Over de zin en onzin van gevoel versus ratio.

Het voelt bijna als een vorig leven dat ik niet zo open naar mijn leven keek als ik nu vandaag de dag doe. Leven vanuit mijn gevoel en groeien met een open hart heb ik mogen leren. Verandering is wat je ziel vraagt; je verstand houd je liever daar waar je nu bent.

Ik ontvang hier veel vragen over. Want hoe volg je je gevoel en niet alleen je ratio?

Je bent toch oké, je hebt het toch goed, moet het dan altijd meer zijn? De vraag is hier: mag het meer zijn voor je en zo ja, hoeveel dan?

Hoe vaak ik niet iets voelde en het volledig kapot dacht met mijn hoofd. En dus ook geen actie nam.

Ik weet dat ik niet de enige ben met deze eigenschap die vooral zorgde dat ik bleef waar ik was. Terwijl ik die verandering en groei wel verlangde. Als je gevoel sterk is, is je ratio dat ook.

Meer dan eens keek ik naar die vrouwen die daar stonden waar ik wilde staan.

Toen ik net startte met mijn reis en zoeken naar zingeving – ik denk althans dat ik het zo wel noemen kan – was ik ook best bang.

Zou ik ineens dingen zien of weten? Zou er ineens van alles fout gaan wat ik niet kon overzien? Nu weet ik dat elke groei geleidelijk gaat. Alles wat je aankunt komt bij je en de rest trekt een nummertje en wacht tot je zover bent. Dat wil niet zeggen dat jij ook moet wachten hoor! Soms mag je jezelf een schop onder je kont (laten) geven en soms mag je eerst integreren wat je leerde. Wanneer het tijd is voor de volgende stap weet alleen jij.

Ik ben het leven meer gaan zien en ervaren als een spel van beleving en ervaringen. Onze ziel verlangt die groei namelijk wel. Dat is het kippenvel en je innerlijk weten. 

Soms wacht ze geduldig en soms krijg je een ‘slap in the face’. De ene keer zacht doch duidelijk en andere keer heb je het gevoel dat er een vrachtwagen over je hele lijf heen is gereden. Heen en terug.

Je voelt dat het actie vraagt aan jouw kant; dat je keuzes mag magen. Toch voel je ook die verantwoording. Je wil het immers graag goed doen; niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. De mens is nu eenmaal een groepsdier en de angst voor verstoting…die is er ook.

En dan lees je óók nog eens dat je moet zijn als die bloem.

Die bloeit ook immers, ze denkt niet na over of ze wel mooi genoeg is. Of ze meer moet geven of juist minder. Andere kant denk ik…die bloem…die heeft geen hypotheek of gezin. Die kan er zijn, ze mag groeien, stralen en bloeien.

Als metafoor laat het heel mooi zien wat er gebeurt; de cyclus van groei, bloei, loslaten en het sterven om erna weer het hele riedeltje opnieuw te doen. No questions asked.

Het is deels loskomen van alles wat je denkt over jezelf. Belemmeringen, opvatting en conclusies. Het verhaal wat je repeteert in je hoofd en wat daardoor alleen maar groeit. Je hebt 2 keuzes. Blijven hangen in je shizzle en je afvragen hoe het toch allemaal moet óf groeien. Iets wat je in 35 jaar hebt opgebouwd; dat breek je niet in 1,5 uur af. Dat vraagt tijd en toewijding. Liefde en bedding…en die zit in jou.

Leer wat je nodig hebt om in het reine te komen met je gevoel. Om te kunnen zijn met alles wat er is, met alles wie en wat zich aandient.

Alle groei en verandering komt in golven. De ene keer woest en wild, de andere keer rustig en zacht.

Zodat je leert om te blijven staan te midden van alle oordelen, lof en kritiek. Zodat je tijd hebt om iets eigen te maken terwijl je ratio er en af en toe overheen dendert.

Blijf bij jezelf. Daarom is het zo belangrijk dat je je losmaakt van alle ballast. Dat je jezelf leert te zien voor wie je werkelijk bent. Daarom mag je voelen en jezelf open leren te stellen. In de eerste plaats voor jezelf.

Je kunt zoveel ontvangen als waar je open voor staat; het is aan jou; het begint bij jou, bij een keuze of actie.

Wil jij meer vertrouwen voelen terwijl je je eigen weg kiest? Stuur me gerust een mail of maak een vrijblijvende afspraak om te ervaren hoe ik je coach en begeleid in het nemen van zelfleiderschap. Zacht naar binnen en krachtig naar buiten. Mail: info@maikemaessen.nl. Ik kijk er naar uit om van je te horen.

En….als je toch in je hoofd blijft hangen….weet dan dat je gevoel volgen eng is én spannend en blijven waar je nu bent maar niet wilt zijn: eng én vermoeiend.

Heb je mijn gratis intuïtie cursus al gevolgd? Meld je aan en ontvang gelijk de eerste les in je mailbox.
Geplaatst in Afstemmen, Van hoofd naar hart, Verandering, Vertrouwen, Weten wat je wilt, Zelfleiderschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.