Ik wilde het niet doen maar deed het toch.

Kiezen is ergens ‘ja’ tegen zeggen vanuit het vertrouwen dat je goed zit. Zonder dat je weet hoe die ‘goed’ eruit ziet of voelt. Dat is meteen het spannende eraan. Want dat gaat tegen alles in wat je leerde. Je zegt geen baan op voor je een nieuwe hebt bijvoorbeeld.

Terwijl wanneer je dat wél doet je de vrij maakt voor dat wat echt bij je past. Ik weet dat omdat ik steeds zulke keuzes maak. Wat daarna komt is altijd beter dan ik had kunnen bedenken.

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is het dat kiezen verder gaat dan je uitspreken. Niet kiezen is ook kiezen hoor je wel eens en ook dat is zo. Het kost je uiteindelijk veel meer energie dan blijven hangen in een plaatje wat je al lang niet meer met je volle verstand zou kiezen.

Vanuit je hart ergens voor durven gaan maakt de weg vrij voor je. Het is niet: eerst nog dit en dat en dán kies ik. Dat is wat veel mensen doen – zowel privé als zakelijk. Spelen op safe.

Die safe maakt je verlangens niet waar.

Niet alleen mijn cliënten ervaren dit, ik zelf ook nog met regelmaat. 

Het universum is eigenlijk heel eenvoudig. Grappig ook. Wij maken het moeilijk omdat we overal met ons hoofd tussen gaan zitten. In plaats van te vertrouwen, vullen we het zelf al in zodat er überhaupt niets beters bij je kán komen.

Zo voelde ik bijvoorbeeld dat ik wilde investeren in mijn eigen groei – walk my talk. Ik laat me al jaren coachen, nu wilde ik dit buiten Nederland tillen. Nog meer verdieping. De investering is groot. Meer dan dan wat ik heb. Puur vanuit mijn ratio zou ik zoiets nooit kiezen maar ik wéét dat dit nodig is om volledig in de energie te stappen van waar ik naartoe wil. Ik weet ook dat heel veel mensen exact op dit punt terugstappen. Niet alleen bij investeringen maar eigenlijk bij alle grote keuzes des levens.

Er zit een soort intern beschermingsmechanisme in ons dat heel actief gaat doen zodra wij iets willen wat buiten de illusie van die zekerheid ligt.

Dat mechanisme zegt tegen je dat je beter kunt blijven waar je bent dan daarbuiten je paden verkennen. Want als het niet lukt dan gaat dat pijn doen. Misschien nog wel meer pijn dan je nu voelt. Dat mechanisme heb ik ook, ik heb geleerd hoe ik doorgaan ga en vol vertrouwen en overgave blijf staan.

Hoe doorbreek je deze cirkel en leer je je open te stellen voor je innerlijke wijsheid zodat je weet hoe je de innerlijke JA en NEE voelen?

Niet alleen open stellen natuurlijk, maar ook echt het vertrouwen voelen om door te pakken, om te kiezen. Door elke dag bewust in de energie te stappen van dat wat je graag wilt. Zodat het kan groeien. Het is net als een spier die je traint. Een mooie vraag die je in kunt zetten is deze: ‘wat is het meest liefdevolle wat ik voor mezelf kan kiezen in deze situatie?’

Zekerheid vinden in geld en vaste contracten is niet echt. Het houdt je morgen waar je vandaag bent. Keuzes geven je vrijheid. Keuzes helpen je om te bepalen hoe jij je leven wilt leiden, met eigenwaarde, vanuit je gevoel, terwijl je echt gelukkig bent met wie je bent. Dan is er ook geld en koop je ook waar je blij van wordt, alleen op een andere manier. Voorbij de houvast. Voorbij het vullen van de leegte in jou.

Ik weet dat geld nooit de echte reden is. Jezelf kleiner maken…die tijd is voorbij.

Uiteindelijk komt zekerheid en veiligheid niet uit een externe factor – zoals je wel hebt geleerd – maar vanuit je innerlijke overvloed. Alles wat je om je heen waarneemt, ziet en voelt – zit ook in je. The good, the bad and the ugly. Ongemerkt gaan we voorbij aan onze eigen creatie kracht als we alleen vertrouwen op alles wat buiten onze macht ligt. Alle overvloed komt uit een centrale bron, echt niet (alleen) vanuit overheden en instanties. Dat is slechts één manier waarop geld bij je kan komen.

Dit gaat over je geld mindset; waar ik je ook alles over leer in mijn 1 op 1 coach programma.

Voorheen liet ik anderen keuzes voor me maken. Niet omdat ik niet wist wat ik wilde maar wel omdat ik bang was voor afwijzing. Om echt helemaal naar voren te stappen en te zeggen: ik wil alles, geen concessies en al helemaal heen half. 

Ik droomde ondertussen dat ik een vrouw zou zijn die zichzelf wel op waarde schatte en ook haar eigen schoonheid zag, haar eigenwaarde, die voor zichzelf op kon komen, die haar ruimte in nam en die straalde; gewoon omdat ze is wie ze wil zijn, doet wat ze vanuit haar gevoel wil doen en is waar ze kiest te zijn.

Daar ben ik nu en dat leef ik voor.

Wat die verandering bracht?

Ik heb meerdere momenten gekend die ontzettend confronterend waren. Omdat ik de ander geen pijn wilde doen maakte ik het eigenlijk nog groter en erger. Ik ken de klappen van de zweep waardoor ik the hard way goed voor mezelf heb leren zorgen.

Mijn weg naar bewustzijn kent een aantal neon-momenten. Je kent ze wel…het licht gaat aan, je leert iets over jezelf wat je nog niet wist. De nieuw verworven capaciteiten en kennis die je écht verder brengen.

Ik leerde onder andere hoe ik me kon verbinden met mijn hogere weten.

En hoe ik vanuit deze staat van zijn heel goed voel welke keuzes ik werkelijk heb. Zodat ik mijn eigen weg kon vinden in het co-ouderschap en in verantwoordelijkheden daar neerleggen waar ze horen, ik kocht mijn huis en maakte het eigen, zei mijn baan op zodat ik er en volledig kon zijn voor mijn kinderen en het werk kan doen wat ik voel dat ik te doen heb.

Het inzicht dat ik door niet te kiezen eigenlijk niet voluit leefde deed veel met me. Ik wil dat mijn kinderen gelukkig zijn na alles wat er is gebeurd en dat kan ik alleen overbrengen door het voor te leven. Voluit. 100%, elke dag.

Ik besloot om te leven naar mijn eigen wijsheid, mijn eigen waarden en gevoel, ongeacht wat er van me werd verwacht door anderen of de maatschappij. Want sociaal wenselijk gedrag is helaas nog heel vaak de norm.

Wat ik je vandaag mee wil geven is: ook al heb je het druk, maak tijd voor jezelf.  Om te schrijven over wat je verlangt, te mediteren als je dat fijn vindt of om met meer aandacht je eten klaar te maken. Een dagelijks ritueel kan zoveel meer omvatten en zoveel leuker zijn dan je denkt. Het zorgt ervoor dat de verbinding met jezelf kan groeien. Die investering in liefde en tijd voel je de rest van je dag.

Liefs,
Maike

Als je leert te vertrouwen dat het altijd goed komt, dan komt het ook echt altijd goed. Dat is je ticket naar het leven wat je verlangt. 

Heb je mijn gratis intuïtie cursus al gevolgd? Meld je aan en ontvang gelijk de eerste les in je mailbox.
Geplaatst in Coaching, Van hoofd naar hart, Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Weten wat je wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.