Hoe ga je jezelf vertellen dat je iets wél kunt?

Als je iets wilt ervaren, moet je eerst iets anders kiezen. Wat je ziet wordt bepaald door dat wat je denkt wat je wilt. Dus je kunt maar beter weten wat die volgende stap is. Het hele plaatje hoef je hiervoor niet helder te hebben.

Als we kiezen stappen we later 8 van de 10 keer weer terug. Vergelijk het maar met het moment dat het heel warm is in de zomer en je het zwembad in wil springen. Je tenen raken het koude water en ‘oooooh dat is kouder dan ik dacht’. Je stapt even achteruit. Om er vervolgens niet of heel langzaam in te gaan.

Met kiezen is het niet anders. Omdat het met momenten spannend is. Misschien zelf eng. Of je de bodem raak na die sprong weet je vooraf nog niet. Omdat we onszelf vertellen dat we het niet kunnen. Dat het niet mag. ‘Ik heb toch alles dus waarom zou ik…’.

Wat maakt het zo eng? 

Omdat we zijn opgegroeid in een bepaald systeem. Ons familiesysteem. En binnen deze familie hebben we een voorbeeld gezien, ervaren en doorleefd. We hebben normen en waarden geleerd. Deze hebben overgenomen. Zie het maar als een estafette, je neemt het stokje over. Je kunt verder rennen, je kunt ook een andere kant op gaan. Wat wij vervolgens mogen doen maar niet altijd bewust zijn is zelf kiezen. Als je rent op die atletiekbaan, wat doe je dan, neem je het stokje over of kies je anders. Het merendeel denkt: natuurlijk neem je het stokje over. Daar train je toch voor? Je laat je team (familie) toch niet in de steek?

De oordelen van de ander, de oordelen van jezelf. Bij een grote keuze leg je ze onder een vergrootglas en dat helpt niet echt…of wel?

Dus: wat neem ik mee, wat laat ik los. Daar vinden anderen dan van alles van. En dat mag, weet dat dit meer zegt over de ander dan over jou. Tatoeëer dit op je arm van mijn part of zet een reminder in de je telefoon die elke dag oppopt – want dit is het eerste wat je vergeet. Geloof mij maar, ik ben er geweest. Meer dan eens.

Als we kiezen en we zetten door, dan kom je op een punt dat je in een Lege Ruimte stapt. Bij mij was dat bijvoorbeeld mijn scheiding. Natuurlijk ken ik andere mensen die zijn die gescheiden maar zelf ken ik dit niet. Niet van mijn ouders, niet van ooms en tantes.

Ik ben (dus) de eerste van een generatie die anders kiest én doet. Ik breek iets open. En ik ervaar zelf dat ik me naast de momenten dat ik me onoverwinnelijk voel, er ook momenten zijn van what the fuck just happened?

Geen spijt of twijfel, nee het gaat veel verder dan dit.

Het zijn de momenten van een leeg weekend. Een weekend zonder kinderen en dus stilte. Leegte en stilte. Dát wat ik zo verdomd graag wilde. En nu ik het heb voelt het soms zo gek.

Maar wat vertel ik me vooraf? Wil ik dit wel, kan ik dit wel? Ik weet dat ik het kan. En toch, in zo’n moment van oei…wat nu… download ik Tinder en ga ik gesprekken aan. Die ik vervolgens weer afkap want ik ga het aan vanuit de oei, vanuit de leegte die ik niet wil voelen. Wat dus alleen maar meer van het zelfde creëert.

Ik schreef het hierboven al. Wat je ziet wordt bepaald door wat je zoekt. In dit geval opvulling van de leegte. In mijn geval.

Dus. Ik kan 2 dingen doen. Of ik maak mezelf fout dat ik iets kies in een moment van zwakte. Of ik kies anders. Steeds opnieuw. Tot het wel lukt.

Er is geen plan, geen zekerheid. Geen ‘als ik dit kies dan ben ik erna gelukkig’. Ik ben de confrontatie aangegaan. Ik ben mezelf doelmatig en heel bewust een ander verhaal gaan vertellen. Dat het water niet koud is. Dat ik mijn eigen stokje draag. Dat ik mezelf kan dragen. Ook in de momenten die voelen als een ‘oei…’

Mezelf opnieuw leren kennen. In de open witte ruimte. Dat is wat er gebeurde. Dat zijn de magische momenten. Als je het aan durft te gaan. Dat is het moment waarop het dus wel openbreekt. Niet jij, want je kraakt niet open zolang je het buiten jezelf zoekt. Het zit in jou en dat is de enige f*cking plek waarop jij het gaat vinden.

Waarop er iets nieuws ontstaat. Hier lees je er alles over en hier ga je naar de 2e episode van de Soul Shift Sessions.

Je kunt maar beter zorgen dat je weet wat die volgende stap is. Lopen doe je toch wel, dan maar meteen in de juiste richting. Mag ik je mee nemen? Je staat er niet alleen voor. Doe mee aan de Soul Shift. Een investering van 44 euro. You can thank me later.

Geplaatst in Afstemmen, Anders denken, Angst, Geen categorie, Mindset, Van hoofd naar hart, Verandering, Vertrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.