Waarom het gras bij de buren écht groener is.

‘Het gras is altijd groener aan de overkant. Gelukkig is niet iets wat je zomaar kunt worden, het is iets wat van veel factoren afhankelijk is. Ik ken dan ook weinig mensen die met alles gelukkig zijn.’

Ik schreef vorige week dat comfort een overschat gegeven is. Op mijn blog schreef een lieve lezer bovenstaande reactie. Ik denk dat we deze opmerking allemaal wel kennen. Iedereen heeft hem wel eens gehoord of misschien wel zelf gebruikt.

Wanneer gebruikte jij hem, kun je je dat nog herinneren?

Ik eigenlijk alleen maar als ik iets zag wat ik ook wilde en mezelf wijsmaakte dat dit niet haalbaar is. Voor mij voelt het namelijk niet als een waarheid dat geluk van vele factoren afhankelijk is. Of misschien ook wel, het is maar net met welke bril je kijkt. Geluk is maakbaar. Door jezelf welteverstaan.

Ik kijk niet met een roze bril. Nouja, op het moment wel, maar niet met een overdreven fel gekleurde. Ik heb het bewustzijn dat ik zelf de grootste bepalende factor ben van mijn geluk. Niemand anders, alleen ik.

Hoe vaak laat jij je geluk afhangen van allerlei randvoorwaarden of van de mensen om je heen?

Wat als je nu, vandaag, op dit moment besluit blij te zijn met wie en waar je bent. Dat dit moment alles in zich heeft wat jou gelukkig maakt.

Waarom dat besluit zo belangrijk is?

Het bepaalt in hoge mate de verdere keuzes die je maakt. Draagt dit besluit bij aan mijn geluk? Brengt deze keuze mij plezier? Als het antwoord nee is, waarom doe je het dan toch? Uit schuldgevoel of verplichting? De meest basale keuze die we hebben is eigenlijk heel simpel: kiezen of je een stap vooruit zet of toch maar weer terug. Je realiseert je niet altijd hoe groot je keuzevrijheid is. En toch zitten we massaal vast in allerlei shizzle die je niet verder helpt.

Natuurlijk kunnen lichamelijke omstandigheden je keuzes beïnvloeden. Toch gaat dat niet over de verantwoordelijkheid om te kiezen voor een bepaalde reactie op wat je omstandigheden zijn. Die macht heb je, die heb je altijd. Gebruik je hem ook? Berust je erin of ga je altijd door?

Het enige wat moet en vaststaat, is dat je wordt geboren en dat je een keer ophoudt met dit leven te leven. De rest voegen we zelf toe. Je hebt altijd de keuze tussen het makkelijke of het moeilijke pad. En vaak kiezen we niet voor de pijnlijke weg. Omdat we vooraf al denken dat het moeilijk gaat worden. Je weet vooraf niet wat iets je gaat opleveren. Zou je dat wel willen als je die macht had?

Elke ervaring, elke ontmoeting trek je zelf aan.

Het is jouw creatie. Met de gevolgen kun je wel eens niet zo blij zijn toch helpt alles je verder op je pad. Ze zijn nodig voor je leerproces. Voel je je machteloos in een situatie? Hoe beter en hoe meer je de macht van keuze accepteert en waardeert, hoe meer je keuzes kunt laten werken vóór je. Ik had er ook voor kunnen kiezen om te denken dat niemand mijn artikelen wilde lezen of dat ik vast een keer zonder inspiratie zou zitten.

Ik had kunnen kiezen dat ik beter normaal kon doen. Maar hoe saai is dat? Hoe minder beperkende overtuigingen, hoe groter je keuzevrijheid.

Ook negatief over iemand praten is een keuze. Hoe voel je je erna en hoe voel je je wanneer je positief denkt? Daar zit je kracht. Praat je bijvoorbeeld negatief over je ex-partner, dan trek je alleen maar meer aan dat de situatie die er nu ligt versterkt.

Wanneer je kritiek hebt op iemand uit je je gevoel niet. Je oordeelt. Of dit nu over anderen gaat of over jezelf. Je verandert je gevoelens in een oordeel. Je wilt iets en in plaats van dat je gaat kijken hoe de ander dit bereikt doe je het af met een opmerking als het gras is altijd groener bij de buren.

De slot en de sleutel liggen vaak recht voor je neus.

Dat is keuze die hebt. Elke keer weer.
Het leven lijkt je soms te overkomen.
Toch geloof ik dat dit zelden echt het geval is.

Als je niet blij bent met iets in je leven, bekijk het dan eens als volgt: het is een direct gevolg van iets wat je wilt maar niet doet. Zie het maar als geblokkeerde energie. Alles heeft een positieve en een negatieve kant. Het mes dat aan twee kanten snijdt. Welke kant wend je aan? Met elektra kun je je huis verlichten, elektriciteit kan iemand doden. Met geld kun je een schenking doen en je kunt er iemand mee betalen om een misdaad te laten begaan.

Wanneer je werkt met de macht van keuzes – dus door je energie te richten op het positieve – dan kun jij de koers van je leven veranderen.

Geplaatst in Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Weten wat je wilt, Zelfleiderschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.