Wat jij kunt leren van de kortsluiting in mijn accu over het slot op jouw potentieel

Ken je het verhaal van de vrouw die een nieuwe auto koopt die de eerste werkdag erop al niet meer wil starten? Ik wel, helaas! Natuurlijk was er niemand die me even op weg kon helpen op dat tijdstip. En natúúrlijk was ik ook geen lid van de wegenwacht.

Ik dacht in eerste instantie dat de accu leeg was, maar de accu bleek kortsluiting te hebben. Eigenlijk best een mooie symboliek, mits je bereid bent om deze te zien.

Zie jij wat je omgeving – en dan vooral de gebeurtenissen die je raken – jouw laat zien?

Eigenlijk is je realiteit (die leefwereld) een reflectie van je binnenwereld. En als je niet luistert naar je lijf of belangrijke signalen mist, dan gebeuren er dingen die je even dwingen om anders te kijken. Om even stil te staan. Want mijn eerste gedachte (en bijbehorende emotie) waren natuurlijk dat dit wéér extra kosten zijn.

Net als een tijdje terug dat cadeautje in die rare verpakking.

Hoe ga je hier nu mee om? Hoe kun je iets dat op het moment zelf voelt als een stap terug, gebruiken als een opstap? Het gaat om je perceptie. Om hoe je kijkt naar een gebeurtenis en met welk filter. Zie het maar als een foto die je mooier maakt door er een filter overheen te doen. We zijn geneigd om iets nog mooier te willen maken. Jouw perceptie van ‘mooi’ is afhankelijk van hoe jij kijkt. Naar jezelf bijvoorbeeld.

Als ik nu het voorbeeld neem met mijn auto. Een auto is zoals mijn lichaam. Een vervoersmiddel. Ik ben als het ware de ziel van de auto en deze staat tot mij als mijn lichaam op haar beurt naar mijn ziel staat. Mijn lichaam is hetzelfde voor mijn ziel als mijn auto voor mij.

En de accu, de energieleverancier, die vonk is weg en leeg. Wat trekt mij leeg zonder dat ik het door heb en veroorzaakt kortsluiting als ik hier niet gauw iets aan doe? De kosten lieten me ook zien dat ik steviger mag staan voor mijn ding. Niet alleen doe ik een beroep doen op de garantie maar ook de wegenwacht kosten kan ik terugvragen.

Waar mag ik verzachten, naar mezelf?

Ik wil nog steeds alles ‘goed’ doen voor anderen. En ik word nog steeds ‘vergeten’ op punten die belangrijk zijn voor mij omdat ik mezelf naar achter plaats en de ander belangrijker maak dan mezelf. Omdat ik niet altijd duidelijk aangeef wat ik nodig heb. Het is iets wat ik zelf doe en dus ook zelf anders mag gaan vormgeven. Door letterlijk te vragen wat ik nodig heb én door acties te nemen die dit laten zien kan ik hier verandering in aanbrengen.

Het is namelijk zo dat wij met onze lens dat filteren wat bevestigd wat we ooit hebben besloten. Als kind of eerder nog. Iedereen heeft een eigen, unieke kijk op de wereld en door persoonlijke ontwikkeling kun je leren om deze kijk te veranderen, om jezelf meer ruimte te geven bijvoorbeeld.

Groot denken en kleine acties nemen uit angst, dan blijft de uitkomst klein. Ik mag voor mezelf staan. Voor wie ik ben en voor mijn keuzes. Meer nog dan ik nu doe. Vanuit een verzachting naar mezelf en een iets hardere rol naar buiten.

Dat brengt me meteen naar leiderschap nemen over mijn energie.

Met wie verbind ik mij nog wat me niets oplevert en alleen energie kost? Wat houd ik daar zelf in stand en wat ik verbreken? Ik hoef niet gebukt te gaan onder de oordelen die anderen hebben over mij. Omdat ik ooit iets deed of niet deed in de ogen van de ander. Ik leer, groei en ga daaraan voorbij. Als anderen dat (nog) niet kunnen, zegt dat iets voor hun lens, niet over de mijne. Het is altijd aan jou waar je de grens trekt.

Mensen kunnen pas over jouw grenzen heen gaan als jij dat toestaat. Ik kies voor nemen van de verantwoording over mijn energie.

Heel lang heb ik alles open gelaten. Omdat ik houd van openheid. Omdat ik heel lang niet open was over mijn eigen ontwikkeling en daarmee zorgde voor verrassingen waar niet iedereen blij mee was. Ik kan heel snel gaan, grote stappen zetten en juist dan is het van belang dat ik mensen die me dierbaar zijn meeneem in mijn proces. Dat was mijn leerpunt.

Tegelijkertijd mag ik staan voor mijn keuzes. Ook als niet iedereen er blij mee is. Onmogelijk is iedereen blij. Ik mag lijntjes verbreken op een manier die goed voelt voor mij. Ik kies hier voor het pad dat voor mij het lichts voelt en daarmee voor mij waar is. Daarmee zet ik een stap die logisch voelt voor mij. En het mooie is: als ik over een maand anders denk, kies ik anders.

Hoe kun je iets wat een stap terug lijkt – want: gedoe, kosten en tijd – gebruiken als een stap vooruit?

Door even uit de cirkel van de situatie en opvolgingen van gebeurtenissen te stappen. Zodat je kunt voelen wat er echt aan de hand is. Waar sta jij ‘aan’ en waar geef jij energie weg die je bij jezelf wilt houden? Waar ben je nog steeds voor anderen aan het zorgen en niet voor jezelf? Op welk vlak mag je jezelf meer ruimte geven?

Elke relatie werkt het langst vanuit eerlijkheid. Zowel die met jezelf als met ieder ander. Die met jezelf vormt de basis.

Elke relatie is een afspiegeling van jou, van de waarde die je jezelf toekent. Elke gebeurtenis die jou raakt laat je zien waar je vanaf komt, waar je nu staat en wat er mogelijk is. Welk potentieel er voor je ligt.

Je mag de lead nemen, dit staat los van leiderschap en toch is het er ook onlosmakelijk mee verbonden. De leiding overdragen aan een ander kan óók en misschien júist wel leiderschap zijn voor jou.

Luister naar die innerlijke stem die alleen jij kunt horen. Ook een stap terug kan via een omweg een stap vooruit zijn. Die opgang zie je nog niet maar is er wel al. Het draait allemaal om jouw perceptie. Je gaat niet terug of achteruit maar ergens omheen zodat je daarna meer groeit dan je gedaan zou hebben als je door was gegaan op het bekende pad.

We zijn geneigd om pas te reageren als er noodzaak is. Wil jij eerder aan de slag en met een ander bewustzijn kijken naar je innerlijke leefwereld en het slot halen van het potentieel wat voor je ligt? Inzicht in welke tools je kunt inzetten zodat je een andere invulling geeft aan je leven? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken!

Geplaatst in Afstemmen, Essentie, Je ware zelf zijn, Personal Leadership, Spiegelgedrag en gezin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.