Mag jij ook gelukkig zijn..of alleen de mensen om je heen?

Ik gunde mezelf heel lang geen geluk. Geen echt geluk althans, want ik vertelde mezelf dat ik niet alles kon hebben. Of ik luisterde naar anderen die zeiden dat het gras elders altijd groener is.

Nu weet ik dat dit soort uitspraken niet waar zijn. Ze komen heel vaak van mensen die niet alles (durven te) kiezen of zelf heel bang zijn om echt gelukkig te zijn. Alsof ze dan iets over zichzelf afroepen want teveel vragen is hebberig.

Hoe zit dat met jou?

Ik spreek zoveel prachtige vrouwen in praktijk die zo ontzettend hun best doen om hun partner uit de wind te houden, om te zorgen voor hun kinderen en om op hun werk de lof te oogsten. Voor mij was dat niet anders.

Je wil dat het thuis gezellig is, maar dat is het al heel lang niet meer.

Wist je dat ik zelfs iemand nodig had die zei: hoe lang wil je nog zo doorgaan, Maike?

Ik wist dat antwoord niet vertelde ik mezelf. Ik vertelde mezelf dat ik nog niet zover was. In werkelijk ben je zover als je het toegeeft aan jezelf. Als je huilend je verhaal doet nadat je ik weet niet hoeveel onzin hebt geslikt van de ander.

En laat ik even heel duidelijk zijn over de ander, want hij of zij is niet een slecht persoon. Je bent alleen samen in een dynamiek beland die niet het beste in jezelf óf elkaar naar boven brengt. Je houdt elkaar als het ware in stand en voorkomt dat jij of de ander groeit naar de mooiste versie die je kunt zijn.

Misschien herken je ook wel dat je zo graag alles goed wil doen, voor iedereen. Dat was iets wat ik letterlijk zei: ik doe zo mijn best. Tot mijn best niet meer genoeg was. Mijn toenmalige partner miste zijn maatje, mijn kinderen zagen hun moeder niet meer zo vaak lachen, en ik? Waar was ik eigenlijk?

Het was mijn moeilijkste besluit ooit.

Want de vader van mijn kinderen is niet slecht; hij is de liefste vader voor onze kinderen. Alleen voor mij paste het niet meer. Terwijl ik wel ooit die eeuwige trouw had beloofd.

Ik was veranderd en hij ook. Door het leven, door situaties en omstandigheden. Dat is ook waarom ik niet meer zal trouwen. Of samenwonen. Ja het is romantisch en ja het is mooi. Maar kun je de belofte van ‘voor altijd’ waarmaken? Is het niet een heel oud systeem waarin we onszelf vastzetten?

Wij brachten niet meer het beste in elkaar naar boven. Het duurde een tijd voor ik voor die impact kon kiezen. En dat ik gelukkig mag zijn. Want ik vulde alles in voor de ander. Mijn kinderen zouden gelukkiger zijn met de ouders samen, maar is dat wel echt zo? Je kinderen kiezen voor jou, met alles erop en eraan. Voor elke keuze die je maakt. Ook al vertel je jezelf nog zo hard dat je het niet goed doet. In je hart weet je beter. Je bent een betere, gezelligere moeder als jij jezelf ook gelukkig laat zijn.

Ik ben niet alleen ervaringsdeskundige maar begeleid in mijn praktijk heel veel vrouwen vanuit een scheiding of burn-out. Wat je nu al kunt doen?

Blijf uit de ‘hoe’; de oplossing en hoe het uitpakt weet je niet. De invulling ontstaat met en met. Het niet alles weten is oké. Je moet ooit een stap zetten om het volgende te laten ontstaan.

Maak jezelf niet fout. Je kinderen zullen altijd vragen om bij elkaar te blijven, hoe erg een situatie ook is. Kinderen zijn trouw aan hun gezinssysteem. Jezelf de grond in praten of denken heb je niets aan, je omgeving ook niet.

Wij zijn een generatie die openbreken. Iets wat niet altijd leuk is, maar wel nodig.

Wat zou je tegen je vriendin zeggen als zij in jouw situatie zat? Of als je eigen kind in de situatie zit waar jij in zit en jou in vertrouwen neemt. Zou je zeggen blijf maar, of zou je zeggen: ga maar lieverd? Ik ben er voor je.

Ik weet dat dit lastige keuzes zijn. Ik weet ook dat dit een reis is die je bijna niet alleen kunt doen. Iemand die met je meekijkt, meedenkt en voelt is zo fijn. Iemand die je helpt om met vertrouwen je levenskeuzes te maken. Ik ben er voor je.

Wil jij meer zelfvertrouwen in het maken van keuzes? 

  1. Meld je aan voor mijn gratis masterclass over vrouwelijk zelfleiderschap. Met werkboek en visualisatie.
  2. Of zeg ‘ja’ tegen jezelf en maak die afspraak voor een intake gesprek; geheel vrijblijvend. Voel je vrij om te bellen / appen (0619426332) of mailen via info@maikemaessen.nl. Wil je eerst wat meer lezen? Klik dan hier.

Ontvang elke zondag tips en inspiratie die je helpen jezelf sterker te voelen. Het is gratis!Geplaatst in Angst, Familieopstellingen, Geen categorie, Je ware zelf zijn, Uitbreken, Van hoofd naar hart, Vertrouwen, Voorleven, Weten wat je wilt, Zelfleiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *