Sta jij helemaal open om het wonder van het leven te ontvangen?

Allemaal komen we op dezelfde manier ter wereld. Naakt en in essentie perfect. De start is bij iedereen anders, de een komt te vroeg, de ander met een spoedkeizersnede en weer een ander ‘volgens het boekje’. Dit werkt allemaal door en in de rest van je leven gebeurt vervolgens ook weer van alles. Als je weet hoe je eigen start was kun je vanaf dat moment een rode draad door je leven trekken. Als ik naar mezelf kijk en nu weet dat mijn moeder in eerste instantie schrok en me als het ware afwees en ik denk aan het beeld van mijn eerste foto dan voel ik dat wel.

Tegelijkertijd is het een cadeautje. Iets dat mij gegeven is en waar ik iets mee mag doen. Een uitdaging in mijn leven, een les die ik kan leren. Nu ik begrijp wat hier achter zit kan ik hier concreet mee aan de slag. Ik kan helen wat er mag helen. Ik kijk naar mijn innerlijk kind en vraag wat zij nodig heeft. Gedachten laat ik komen en gaan en voel wat er van binnen gebeurt. Verder mag ik de situatie zien zoals deze is.

Alles wat je meemaakt vormt je.

Iedereen die je ontmoet leert je iets. De ene keer is dat een zware les en is het moeilijk om de bijdrage te erkennen. En een andere keer is het fijn en licht. Een situatie, relatie of gebeurtenis uit je verleden accepteren is één ding. Als je wilt dat de ander nog veranderd dan accepteer je jezelf niet volledig op een bepaalde laag. Iets accepteren doe je met je hoofd, je legt je bij een situatie neer. Ik weet dat ik niets kan veranderen aan dat wat was. Ik heb wel deels invloed op dat wat komt.

Een laagje dieper nog dan acceptatie gaat aannemen.

Als je ergens op blijft inhakken..dan wekt dat irritatie op. En zorgt dat er eigenlijk alleen maar voor dat de persoon verder van je af beweegt. Die zus bijvoorbeeld van wie je zo graag wilt dat ze iets doet wat in jouw ogen goed is. Wat je wel kunt doen is iets delen vanuit jezelf. Je kunt bijvoorbeeld aangeven: ‘Ik zie je het moeilijk hebt met deze situatie, mag ik je vertellen wat ik heb gedaan toen ik hetzelfde meemaakte?’ Als ze ja zegt dan geeft je dit de ruimte om te delen vanuit je eigen ervaring. Zegt ze nee, dan laat je het.

Dat laatste kan lastig zijn, je zult echter zien dat wanneer je dit zo doet, de ander zich vrijer voelt. Jij neemt dan jouw krachtige plek in en de ander kan dit op zijn of haar beurt ook doen. Als je blijft proberen om de ander te laten bewegen in de richting die jij goed acht, dat ontneemt je ook je eigen kracht. Je zit dan echt in de stukken van de ander te prikken in plaats van dat je je richt op jezelf. De negatieve gedachten en ideeën die je hebt beïnvloeden op hun beurt ook weer jouw energie. Daarnaast kan de andere persoon andere lessen te leren hebben dan jij.

Door altijd te willen helpen kun je dingen overnemen die iemand zelf aan moet gaan.

Vergelijk het maar met zand, hoe harder je knijpt als je je hand vult met zand, hoe eerder het verdwijnt. Een ander voorbeeld is je (stief)moeder van wie je zo graag zou willen dat ze erkent hoe jouw jeugd was. Als dit niet gaat gebeuren zijn er wel acties die je zelf kunt nemen. Je kunt aannemen dat jouw (stief)moeder is gevormd door haar leven.

Mensen doen niet altijd iets bewust.

Zelfde is de directrice van de kinderopvang waar ik eerder over schreef. Het is geen vrijbrief, het zorgt er wel voor dat ik als het ware kan buigen naar de situatie zoals die was. En dat ik me kan richten op het loslaten van mijn schuldgevoel. Daar ga ik steeds een laagje dieper in. Tot ik kan zien wat het echt is. En ik voel wat de bijdrage is voor mij. Ik ben niet meer boos op haar, dat vind ik al heel mooi aan mijn proces.

Iets kan voor jou verschrikkelijk voelen. Je ziet een ander worstelen met zijn of haar leven. Het liefst grijp je in. En pak je de hand en zeg je ‘laat me jou helpen’. Soms is dat niet bedoeling. Hoe meer je vasthoudt, hoe minder jij het wonder van het leven kunt ervaren. Vertrouw erop dat iedereen gelijk is. Dat elke ontmoeting eervol is en dat elke ontmoeting jou verder brengt in je leven.

Geplaatst in Familieopstellingen, Innerlijk kind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.