Stap eens wat vaker uit je hoofd!

Kom jij deze uitspraak ook vaker tegen op het moment? Uit je hoofd en naar je lijf, ik lees en hoor het overal. Of ík lees en hoor het vaker, omdat ik er zelf iets mee mag. 

Wat voel je echt?

Sta je jezelf toe om te voelen? Om echt te voelen? Ik deed dat niet. Ik had muurtjes optrekken tot een kunst verheven. Echt hoor. Als ik iets doe, doe ik het goed is mijn motto (vooruit…één van de velen!) en zo ook met dit.

Hoe komt dat nu?

Door te leven naar de verwachtingen van anderen. Door te willen passen in een hokje, een plaatje, de maatschappij. Maarja. Een tijger door het oog van een naald laten kruipen gaat ook niet werken , dus vanwaar die moeite?

Vanuit mijn hoofd bedacht wilde ik dat huis. Het huis in die mooie straat. Ik bedacht me welke baan ik wilde en welk salaris daarbij hoorde. Ondertussen rekende ik uit hoeveel ik ‘moest’ wegen. Ik bedacht het, maar voelde het niet. Ik rekende uit hoeveel kilometer ik moest rennen per week. Nu woon ik in dat huis, heb ik dat geld, ik heb het allemaal.

Echt geluk, me fijn en goed voelen komt niet uit een vooraf bedacht plaatje. Dat komt uit wat ik doe of juist laat. Het komt voort uit mijn hart. Het zit hem niet in de controle. Sporten omdat ik wil sporten, omdat ik het kan en me er goed bij voel.

Van je hoofd naar je hart. Ook weer zo’n heerlijk uitnodigende oneliner, maar hoe pak je dit nu aan in praktijk? Want je hebt die baan, een sociaal leven, een gezin of partner, familie, sport en ga zo nog maar even door.

Hoe lang is jouw rijtje en hoeveel dingen, mensen en activiteiten noem je op voordat je jezelf opnoemt?

Want jij bent er ook. Hoe ver je jezelf ook naar achter hebt geplaatst en hoe ondergeschikt je die eigen belangen ook hebt gemaakt.

Goed, die praktijk dus. Het zit hem in loslaten. In vrijheid. 

Het zit hem in je gevoel laten spreken. In de liefde en vriendschappen, het gevoel er laten zijn, ongeacht hoe de tegenpartij dit ervaart. Los van of iets een lang leven beschoren is of niet. Ik erken mijn gevoelens en draag deze uit. Erken jouw waarde en draag uit wat je terug wilt ontvangen. Wil je liefde ontvangen? Misschien mag jij de eerste stap wel zetten.

Het zit ook in vragen stellen. In vragen welk huis goed is voor mij en mijn kinderen. Welk huis is mijn thuis? Los van de buurt waar het staat, los van de prijs, los van het aanzien én los van het oordeel over of het slecht is dat dit huis langer te koop staat. Het gaat immers om mijn thuis. De plek waar ik woon. De plek waar ik liefheb, waar ik groei, waar ik mezelf kan zijn samen met mensen die ik lief heb.

Een groot deel zit in uit de controle gaan.

Vanuit mijn hoofd bedacht ga ik niet bijvoorbeeld 4 dagen werken in loondienst omdat ik nog een nieuw huis wil kopen. Mijn hart zegt iets anders. Dat zegt: ga ervoor! Je krijgt veel meer terug dan alleen een woning.

En het zit in kiezen.

Waar ga je voor staan? Wat draag je uit? Ik neem even het voorbeeld als je bent afgevallen. Stel je bent 15 kilo kwijt, de garderobe die je had, die past je niet meer. Als je er toch aan vasthoudt draag je onbewust uit dat het er wel weer aan komt. En zo werkt dit met alles. Wat wil je en welke keuze vraagt dit van jou? Volg je je hart of je dat verstand?

Deze processen en stappen kunnen best lastig zijn om in je eentje door te werken. Je overziet het grote geheel niet. Soms is het zelfs eng. En dat geeft niet, want ik heb deze stappen ook niet allemaal alleen gezet.

Onvoorwaardelijke zelfliefde.

Als je niet weet wat je moet doen, vraag dan: wat zou liefde doen? Ga voorbij aan het zoete, lieve karakter van de vraag en stel hem vanuit je eigenwaarde en grenzen. Hoe meer je zelfliefde beoefent en leeft, hoe minder snel je genoegen neemt met minder, hoe minder je je vastklampt aan dat waarmee je alleen maar verder van jezelf af komt te staan.

Alles wat je doet, kiest of misschien wel laat mag in dienst staan van jou, van wie jij bent, van jouw proces én je groei. Volg de signalen die je lichaam je laat zien.

Wil je samen kijken van welke belemmeringen en oordelen je mag weg bewegen? Wat je volgende stap is en hoe je daar komt? Boek dan nu een BreakOut sessie.

Geplaatst in Essentie, Geen categorie, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.