Ben je hoogsensitief? Lees hier wat je kunt doen om meer balans in je energie te ervaren.

Weet je wat ik wel eens denk?

Dat een hokje als ‘HSP’ voortkomt uit iets wat niet in balans is. Vanuit de ratio willen we dit begrijpen, vervolgens geven we het een naam en leren we ermee om te gaan. Net als vele andere labels. Dan weet de ander wat je bent en kunnen ze je plaatsen.

Eigenlijk pas je je dan aan of ga je het als excuus gebruiken. Terwijl je juist mag onderzoeken wat er niet in balans is. Je mag naar de rand van comfort bewegen.

Als je hebt geleerd om voornamelijk te leven en werken vanuit je vrouwelijke energie – om maar een voorbeeld te noemen – kun je je heel gemakkelijk inleven in de gevoelens van anderen. Als ouder, partner of als coach is dat fijn.

Toch is er ook een keerzijde en die ken jij misschien ook wel.

De empathische man of vrouw heeft vaak een groot inlevingsvermogen. Die kwaliteit richten we vaak naar buiten in plaats van naar binnen. Dat is waarom de emoties van anderen meer invloed op je energie en welzijn hebben, dan nodig is.

Doordat je hebt geleerd om je bezig te houden met alles om je heen in plaats van wat er in jou leeft – kan dat verwarrend zijn. Want wat voel jij nu echt? Ik weet dat dit heel herkenbaar is voor veel vrouwen en mannen.

Ik was bijvoorbeeld lang heel erg gericht op het welzijn ander. Altijd vergelijken maar ook heel snel voelen wat de ander nodig had en daar vervolgens naar handelen. In plaats van eerst de slag naar binnen maken.

Dat zorgde er weer voor dat ik snel overprikkeld en moe was. Iets wat je zeker herkent als je jezelf HSP noemt of sensitief.

Jezelf minder belangrijk maken is niet wat je wilt maar wel wat je doet, vaak onbewust. Het is niet allemaal fout trouwens, want juist de beweging om je gevoeligheid te zien als kracht brengt je bij een groter zelfbewustzijn. Toch ben ik geen voorstander van teveel labels. Ik zoek graag mijn vrijheid op en help vrouwen hetzelfde te doen.

Mijn emoties liet ik lange tijd niet echt toe. Niet eens door heftige gebeurtenissen maar door ervaringen die me leerden dat ik ‘mijn schouders eronder moest zetten’. Het bracht me ergens alleen mocht ik dit mechanisme ook laten zakken.

Ik startte de reis naar mijn eigen innerlijke gevoelswereld. 

Beredeneren van gevoelens kon ik als de beste. Dat is iets anders dan het voelen, ermee zijn, je eigen ruimte kunnen nemen. Die prachtige, waardevolle spaceholder zijn voor mezelf.

Hoe voelt mijn vrijheid? Hoe voelt het in mijn lijf als ik me vrij en verbonden voel? Welke ervaringen horen erbij, welke kleding draag ik dan, welke mensen heb ik om mij heen en hoe richt ik dan mijn leefomgeving in?

We hebben zo geleerd om liever niet te gevoelig te zijn. Plus, als we dan voelen, dan liever fijn en prettig in plaats van pijn of verdriet. Daarmee gaan we ook keuzes uit de weg en blijven we hangen in dat wat we kennen. Om iets te helen namelijk mag je het voelen.

Zowel de vrouwelijke als de mannelijke energie in jou willen alle ruimte krijgen. Zo houden deze elkaar bijna automatisch in balans. Dan kun je je zachtheid er laten zijn maar ook je sensitiviteit. Hierdoor voel je de mensen om je heen aan zonder jezelf daarin te verliezen. Je kunt gemakkelijker bij jezelf blijven.

Tegelijkertijd neem je gemakkelijker acties die bij je passen en laat je gaan wat meer bij je hoort.

Je voelt het vertrouwen om naar je gevoel en lichaam te kunnen luisteren. En ernaar te handelen. Je durft op te komen voor wat je wilt, je weet ook hoe je dit aan jezelf kunt geven zonder te overtuigen of manipuleren. Dat is namelijk wat er gebeurt wanneer je jezelf kleiner – of groter – maakt dan de ander.

Als jij de veiligheid voelt door ruimte te maken voor je mannelijke energie, kun je je hart openen en ook je vrouwelijke energie er laten zijn.

Je mannelijke energie helpt je bijvoorbeeld om je grenzen aan te geven, om voor jezelf op te komen en ook bepaalt het hoe jij jezelf kunt laten zien naar buiten toe. Vrouwelijke energie is van nature meer een energie die meer naar binnen gaat. Naar ons gevoelsleven, onze yin. Het is een zachte en verbindende energie.

Zelf in balans zijn en daarmee ook gezonde en voedende relaties aan kunnen gaan. In de eerste plaats met jezelf. Dat is wat we willen.

Voor de vrouw is het belangrijk dat ze leert haar vrijheid te onderzoeken. Heel vroeger waren we wild. Het idee van de oervrouw en de godin. Het staat voor je gevoel misschien ver af van waar je nu staat. Toch is het de bedoeling dat wij vrouwen meer gaan voelen en onze vrijheid nemen. Zodat we weten dat het veilig is om te ontvangen en geven met een open hart.

De man mag de weg van hoofd naar hart maken. Leren vertrouwen op zijn gevoel en dit ook durven volgen. Hierbij mag hij zijn bewustzijn ontwikkelen en leren geven met een open hart.

Wil je hier mee aan de slag en voel je dat dit met mij wilt doen? YEAAAH!

Mail me op info@maikemaessen.nl dan plannen we een vrijblijvende afspraak om kennis te maken. Om je een idee te geven; ik coach vrouwen naar hun transformatie in een 3 maanden programma. In deze 3 maanden vind je naast systemisch coaching ook oefeningen die je naar je vrouwelijke kracht brengen. Je ontvangt de yoni-ei cursus als bonus. Regressie hoort er bij; het helen van vorige levens en mijn eigen vrouwenlijn heeft mij bijvoorbeeld heel erg geholpen om te begrijpen waarom ik bepaalde ervaringen had en hoe ik die cirkel kon doorbreken. We kijken ook samen naar je innerlijk kind. Je verlangen verdiepen we. Het is een geweldig all-in pakket.

XO

Maike

Geplaatst in Geen categorie, Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Weten wat je wilt, Zelfleiderschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.