De wereld door de ogen van een kind

Laatst hoorde ik mijn dochter hard schaterlachen op de bank in de kamer. Ze was alleen. Ik ging er (dus) vanuit dat er iets grappigs op televisie was. Ik vroeg haar waar ze zo om moest lachen. ‘Om mezelf!’ zei ze. Zonder enige vorm van schaamte. Ik moest echt lachen en stuurde mijn vriendin nog een appje erover.

Het zet me aan het denken. Hoe ziet een kind van rond de vier jaar zichzelf en zijn of haar omgeving? Er zijn natuurlijk allerlei fases in de ontwikkeling van een kind. Hele kleine kindjes herkennen zich bijvoorbeeld nog niet in de spiegel. Als ik daar voor het gemak even aan voorbij ga, wat is er dan? Een wereld vol zelfliefde. Een wereld die vrij is van oordeel. Geen waarde oordeel over zichzelf of over anderen. Hoe mooi is dat? Nu pas, ze is net vier jaar, komt het besef dat anderen je uit kunnen lachen als je in je blootje over straat gaat. Het begin van zelfbewustzijn.

Ik kwam de volgende vraag tegen in een boek van Louise Hay wat ik momenteel aan het lezen ben. ‘Hoe zou jouw wereld er uit zien als je niet zou oordelen over jezelf?’. Ga eens voor de spiegel staan en zeg tegen je zelf: ik houd van jou! Spreek het hardop uit. Wat voel je dan? Doe dat eens een paar keer per dag. Voel wat het met je doet. Eerst voel je misschien wat weerstand. Want die ene rimpel, is die wel mooi, mag ik daar wel van houden? Deze oefening laat zien hoe hard we over onszelf kunnen oordelen.

Ik mag wel zeggen dat ik hard oordeel over mezelf. Terwijl ik toch ook ooit vol zelfliefde was, zoals ik zie bij mijn dochter die stralend voor de spiegel staat in haar Elsa jurk en haar mooie blonde haren. Ook ik kon vast ooit heel oprecht schaterlachen om iets wat ik zelf deed. Nu bekijk ik alles onder een vergrootglas en zie elke imperfectie. Ik ben nu zevenendertig. Eindelijk voel ik me (nu pas) redelijk op mijn gemak in een bikini aan het zwembad. Nu pas kan ik oprecht denken dat ik goed ben. Hoe wordt het nog mooier? Ik oordeel zelfs niet meer over anderen realiseerde ik me aan het zwembad. Hoe mooi is dat!

Ik vergelijk mezelf iets minder met andere vrouwen. Zowel mijn uiterlijk als alles wat ik doe of bereik. Waar komt dit toch vandaan? Onze eigenwaarde vormt zich door het gezin waarin we opgroeiden. En door alle mensen die we hebben leren kennen door de jaren heen. Denk aan de juffrouw op de basisschool, je leraar economie op de HAVO, de ouders van vriendjes en vriendinnetjes en later je schoonfamilie. Allemaal spelen ze een rol in jouw leven. Allemaal leren ze je iets. En….hoe groter je irritatie, hoe groter je les. Leuk om eens over na te denken.

Mijn therapeut zei destijds dat elke vrouw kritisch is naar zichzelf. Hoe dan ook…het is tijd voor mij om dit los te laten. Het beperkt me. Ik kies ervoor om me bezig te houden met andere dingen dan oordelen over mezelf en anderen. Ik kies ervoor om meer te laten zien dan alleen mijn buitenkant. Ik BEN niet mijn uiterlijk. Ik mag dit nu van me af werpen. Die laag, het schild mag eraf. Ik hoef me nergens achter te verstoppen.

Vandaag kies ik ervoor om te voelen en ervaren wat het met me doet als ik schrijf over wat me bezig houdt en wat me raakt. Ik ben dankbaar voor wie ik ben; het totaalpakket. Wat iemand anders er van vind is niet altijd belangrijk. Het zegt niets over wie ik ben. Het zegt misschien wel iets over wat ik doe. Het is fijn wanneer anderen zich herkennen in wat ik schrijf, of er iets uit kunnen halen en het meenemen. Iedereen is vrij om te oordelen, jij en ik hoeven er alleen niets mee te doen. Ik weet zelf wat wel en niet goed voor me is. De antwoorden die ik zoek zitten in mij. Soms komen ze snel en soms duurt het even en alles is goed.

De wereld door de ogen van je zelf, in al jouw puurheid. Wie ben jij als je niet oordeelt over je zelf? Wie zou je willen zijn? De vragen zijn bedrieglijk eenvoudig, de antwoorden zijn een ander, iets langer verhaal. Weet jij ze?

Geplaatst in Geen categorie.

Eén reactie

  1. Pingback: Affirmeren: wat zeg jij tegen jezelf? ⋆

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.