welke boodschap haal je uit de irritaties

Welke boodschap zit er verborgen in jouw irritaties en hoe ga je hiermee om?

‘Pfff hij ruimt NIETS op, zijn kleding ligt daar waar hij het heeft uitgetrokken en dat blijft daar liggen tot ik het opruim!’ Of: ‘Zij komt overal mee weg, ze komt altijd te laat, is nauwelijks voorbereid en toch lukt het haar elke keer weer om het klaar te spelen.’

Jaren geleden bracht cabaretier Hans Teeuwen het al zo treffend in zijn show. De irritatiegrens. Met zijn persiflage van het Bijbelverhaal. Via wat sprongetjes vroeg hij zich hardop af: hoe voel je je als je aan dat kruis hangt? Het plaatje wat hij schetste ging erover dat je aan het kruis kunt hangen tussen 2 Limburgers of naast iemand die alléén maar over voetbal kan praten.

Hij benoemde de beruchte irritatie grens. Mensen die je raken met hun gedrag. Ze doen iets wat ver buiten je cirkel van interesses ligt of zelfs buiten dat wat je kunt verstaan, bevatten en begrijpen. Hans bracht het met humor.

Achter elke grap zit een kern van waarheid, toch?!

Dit gaat niet echt over het groene monster wat we kennen als jaloezie. Het gaat ook niet over je partner die zich niet gedraagt zoals jij wilt. 

Sterker nog, je irritatie is iets wat jou raakt. Het zegt jou dat iets in je omgeving je dermate triggert dat het je raakt. Het zegt niets over de ander. Alles wat jij voelt of ervaart en je irriteert gaat over die dingen die jou raken. Omdat je iets nog niet kunt erkennen van jezelf. Dit kunnen grote dingen zijn maar ook kleine dingen. Zoals die collega die alles op een presenteerblaadje aangereikt lijkt te krijgen of die vriendin die alleen op zichzelf gericht lijkt te zijn. Of de ander die over jouw grenzen heen walst. Het raakt een angst die leeft in jou.

Is het jou wel eens opgevallen dat je irritaties en ergernissen ook een boodschap hebben voor jou die juist een opening zijn voor groei?

Door ontmoetingen en confrontaties met de ander begrijpen we onze eigen stukken beter. Ook om te zien dat wij de ander niet zijn. Het helpt om een stukje dichter bij jezelf te komen. Veel ruimte en tijd geven aan wat de ander in jouw ogen nalaat, ik weet dat het simpel klinkt, maar dit helpt je niet. Het kost heel veel energie, weet ik uit ervaring. En nog erger: in mijn hoofd ontstonden hele scenario’s die weinig ruimte boden voor dat ik wél graag wilde.

Ik heb daar wel een shift kunnen maken.

Hoe? Dat ga ik je nu met je delen.

Irritaties en negatieve gedachten hebben alleen macht over jou als jij ze tijd en aandacht geeft. De mensen die in jouw ogen vervelend doen tegen jou, die je manipuleren, die je vervelende of ongewenste berichten sturen waarop jij voelt dat je moet reageren. Wat gebeurd hier echt? Welke ruimte geef je het in jouw leven? Mensen gaan pas over jouw grenzen heen als jij dat toelaat.

Wie in jou geeft het de tijd? Wat vind je lastig om te zien of erkennen van jezelf?

Wat ik vaak zie bij mijn klanten – en wat ik ook herken uit wat ik zelf deed – is dat we iets aandacht geven en opblazen omdat er iets anders is wat je wilt doen maar nog niet goed durft. Het is eigenlijk een afleider. Je mag zelf een stap maken en dat kan spannend voelen. Dat maakt dat het soms makkelijker is om het bij anderen neer te leggen. Andersom kan dit natuurlijk ook het geval zijn, dat een ander dit bij jou doet.

Door irritaties de overhand te geven, blijf je hangen in boosheid of onmacht. Of dit nu over een persoon of een situatie gaat, is om het even. De energie trekt je omlaag terwijl je het liever gezellig hebt met de mensen die je lief zijn.

Het kan diep gaan, ik zal een eigen voorbeeld delen.

Ik kon me altijd heel erg irriteren aan mijn gehoor – ik ben hardhorend. Het kwam meer dan eens voor dat ik de clou van een grap miste en dat mijn lach er als een spuit elf achteraan kwam. Of dat ik een vraag tijdens een presentatie niet kan verstaan en tot drie keer toe moet vragen: ‘wil je je vraag nog eens herhalen?’ Hier heb ik de keuze of ik mijn gedachten richt op dat ik zo graag zou willen horen wat jij hoort. Of ik kan een shift maken in mezelf. Vanuit het idee dat alles wat ik hoor ‘voor mij’ is en dat de mensen die ik niet kan verstaan misschien geen bijdrage zijn voor mij op dat moment.

Het is echt voelen wat mijn waarheid is. Een ander kan dit weer zien als arrogant; maar dat is niet aan mij. Die dynamiek vind ik dan weer interessant.

Duwen of trekken, de keuze is aan jou.

Een ander voorbeeld. Stel je bent boos omdat iemand je iets heeft aangedaan. Je kunt zó boos zijn dat je diegene uit je leven bant. Dat mag, iemand kom in jouw ruimte en jij kiest wat je daarmee doet. Op het moment dat je overgaat tot blokkeren, dan houdt je álles tegen. Ook dat wat je nodig hebt voor jouw eigen groei. Voordat je overgaat tot actie kun je voelen in jezelf waarom een irritatie er is. Waar zit je angst op in relatie tot dat wat je is aangedaan en wat kun je zelf doen om dit te helen zodat het er kan zijn.

Ik heb dit zelf ook ervaren en ik vroeg me af wat deze situatie mij liet zien. Die boosheid weerhield mee ervan om de bijdrage van die persoon te kunnen ontvangen. Een emotie triggert iets in jou, ga je het aan of ga je het uit de weg? Vraag je de Limburgers om Nederlands te spreken? Vraag je of je buurman of hij ook nog andere interesses heeft?

Geef anderen en vooral jezelf de ruimte om op je tempo te ontdekken wat wel en niet waardevol is. Wat wel en niet voelt als jouw waarheid. Nodig mensen uit, maar dring niet op.

Ik schreef het eerder al, hoe groter je irritatie, hoe mooier je les en hoe interessanter je groei. Als ik me irriteer aan een eigenschap van iemand, dan laat me dit zien wat ik zelf misschien teveel of weinig doe. Iemand die zich heel duidelijk uitspreekt bijvoorbeeld. Dat raakte mij omdat ik eerder de mantel der liefde over een boodschap gooide. Dat kan bijvoorbeeld de angst voor afwijzing raken die nog in mijn leeft. De persoon aan wie ik me irriteerde raakte het stuk nog meer staan voor mijn waarde, mijn waarheid en wie ik ben. Me uitspreken en alleen de ‘JA’ laten klinken als ik hem voel.

Weet je wat het mooie is als jij gaat voelen wat de les in de irritatie is? Je maakt niet alleen de weg vrij voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Door iets wat jij leert, door jouw groei, groeit je gezin met je mee. 

Ik help je graag verder:

Inspiratie sessie: steeds vaker krijg ik vragen van (single) ouders, aanstaande ouders of professionals werkzaam in het onderwijs. Ik neem graag de tijd voor je. Samen kijken we naar je vraag en creëren we een concreet plan waar je mee aan de slag kunt. Geheel toegespitst op jouw idee of stap in je proces. Vooraf stuur ik je enkele vragen zodat we deze 2 uur heel gericht kunnen werken aan jou en je idee.

Verdieping en advies: verdieping in de ouder – kind relatie start met een verdieping in jou. Wat heb je nodig om je gelukkig te voelen en hoe haal alles uit je leven zodat je dit ook voorleeft aan je kind? Hoe maak je jouw gezinssysteem tot een gelukkig systeem? Ik ga leren en laten ervaren hoe je dit aanpakt. Met concrete tools, tips en handvatten.

Geplaatst in Anders denken, Geen categorie, Gezond Egoïsme, Innerlijk kind, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Mindset, Mindset veranderen, Spiegelgedrag en gezin, Van hoofd naar hart, Verandering, Vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *