Stop met jezelf nog langer in de weg te staan!

Eerder deze week had ik een bijzonder gesprek. Ze volgen elkaar in rap tempo op en sommige passages blijven hangen omdat er ook voor mij een boodschap in zit. Hij vertelde me over een droom waarbij hij in een bijna droge rivier stroomopwaarts liep.

‘Er was een hele grote stapel rotsblokken die het water tegenhielden. Toen ik afstand van de rivierbedding nam begon het water ineens te stromen en werd de rivier heel rustig en breed en begonnen de bloemen te bloeien. Het water stroomde niet omdat ik in de weg liep en gevaar zou lopen als het wel vol zou stromen.’ Zodra hij zich overgeeft aan dat wat mag ontstaan, gaat het stromen. Wegblijven van de oplossing en het ‘hoe’.

Het water is in dit stukje een prachtige metafoor voor het leven en haar kracht.

Wat dit stukje aan mij laat zien? Dat iets benaderen vanuit mijn hoofd, angst of tekort niet nodig is. Het is echt meegaan op de stroom van het leven, op mijn eigen flow. Ik zit in zo’n enorme boeiende tijd van loslaten. Loslaten wat me niet meer dient. Dit gaat niet om beter zijn dan anderen of dat iets ‘ineens’ niet meer leuk of van waarde is. Het gaat echt erom dat ik leer kijken naar de bijdrage voor mij en dan kies. En dat als een bijdrage voelt als afgerond, ik door mag bewegen. Los van de oordelen die anderen hier op plakken. Los van de oordelen die ik zelf over heb.

Alle structuren, alles wat ik ooit heb geleerd toets ik nu aan mijn waarheid.

Dat iemand iets moois voor me heeft gedaan op een bepaald punt in mijn leven mag ik omarmen. Daar hoef ik niet krampachtig aan vast te houden uit angst dat er niemand meer zal zijn die hetzelfde (of nog meer) voor mij doet. Ik laat het los zodra ik voel dat het tijd is. Daarmee maak ik letterlijk ruimte voor het nieuwe wat mag ontstaan. En tegelijkertijd zie ik de bijdrage van nieuwe mensen die op mijn pad komen. Die soms iets zeggen wat specifiek voor mij bedoeld lijkt te zijn.

Het vertrouwen in overvloed doen we veel te weinig. We denken vanuit een tekort. Je denkt dat je die baan nodig hebt omdat je anders geen inkomen hebt. Dan sta je in die droge rivierbedding. Je zegt jezelf dat je te oud bent voor die nieuwe uitdaging, maar wie heeft je verteld dat jij alles in één keer moet doen?

We komen allemaal hier met een geboorterecht.

Gezondheid, geluk, geld, liefde, vrienden, gemak en plezier. Het is er allemaal. Door de illusie van tekorten en angst projecten we ons een ongeluk. We creëren ontelbaar veel barrières en onthouden onszelf waar we recht op hebben.

Stop met jezelf zeggen dat je ziek bent, dat je geen geld hebt en ga zo maar door. Vind een manier hoe je voor jezelf je overtuigingen zo kunt ombuigen zodat je ze niet meer hoeft te zeggen. Vind een manier die je leert hoe jij met je tekort kunt manoeuvreren in je leven. Je tekortkoming is je richtingaanwijzer, niet je glazen plafond.

Ga hier op een creatieve manier mee om. Als ik kijk naar mezelf, dan had ik me enorm kunnen laten beperken door mijn gehoor wat achter blijft. Ik kies ervoor om dit niet te doen. Ik kan denken aan alle mensen die zeggen dat ik mijn hoorapparaatjes moet dragen zodat ik hen hoor. In plaats daarvan kies ik er voor om mijn eigen innerlijke stem te horen en te volgen. Om mijn weg naar mijn hart te vinden. Dat is mijn pad. Het is niet altijd nodig dat ik alles perfect hoor. Ik mag dicht bij mezelf blijven. En dat is best een uitdaging!

‘Als ik er nu naar kijk, dan zie ik steeds meer fris helder water tussen de rotsen door stromen.’ Zag hij een tijdje na zijn droom.

Is er iets wat je heel graag wilt? Het blijft terugkomen bij je en toch laat je het. Vanuit de angst voor een tekort. Stel je wilt dolgraag naar een event of een opleiding volgen. Je vertelt jezelf dat je er geen geld voor hebt, dus laat het event of die studie schieten. Geld is echter nooit de reden om iets niet te doen. Er zit altijd iets anders onder. Want als jouw wasmachine of auto volgende week stuk gaan, dan kun je dat ook betalen. Je vind dan een manier waarop je het kunt betalen.

Wat is jouw manier?

Wil je dit echt? Ga ervoor en neem de actie. Vind jouw manier om dit voor jou werkelijkheid te maken. Als je nog niet gaat, is het simpelweg niet in lijn met jouw verlangen. Laat het dan los. Stap uit die droge rivierbedding. Ga aan de kant zodat er iets kan ontstaan wat jou en je hogere doel dient.

Dit kun je op alles toepassen. Als je op het punt staat jezelf weer eens een verhaal te vertellen wat je omlaag trekt, stel jezelf dan de volgende vraag: wat zou ik nu doen als geld en tijd geen belemmering was? En ga dat dan vervolgens doen.

Wil jij alles weten over hoe je kiest wat je echt wilt? Hoe je stappen zet naar wat écht past bij jou? Kijk eens hier.

Geplaatst in Geen categorie.

Eén reactie

  1. Pingback: Wat het rode stoplicht mij leerde.... ⋆

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.