Wat gebeurt er als je stopt met denken en start met voelen?

Vorige week zag ik een filmpje rondgaan op Facebook met Mo Gawdat, over de wetenschappelijke benadering van geluk. Hij stelt dat je bewust kunt kiezen voor het hebben van nuttige en gelukkige gedachten. Los van alles wat het leven op je pad gooit is het aan jou om te bepalen wat je ermee doet.

Even dacht ik ‘ja, lekker gemakkelijk vriend, maar wat als er écht iets ergs gebeurd’?

Dan nog is het aan jou of je je uiteindelijk omlaag laat trekken door iets waar je geen invloed op hebt, of dat je een andere weg kiest. Erop of eronder. Deze geluk expert heeft zijn kind verloren. Het is zijn missie om mensen bewust te maken dat je geluk kunt trainen en dus kiezen. Het is immers wat hij heeft gedaan.

Mindset + energie = geluk

Ik schrijf bewust uiteindelijk hierboven. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat hij geen rouw proces heeft gehad. En exact dat is waar ‘wij’ ons blind op staren. En hij ook – in zekere zin dan. Want absoluut, hij is nú gelukkig en succesvol.

Dat is echter het resultaat van zijn innerlijk werk. De uitkomst van het doorleven van een heel proces. Zijn boek en deze levenswijze komen echt niet uit de lucht vallen. Hij is de diepte in gegaan en hij heeft elke donkere gang gehad en doorleefd, elke schaduw gezien en deze recht in de ogen gekeken.

Met alleen zijn – of elk ander – boek lezen kom je er niet.

Vanuit alle logica kun je stellen: ‘uren huilen, brengt me mijn kind niet terug. Ik denk liever aan de tijd die we wel hadden samen’. Het is alleen maar menselijk dat je dit concludeert ná een proces. Een kind verliezen verwerk je (denk ik) namelijk nooit. Je geeft het een plek, je leert omgaan met het verlies van een geliefde.

In dit proces kun je jezelf trainen in het hebben van gedachten die je iets opleveren.

En dat klinkt eenvoudig, dat is het allerminst. Als het dat wel zo simpel was, dan deden we het allemaal massaal al. Om je gedachten te kiezen en te veranderen, dat is iets wat je elke dag doet met focus, elk moment. Niet 1 dag of 1 week of 1 maand.

Andere kant wil dat niet zeggen dat spijt, jaloezie, verdriet of teleurstelling er niet mogen zijn. Allemaal emoties die je op bepaalde momenten in je leven ervaart en doorleeft. Om erna weer bewust afstand van ze te nemen. Verwachtingen zijn weer van een ander kaliber. Je kunt de lat zo hoog leggen voor jezelf – of de ander – dat niets meer kan voldoen.

Dat is de keuze die je altijd hebt.

Als je bewust kiest voor bepaalde gedachten en anderen laat varen. Als je meegaat op alles wat zich aandient. Puur op gevoel. Ben je je bewust van hoeveel je laat uit angst die voortkomt uit je beperkte denken? Vanuit wat we leerden en vanuit hoe ervaringen ons kleurden en conditioneerden. Hoe vaak zijn we niet meer kinderlijk verwonderd terwijl die magie er wel is?

Welke ervaringen rollen je leven binnen als je niet alleen denkt, maar vooral voelt? Als je je laat leiden door dat gevoel. Wat gaat weg, wie valt weg en welke ruimte ontstaat er vervolgens? Wat neem je mee en wat laat je?

Al die plichtsgetrouwe zaken die je doet, die je soms zo vastzetten. Zowel naar jezelf als naar mensen om je heen. Wat verlang je van de ander wat je zelf bijvoorbeeld niet doet?

Jij bepaalt niet – nooit – het geluk van een ander.

En zodra je dit wel gaat doen, of er naar neigt, kijk dan eens in de spiegel. Wat mis je en projecteer je vervolgens op je naasten? Je bent altijd een bijdrage voor een ander. Dus laat die bijdrage zo mooi en open zijn als je maar kunt. Zowel voor jezelf als voor de ander. Je hebt geen zeggenschap over iemand anders, alleen over jezelf.

Ik laat steeds meer los. Niet omdat iets of iemand niet meer leuk is of afdoet. Puur omdat het me niet meer dient, omdat het klaar is, omdat de groei en bijdrage er uit is. Free myself from the shackles of longing. Zo maak ik ruimte voor het nieuwe. Dit proces is zo natuurlijk, alleen vergeten we dat soms.

Dingen gebeuren vóór jou. Zodra je die bijdrage kunt zien, of nog beter: voelen. Dáár ligt de sleutel. Het leven is zo mysterieus als jij het wilt zien. De Wet van Murphy werkt zoals jij wilt dat hij werkt. Je ervaart net zoveel geluk als jij kiest, als je jezelf toestaat om te ervaren.

Wil je dat ik mee kijkt naar jouw proces of wil je jouw focus scherp stellen? Maak een afspraak voor BreakOut voor een snel en doeltreffend resultaat.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.