Hoe lang blijf jij nog aan de zijlijn staan?

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van de juf van mijn jongste. Een super lieve, mooie vrouw. Zacht. Ik voel haar als ik haar spreek. Er zit genoeg kracht en pit in. Ook hoor ik de onzekerheid in haar stem als ze vraagt of ik weer langs kan komen om te praten over de vooruitgang op school.

Ze zien vooruitgang, alleen niet de vooruitgang die ze willen.

Mijn dochter is 5, ik heb het over de kleuterschool.

Tijd om in te grijpen. Dus. Of niet?

Ik stoei een beetje met het hedendaagse onderwijs. De oplossing voor het probleem heb ik niet. Een exacte formulering van het probleem evenmin. Afgelopen tijd heb ik het ene na het andere stuk geschreven over het onderwijs. Het één nog feller dan het andere. Ik heb er niets mee gedaan. Omdat het te hard was en misschien ook teveel vanuit mijn eigen frustratie.

Het probleem zit hem voor een deel in het feit dat van kinderen wordt verwacht dat ze op een bepaalde leeftijd iets moeten kunnen of beheersen. Los van hoe het kind zelf is. Kinderen zijn leerbaar, flexibel ook. Waarom dan toch is het dan wij het met zijn allen goed vinden – en soms zelfs toejuichen – dat ze dingen leren waar ze straks geen klap meer mee doen? Even los van de structuur en de trechter waar ze met honderdtallen tegelijk doorheen worden geloodst.

Ik wil kinderen leren over mindset en over persoonlijke ontwikkeling.

Als we dan toch een cito toets geven op de kleuterschool dan kunnen we er misschien ook een interessante draai aan geven. Leer kinderen dat je iets aan kunt trekken of juist van je weg kunt houden. Afstoten. Terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Dat je je gedachten kunt trainen. Met kleine dingen. Juist de verwondering van een kind stelt ze in staat om grootse dingen te doen en ons daar weer meer over te leren.

Bijvoorbeeld, niet zeggen: ‘ik heb ook altijd pech’.

Zie het als een bijdrage aan het bestaande onderwijs.

Waar alles op een bepaalde manier gaat.

Waar een meisje van 5 al mee moet in het stramien. De plek waar ze zien dat ‘ze vooruitgang maakt’ maar ‘niet zoveel als zou moeten’ volgens de hokjes en verwachtingen die horen bij haar leeftijd. Ik voel dat haar juf het lastig vind om me dit voor te leggen.

En ik? Ik ben moeder én coach.

Ik ben niet het type dat stil aan de zijlijn toe blijft kijken. Dat heb ik gedaan en bracht me weinig.

Ik wil graag meedenken, niet afbranden, ik wil meebouwen.

Dus begin ik mijn eigen beweging.

Kinderen & mindset. Leuke en praktische tips voor de bewuste ouder of professional. Die kinderen heerlijk verwonderd houden en het bij ons weer terug brengen. Je kind is je voorbeeld. Wij leven het voor. Ben bereid om vaker door de ogen van je kind te kijken.

En dan bedoel ik niet dat je gaat denken voor je kind. Nee, leef je eens in. Je bent zelf ook jong(er) geweest. Wat waren jouw dromen, wensen en verlangens? Stof ze eens af…en breng ze weer tot leven. Het moet altijd anders, beter, je bent niet goed genoeg.

Ik wil dat kinderen los van alle kritiek leren hoe magisch ze zijn. Gewoon door wie ze zijn. Het hoeft namelijk niet altijd meer of beter, sneller of mooier (dan de ander). Leer ze waar hun échte kracht zit. En waar ze écht blij van worden. En leer ze hoe ze dat kunnen vasthouden.

Op een prettige, speelse manier. Zonder dwang.

Het begint bij ons, dit avontuur. Bewuste ouders of professionals die bereid zijn om verder te kijken. Die op willen staan. En mee werken aan een nieuwe beweging. Vragen stellen, kritisch zijn. Niet gelijk oordelen. En al helemaal niet alles tegen het licht van het resultaat willen houden. Het houdt een keer op en ik denk dat we dat moment aardig aan het bereiken zijn.

Wil je op de hoogte blijven van de mindset tips? Volg me op Facebook, Instagram, Linkedin EN schrijf je op mijn nieuwsbrief en doe mee! Je kind zal je dankbaar zijn (en jij ook!). Wil je nu gelijk beginnen? Vraag hier dan mijn e-book aan of neem hier eens een kijkje.

Ik help bewuste ouders en professionals die werken met kinderen om helder te krijgen waar hun kracht ligt en waar ze ten diepste naar verlangen. We bekijken niet alleen jouw wensen en verlangens maar kijken ook naar je kind; je kind leidt je naar je grootste potentieel. Zodat jij vol kracht gaat staan voor wie je bent. Voor meer eigenheid en impact. www.maikemaessen.nl

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *