Schop die automatische piloot eens aan de kant!

Eigenheid. In een samenleving die verwacht dat we allemaal hetzelfde zijn, eten, verlangen, dromen en doen, kan die eigenheid uitdragen een uitdaging zijn. We willen excelleren, uitblinken. Maar waarin eigenlijk?

Of nog beter, waarom willen we dat?

Ik schreef het de laatste keer al: we hangen zo aan elkaar van regels en (andermans) principes dat we nauwelijks nog weten wat we nu écht willen. Of wat we moeten doen. We jagen iets na waarvan we vaak niet eens weten of dit bij ons hoort, of dat het past in het plaatje wat we deels zelf creëerden op basis van onze opvoeding en maatschappij.

Ik kreeg deze week de vraag: ‘hoe weet ik nu wanneer iets ego is, of echt van mij? Hoe maak ik dat onderscheid’?

We zien iets bij anderen en hun energie vangt ons als het ware. Misschien herken dat gevoel wel. Jij blijft erna vaak zitten met een: dat wil ik ook! Het gevolg kan zijn dat je iets najaagt wat niet eens van jou is of eigenlijk helemaal niet bij je past. Denk maar aan die vriend die een topfunctie krijgt, met dito salaris en een auto van de zaak. Alles gaat hem voor de wind!

Als je zelf niet helemaal gelukkig bent, iets mist of diep van binnen iets anders wilt doen dan wat je doet, dan kan er iets gaan knagen. Je denkt dan dat je ook een andere baan nodig hebt of een auto. Maar wat is er echt aan de hand?

Want eigenlijk vul je het ene gat op met het andere.

Laat ik beginnen met uitleggen in welke tijd we zitten qua energie. Het is namelijk een tijd voor introspectie. Een tijd waarin onze donkere en lichte stukken samen komen. Een tijd waarin gerechtigheid meer naar voren komt en zich vermengt met je verlangens. Dit zie je zowel op mondiaal niveau gebeuren als binnen in jezelf. Deze tijd herinnert je eraan om balans te zoeken door zelfkennis te vergroten.

Het is een bewogen en ietwat mysterieuze tijd maar wel een die plezier brengt, vanuit lichtheid.

Als je nu gaat kijken naar wat je echt wilt, omdat je maar wat doet en leeft naar een plaatje, of niet echt heel gelukkig bent met je dagelijkse bezigheden dan kun je het volgende eens onder de loep nemen.

Op het moment dat je iets verlangt wat een ander heeft en jij niet, probeer dan eens bewust te voelen welke leegte er wordt geraakt. Welke behoefte ontstaat er die je gisteren nog niet voelde en wat zit eronder die oppervlakkige laag? Wil je meegaan in een stukje status en aanzien? Of wil je dat anderen zien welke kwaliteiten jij in huis hebt en een baan die daarbij past?

Wat ik zelf heel vaak ervaarde, was dat ik de energie voelde die er omheen hing. Iemand vertelt bijvoorbeeld super enthousiast over zijn of haar plannen en dan dacht ik: oeh wat gaaf, dat wil ik ook! Pas veel later leerde ik dat het ging om dat stukje gevoel en niet om wat de ander ging doen. Er werd een gevoel in mijn wakker geschud wat ik zelf nog niet kende.

Het werd als het ware wakker gemaakt door iets van buitenaf.

Eindelijk kun je heel kort zijn: alles wat ego gerelateerd is, bedenk en beredeneer je vanuit je verstand. Hoe kom ik van punt A naar punt B? Of welke ingrediënten heb ik nodig om taart Y te maken? Vanuit je hart komt wat je echt wilt, vanuit je gevoel. Alleen wuiven we dat meestal weg met: daar heb ik een diploma voor nodig, daar ben ik te oud voor, anderen zullen wel niet denken…en noem het riedeltje maar op.

Misschien wist je het nog niet, maar mensen denken toch wel iets van je. Dus dan kun je maar beter doen wat je blij maakt toch?!

Wat kan je nu al doen?

Stop met acties nemen op de automatische piloot. Ze slijten er vaak in uit gewoonte. Wat doe jij wat je niet meer zou willen doen of ervaren in je leven? Of wat doe je nu met tegenzin? Vervang het door iets waar je wel heel veel plezier aan beleeft.

Neem geen acties vanuit die eerste emotie, maar laat iets zakken zodat je kunt voelen wat het echt is. Dus niet overdenken, maar echt voelen. Wat ontstaat er als je je gevoel ruimte geeft? Welke verlangens worden er geraakt en wat kun je nu al doen om er vorm aan te geven?

Acties die gebaseerd zijn op een krachtige eigenwaarde zullen je beter dienen dan acties die je onderneemt vanuit een gemis of pijn. Het mooie is dat je zelf de stappen kunt zetten om te helen. Wanneer jij aan jezelf gaat werken, ben jij op jouw beurt de bijdrage voor je omgeving.

Eigenlijk is het heel simpel. Kijk eerst eens naar jezelf op het moment dat iemand anders iets bij jou triggert.

Verleg je focus. Kijk naar je kinderen, je omgeving, wat laat het je zien? Als je realiteit een afspiegeling is van de innerlijke jij, wat mag je dan veranderen en waar wil je Gezond Egoïsme in gaan zetten.

Wil je hiermee aan de slag en vind je het lastig om ergens te beginnen? Dan heb ik een super leuk aanbod voor je. Gratis! Namelijk een deep-dive naar jouw eigen Gezond Egoïsme vanuit je eigenheid. We starten op 12 november en sluiten de 16e weer af. Ik nodig je van harte uit om je aan te melden!

 

Geplaatst in Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.