‘Hoezo ben jij ineens coach?’

Eergisteren tijdens het huiswerk maken viel het me op. Je kent het misschien wel, dat moment waarop er een lampje aan gaat boven je hoofd én het inzicht ook echt even binnenkomt. Mijn kind verbindt zijn eigenwaarde aan het resultaat wat hij behaalt op school. Terwijl het resultaat van zijn reken- en schrijfwerk niets zegt over hoe slim hij werkelijk is. Om het cirkeltje rond te maken, frustreert dit mij weer; als zijn moeder wil ik mijn kind blij zien.

En niet huilend aan het huiswerk.

Het huiswerk is ook saai. Retesaai. Normaal gebruik ik dit soort woorden niet maar het mag eens klaar zijn met netjes en alles wat sociaal wenselijk is. Ik ben er klaar mee want dit is ook wat mijn zoon mij laat zien. Niet dat ik nu ga strooien met krachttermen, dat heb ik niet nodig. Maar ik wil wel steeds meer op de manier leven die past bij ons. De manier die weg gaat van perfectie en ‘hoe het moet’.

En nog meer van hoe anderen vinden dat ik het moet doen. Misschien is dat voor jou ook wel een punt van herkenning. 

Niet alleen de kwaliteiten van mijn kind liggen ergens anders, ook ik mag veel meer mag gaan staan voor Wie Ik Ben.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik op sommige punten neig om een onafhankelijke partij een blik te laten werpen op mijn zoon. Niet omdat ik er een getal of resultaat aan wil hangen maar omdat ik samen met school een richting wil bepalen. Om echt te zien wat hij nodig heeft. Om hem echt te horen en te zien, wat bijdraagt aan hem als persoon. Een andere ingang misschien want hij verwerkt de informatie anders.

Dit raakt ook mijn eigen stukken. Want toen ik heel duidelijk voelde dat ik voor mezelf wilde beginnen, waren er niet alleen mijn eigen innerlijke stemmen die zeiden: ‘wie denk je wel niet dat je bent’? Ik kreeg het ook letterlijk te horen. Van vrienden. Of nouja, mensen die zich destijds vrienden noemden en waarvan ik nu weet dat ze het niet waren. Van een wenkbrauw die omhoog gaat kijk ik niet meer op. Vragen stellen mag en kritisch zijn ook. Maar een afwijzing die gebaseerd is op angst dat hoort niet meer bij mij. Ik weet dat ik hier anders kan en mag kiezen.

Ik ben die mensen nu dankbaar. Zonder hen had ik hier nu niet zo sterk gestaan.

De afwijzing raakte me destijds wel. Ik heb me een tijd afgevraagd hoe mensen zo kunnen zijn. Waarom ze zo doen. Maar wees ik niet zelf ook een deel af van mij? Mijn zoon voelt waarschijnlijk diezelfde pijn. En dat spiegelt hij mij weer.

Dat maakt de cirkel rond. Vicieus of niet, ik breek hem door.

Ik ben BreakOut expert, coach, trainer….en een verrekte goede. Waarom? Omdat ik niet werk volgens de methode van een ander of me blind staar op regels en richtlijnen. Ik ben niet aangesloten bij instanties. Ik volg cursussen en opleidingen die ik kies op gevoel. De kennis die ik mee wil nemen, neem ik mee, de rest laat ik weer gaan. Ik vind het super mooi dat ik steeds vaker reacties krijg via de mail of whatsapp: het werkt écht wat je doet, Maike!

Ik zie het grote geheel, ik voel wat jouw potentieel is. Haarscherp zie en voel ik hoe jij uit kunt breken. Om dit te zien moest ik eerst zelf losbreken. Van de stemmen in en om mij heen die mij kleinhielden. Heel oprecht voelen en zien wie ik ben op een niveau dat veel dieper gaat dan wat ik laat zien.

Ik besef me eens te meer dat ik moet gaan staan. Niet alleen omdat mijn kinderen dit van mij vragen maar ook omdat ik mijn kinderen mee wil geven dat het veilig is om te gaan staan voor wie zij zijn. Er is er maar één zoals zij, er is maar één zoals ik en er is maar één zoals jij.

Voor mij is er maar ook maar één weg. En die gaat door mijn hart naar buiten. De vraag die hieraan verbonden is: wie wil je zijn, wie voel je dat je al bent en hoe kom je daar? Het is een heel proces. Eentje waarin ik nog steeds stappen zet en over twintig jaar waarschijnlijk nog.

Dat is de school die het leven heet. Dit is waarom ik doe wat ik doe. Het zit in jou, niet in alles om je heen.

Nog veel te vaak zoeken we geluk en bevestiging buiten onszelf. Hoe is dit voor jou? Voel je het in jezelf of wil je dat een ander het je laat voelen? Het werkt door in relaties (hou je nog wel van mij?) en ook zakelijk (denk maar aan over- en onderprestatie). Ook in het grootbrengen van je kind kun je dit tegenkomen, je kind kan je uitdagen om het fundament in jezelf te zoeken en verankeren. Door te vragen van jou dat je niet alleen consequent bent en je kind ziet, maar ook jezelf. Wat heb jij écht nodig? Zonder dat je kijkt naar je ouders, vrienden, collega’s of de buurman.

Ben jij klaar om dit te leren? Om vol vertrouwen te staan voor dat waar je in gelooft? Voel je nu een ‘JA’ en denk je: ‘HOE DAN?’ Laat mij je op weg helpen, ik weet hoe het is om een mega verlangen te hebben en om bang te zijn tegelijk. Samen gaan we voorbij alles wat aangeleerd en sociaal wenselijk is en maken we de weg vrij voor jou. De ware jij.

 

Geplaatst in Coaching, Essentie, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Mindset, Spiegelgedrag en gezin, Uitbreken, Verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.