De mens is maakbaar. Kun jij van rol wisselen?

In Nederland is het zo dat we vanaf ons vierde levensjaar naar school gaan. Voor die leeftijd leer je de basis dingen, je leert lopen, praten. Je ontwikkelt smaak. Je groeit op in een gezin. Eigenlijk wordt je gelijk in een rol gedwongen. Denk maar aan baby’s die elke 3 uur een fles krijgen. Alsof een kind wordt geboren met een ingebouwde klok.

Waarom schrijf ik dit? Omdat ik me realiseer hoe veel we verwachten van onze kindjes. En ook van onszelf. We hebben een levensstijl en denken vaker dat een kindje zich aan ons aanpast. Het is niet mijn visie dat dit andersom moet zijn, ik geloof wel in wisselwerking en wederkerigheid. In het idee dat een ziel de ouders en het gezin uitzoekt. Net zoals wij dat op zielsniveau ook hebben gedaan bij onze ouders. Omdat we lessen hebben te leren in het leven.

Net zoals ouders hun kindjes leren, leren wij als ouders ook van onze kinderen. Ik geloof dat hier een schat aan kennis ligt die we niet altijd gebruiken. Niet alleen een schat aan kennis, maar ook een enorme bron van persoonlijke groei.

Ik denk aan de archetypen van Carl Jung.

Bij het deel ‘arche’ denk ik aan een boog, een allesomvattend iets. Buiten gedragingen die we van jongs af en leren en verwachtingen die op ons worden geprojecteerd zijn er ook dingen die als het ware al zijn voorgeprogrammeerd. Hiervan is een deel van het collectief onderbewuste en een deel wat binnen het systeem van je familie zit. Denk maar aan je ouders en hun ouders weer enzovoorts. Het schijnt dat er impact is op jou tot maar liefst zes generaties terug. Denk maar aan ziektebeelden die vaker in één familielijn voorkomen zoals reuma.

Super interessant! Misschien merk je zelf ook wel eens dat je vast loopt in het leven. Je wilt graag verder, je weet dat dit kan, je kiest heel bewust en toch gebeurd het niet. Alsof er ergens een klein krasje op de plaat is waardoor de muziek overslaat en niet vloeiend doorloopt. Denk bijvoorbeeld eens aan geld. Geld is energie, er is genoeg voor iedereen en toch heeft niet iedereen ‘genoeg’. Kijk dan eens naar welke overtuigingen je hebt overgenomen van bijvoorbeeld je ouders over geld. Denk maar aan: niet het oude weggooien voor je hebt nieuwe hebt.

Of eentje uit mijn eigen collectie: je kunt hard werken en veel opbouwen, maar een hebberig of oneerlijk iemand kan het zomaar van je afpakken. Het zijn situaties die je bewust of onbewust ziet gebeuren bij je ouders of hun ouders die je je eigen maakt. Terwijl ze niet van jou zijn. Je mag deze teruggeven. Dat is de keuze én de kracht die jij hebt. In gedachten kun je het teruggeven. Je kunt zeggen dat je het met liefde hebt gedragen en dat het nu tijd is om vanuit je eigen waarheid te leven.

We hebben allemaal diepere verlangens en drijfveren.

De archetypes zijn de universele patronen die we in ons dragen. Als je kijkt naar Het Kind – één van de archetypes – dan kennen we het Goddelijke kind, zoals we dat kennen uit allerlei godsdiensten. We kennen het kwetsbare kind, het speelse kind, het magische kind, de zoon en de dochter. Allemaal types waar we een oordeel over hebben. Er staan er altijd twee tegenover elkaar, ook bij andere archetypes. De held en de rebel bijvoorbeeld. Denk maar aan Robin Hood.

Alles is al in ons, we hebben er alleen een oordeel over. Oordelen zijn net als overtuigingen niet altijd van ons. Het licht kan en mag naast het donker bestaan. Ergens hebben we iets eigen gemaakt en nu kun je heel bewust kiezen om iets los te laten, terug te geven én iets anders te kiezen wat wel voelt als ‘waar’ voor jou.
Wat als we maakbaar zijn? Net zoals er sprake is van een collectief onderbewuste, is ook iets groters wat we ons bewust eigen kunnen maken. Wat als we in staat zijn om van rol te wisselen en we op een andere manier om kunnen gaan met gedragspatronen? Jung en Freud liepen ver voor in hun tijd. Intuïtieve pioniers in de analytische psychologie. Wat kan ik nu kiezen dat de poort naar oneindige mogelijkheden opent?

Geplaatst in Afstemmen, Innerlijk kind, Manifesteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.