Hoe fout maak jij jezelf?

‘Hoe weet ik nu wat mijn volgende stap is?’ Vroeg ze. Ik zag en voelde haar twijfel. Dat zag ik niet alleen, ik herkende het ook. What’s next?

Want hoe vaak komt het niet voor dat we iets weten, voelen, dat we het echt wéten. Toch wachten we tot dat het wolkendek openbreekt, en er een mythisch figuur naar je toe beamt vanuit de hemel en zegt: ‘oké [vul hier je naam in] jij gaat nu [vul hier de actie in] en rap een beetje!’

Ik denk dat wel eens. Of dat er een vliegtuig voorbij komt gevlogen met een zo’n reclameboodschap erachter. En daar staat het dan gewoon op. Hoe handig! Helaas werkt het zo niet. Dat heb je misschien zelf ook al ondervonden.

Herken je dat wel, al die acties die je voelt? Je volgende stap. Het ene moment heb je ze helder, het volgende moment is daar weer die twijfel of angst. Kan ik het wel? Klopt het wel wat ik voel? Is het niet toch anders? Kan ik niet toch beter? Moet ik niet gewoon normaal doen?

Nee.

Er is geen perfecte vraag die je kunt stellen. En net zo min is er dat perfecte antwoord.

Om het nog iets leuker te maken, want makkelijker wordt het denk ik ook niet meer, denk maar eens aan het volgende. Zodra je twijfelt ga je in beraad met de mensen om je heen. Je vraagt hen naar hun mening. Je vrienden, je ouders, familie.

Eigenlijk vraag je hen waarom sommige dingen niet zo uitpakte zoals jij wilde.

Of hoe dingen soms zo uit de hand konden lopen. Misschien vraag je zelfs wat er mis is met jou? Ook al weet je beter toch, op dit laatste? Terwijl als je zeker bent van je zaak, dan doe je dit niet.

En zij hebben de antwoorden. Hún antwoorden. Gebaseerd op hun waarheid, hun projecties, op basis van wat zij gespiegeld krijgen, hun normen, hun waarden en hun angsten.

Net als jij zullen ze deze vragen beantwoorden vanuit hun hoofd, rationaliseren. Ze zullen de herkenning zien bij jou als ze jou bevestigen in je twijfel en onzekerheid. Hoe fout laat jij je maken?

Dus. Blijf bij jezelf. Want je weet het zelf, het zit in jou. En die ander gaat jou never nooit het antwoord brengen wat jij zoekt of nodig hebt op dat moment. Omdat jij degene bent die vanuit het volste vertrouwen actie gaat nemen. En dat is lastig en soms spannend.

Want wanneer doe je het nu goed?

Het gaat om deze vraag: hoe maak je je los van de waarheid van anderen en ontdek je je eigen waarheid? Hoe bekijk je jouw leven door jouw lens, met je eigen bril en hoe maak je je tegelijkertijd los van alle belemmeringen?

Eigenlijk is het heel simpel. Voelt het goed? Dan is het een ja. Voelt het niet goed? Dan is het een nee of een niet nu. Bij beiden kun je in 1 keer een knoop doorhakken of je kunt per keer bekijken welke ervaring, persoon of situatie jij nodig hebt om je op weg te helpen. Stap uit het oordeel als iets of iemand die een tijd heel belangrijk voor je was, dat nu niet meer is. Of dat je in het verleden iets deed wat dom was. Misschien zelfs wel heel dom.

Maak jezelf niet fout voor de persoon die je ooit was. Of waar je van weg keek. Je kunt nu anders kiezen en doen.

De basis van de persoon vanuit wie je ooit beslissingen nam is de fundering van wie je nu bent.

Sta je jezelf toe om anders te doen omdat je nu niet meer die persoon bent of blijf je hangen in schuld, in angst, in belemmeringen? Ben je klaar om voorbij te gaan aan alles wat je nu stil laat staan? Breek uit, ik heb nog 2 plekken vrij in oktober!

Geplaatst in Angst, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.