracht van je persoonlijkheid komt namelijk overal in terug. Dat zie ik bij me zelf ook in mijn werk. Het is geen kritiek naar de juffen en meesters. De werkdruk voor hen neemt toe, en met elk kindje is wel iets. De mensen die daar weer boven staan mogen zien dat er iets mag veranderen binnen het huidige onderwijs. En die stappen zijn al in de volle gang. Gelukkig. Want over een aantal jaren leren de kindjes die nu naar de basisschool gaan, ons weer waardevolle lessen. The circle of life in zijn puurste vorm. Wat is mijn boodschap? Ook jij kunt het verschil maken. Door simpelweg te zijn wie jij bent.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.