welke boodschap haal je uit de irritaties

Welke boodschap zit er verborgen in jouw irritaties en hoe ga je hiermee om?

Jaren geleden bracht cabaretier Hans Teeuwen het al zo treffend in zijn show. De irritatiegrens. Met zijn persiflage van het Bijbelverhaal. Via wat gedachtensprongen vroeg hij zich hardop af: hoe voel je je als je aan dat kruis hangt tussen 2 Limburgers of naast iemand die alléén maar over voetbal kan praten.

Dramatisch…en ik ben een Limburgse.

Hij benoemde de beruchte irritatie grens. Mensen die je raken met hun gedrag. Ze doen iets wat buiten je cirkel van interesse ligt of zelfs buiten dat wat je kunt verstaan, bevatten en begrijpen. Hans bracht het met humor.

Maar hé, in elke grap zit een kern van waarheid, toch?!

Dit gaat niet echt over het groene monster wat we kennen als jaloezie. Het gaat ook niet over je partner die zich niet gedraagt zoals jij wilt of over die andere ondernemer die iets doet waarvan jij voelt dat het niet klopt.

Het zegt jou dat iets in je omgeving je dermate triggert, dat het je raakt. Het zegt niet perse iets over de ander. Alles wat jij voelt of ervaart en je irriteert gaat over jou. Ik weet dat dit ook kan irriteren (haha) maar het is zoals het is. In de tijd dat mijn eigen bedrijf nog niet liep zoals ik wilde, irriteerde ik me aan ‘nep onderneemsters’. Waarom? Omdat ik mezelf er nog niet kon laten zijn zoals ik wilde.

Er was iets wat ik op een dieper level mocht erkennen van mezelf.

Dit kunnen grote dingen zijn maar ook kleine dingen. Zoals die collega die alles op een presenteerblaadje aangereikt lijkt te krijgen of die vriendin die alleen op zichzelf gericht lijkt te zijn. Of de klant die over jouw grenzen heen walst. Het raakt iets wat leeft in jou.

Is het jou wel eens opgevallen dat je irritaties en ergernissen ook een boodschap hebben die juist een opening zijn voor groei?

Mits je bereid bent om eerlijk te kijken. Door ontmoetingen en confrontaties met de ander begrijpen we onze eigen stukken beter. Ook om te zien dat wij de ander niet zijn. Het helpt om een stukje dichter bij jezelf te komen.

Blijven hangen in irritaties (of jezelf vergelijken met anderen) het kost heel veel energie, weet ik uit ervaring. En nog erger: in mijn hoofd ontstonden hele scenario’s die weinig ruimte boden voor dat ik wél graag wilde.

Ik heb daar een groei kunnen maken.

Hoe? Dat ga ik je nu met je delen.

Irritaties en negatieve gedachten hebben alleen macht over jou als jij ze tijd en aandacht geeft. De mensen die in jouw ogen vervelend doen (of zijn), die manipuleren, die vervelende of ongewenste berichten sturen waarop jij voelt dat je moet reageren. Wat gebeurd hier echt? Welke ruimte geef je het in jouw leven? Mensen gaan pas over jouw grenzen heen als jij dat toelaat.

Wie in jou geeft het die tijd? Wat vind je lastig om te zien of erkennen van jezelf?

Wat ik vaak zie bij mijn klanten – en wat ik ook herken uit wat ik zelf deed – is dat we iets aandacht geven en opblazen omdat er iets anders is wat je wilt doen maar nog niet goed durft. Het is eigenlijk een afleider. Je mag zelf een stap maken en dat kan spannend voelen. Dat maakt dat het soms makkelijker is om het bij anderen neer te leggen. Andersom kan dit natuurlijk ook het geval zijn, dat een ander dit bij jou doet.

Door irritaties de overhand te geven, blijf je hangen in boosheid of onmacht. Of dit nu over een persoon of een situatie gaat, is om het even. De energie trekt je omlaag terwijl je het liever fijn hebt met de mensen die je lief zijn.

Het kan diep gaan, ik zal nog een eigen voorbeeld delen.

Ik kon me altijd heel erg irriteren aan mijn gehoor – ik ben hardhorend. Het kwam meer dan eens voor dat ik de clou van een grap miste en dat mijn lach er als een spuit elf achteraan kwam. Of dat ik een vraag tijdens een presentatie niet kan verstaan en tot drie keer toe moet vragen: ‘wil je je vraag nog eens herhalen?’ Hier heb ik de keuze of ik mijn gedachten richt op dat ik zo graag zou willen horen wat jij hoort. Of ik kan een shift maken in mezelf. Vanuit het idee dat alles wat ik hoor ‘voor mij’ is en dat de mensen die ik niet kan verstaan misschien geen bijdrage zijn voor mij op dat moment.

Het is echt even heel goed voelen wat jouw waarheid is.

Duwen of trekken, de keuze is aan jou.

Een ander voorbeeld. Stel je bent boos omdat iemand je iets heeft aangedaan. Je kunt zó boos zijn dat je diegene uit je leven bant. Dat mag, iemand kom in jouw ruimte en jij kiest wat je daarmee doet; van elke spiegel bepaal je zelf of je er in wil kijken of niet. Op het moment dat je overgaat tot blokkeren, dan houdt je álles tegen. Ook dat wat je nodig hebt voor jouw eigen groei. Voordat je overgaat tot actie kun je voelen in jezelf waarom een irritatie er is. Waar zit je angst op in relatie tot dat wat je is aangedaan en wat kun je zelf doen om dit te helen zodat het er kan zijn.

Ik heb dit zelf ook ervaren en ik vroeg me af wat deze situatie mij liet zien. Die boosheid weerhield me ervan om de bijdrage van de situatie te kunnen ontvangen.

Geef anderen en vooral jezelf de ruimte om op eigen tempo te ontdekken wat wel en niet waardevol is. Wat wel en niet voelt als jouw waarheid. Nodig mensen uit, maar dring niet op.

Ik schreef het eerder al, hoe groter je irritatie, hoe mooier je les en hoe interessanter je groei. Als ik me irriteer aan een eigenschap van iemand, dan laat me dit zien wat ik zelf misschien teveel of weinig doe. Iemand die zich heel duidelijk uitspreekt bijvoorbeeld. Dat raakte mij omdat ik eerder de mantel der liefde over een boodschap gooide. Dat kan bijvoorbeeld de angst voor afwijzing raken die nog in mijn leeft. De persoon aan wie ik me irriteerde raakte het stuk nog meer staan voor mijn waarde, mijn waarheid en wie ik ben. Me uitspreken en alleen de ‘JA’ laten klinken als ik hem voel.

Weet je wat het mooie is als jij gaat voelen wat de les in de irritatie is? Je maakt niet alleen de weg vrij voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Jouw groei is aanwezig in je energieveld, iedereen in jouw omgeving groeit mee.

Heb jij het gevoel dat je meer vrouwelijke energie je bedrijf en leven in wil laten stromen?

Bij alles wat ik doe leid ik vrouwelijke onderneemsters naar hoe ze ondernemen in alignment met hun vrouwelijke energie. Voor de een zal de nadruk liggen op focus en structuur, voor de ander zal het veel meer gaan over in je lichaam aanwezig zijn. Onze levenskracht als vrouw zit in onze buik, niet in ons hoofd zoals we leerden. Hoe je deze beweging maakt en de diepere laag aan gaat spreken en naar buiten brengt via je bedrijf, is wat ik je leer.

Elke vrouw is anders, elke vraag is dat ook.

Voor we starten aan welke reis dan ook, hebben we altijd een (online) kennismakingsgesprek; dat is vrijblijvend en gratis.

Ben je benieuwd? Kies hier voor je gratis sessie.

Liefs!

Ontvang ondernemerstips en inspiratie die je helpen jezelf sterker te voelen. Het is gratis!Geplaatst in Anders denken, Geen categorie, Gezond Egoïsme, Innerlijk kind, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Mindset, Mindset veranderen, Spiegelgedrag en gezin, Van hoofd naar hart, Verandering, Vertrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *