Wat de nieuwe schoenen van mijn dochter mij laten zien.

‘Je bent de eerste moeder die dit goed vindt’ fluisterde de verkoopster op een samenzweerderig toontje terwijl ze naar me knipoogde en de andere schoenen weer netjes recht neerzette. Ik attendeerde mijn vijf jarige dochter vlak ervoor op schoenen met lichtjes en glitters.

Haar ogen werden groot: Mag Ik Die? ‘Ja hoor’, zei ik.

Dit is niet altijd zo geweest. Ik was niet altijd zo.

Want jaren geleden had ik meer op met hoe dit gedrag over kwam op anderen dan op wat écht belangrijk was. Nu sta ik hier heel anders in. Ik vraag me af wat zij graag wil.

Ze trekt de schoenen meteen aan. Loopt een rondje en komt weer terug. ‘Ze zitten niet fijn.’ We gingen verder. Nadat ik de glimmende sandaaltjes uit haar hoofd had gepraat, want daar is het nog iets te koud voor. Uiteindelijk vonden we een paar roze gympen met glitters. Ik schrijf uiteindelijk wat we hebben meer schoenenwinkels bezocht in één middag dan me lief is.

De verdere dag liep mijn meisje vol trots met de schoenendoos in haar handen. Oprecht blij liep ze achter ons aan. Binnen mochten de schoenen aan. ‘s Avonds stonden ze nog nét niet IN haar bed. Ik herken dit zo! Intens blij ergens mee kunnen zijn. Zonder dat de focus alleen op het materiele ligt. Ik zei haar: ‘maandag kun je ze aan naar school’. ‘Nee!’ zei ze, ‘dan worden ze vies’. Ik legde haar uit dat het niet uitmaakt; ‘je moet er juist van genieten’. ‘Nee, dit zijn binnen schoenen en ik wil niet dat ze vies worden.’ Heel resoluut en uitgesproken in haar gedrag is deze dame wel!

Vanmorgen moest ik nog een keer denken aan wat ze zei.

Want ik dacht; ik wil dat ze haar schoenen met plezier draagt. Ze mógen vies worden. Het raakte me dat ze haar oude schoenen nog draagt. En dan weet ik gelijk dat haar gedrag een boodschap heeft voor mij. Want op welke oude schoenen loop ik rond, ook al zitten ze zo lekker. Waar zijn mijn nieuwe schoenen die ik nog achter het glas heb staan, zodat ik ze kan zien en bewonderen maar nog niet draag? Wat houd ik binnen, welke stap wil ik nog niet naar buiten maken omdat ik bang ben om onderuit te gaan; om vies te worden?

Onze kinderen raken niet altijd de meest makkelijke stukken met hun gedrag en acties. Tegelijkertijd ben ik dankbaar voor wat ze me laten zien.

Als het allemaal zo makkelijk was dan hadden we de stap al lang gezet, gemasterd en afgevinkt. Been there, done that, ik draag het t-shirt en door!

Ze laat me zien dat ik de stap mag zetten, vanuit mij. Uitdragen, doen en zijn. Vanuit mijn gevoel. Zoals ik het anderen ook leer.

Weg van het plaatje zoals het hoort te zijn. De schoenen hoeven niet netjes naast elkaar gerangschikt te staan. Ik ben eerste van mijn generatie die zelf kiest, net als jij lieve NAAM. Die zegt: ik blijf niet hangen in een relatie die mij niet meer past.

Ik doe niet wat ‘hoort’ of zoals het ‘moet’. Niet levend naar een plaatje of vanuit de ‘zet er je schouders nog maar een keer onder’ – energie. Nee het mag vanuit mij komen. Gedreven vanuit mijn kern. Ik beweeg steeds meer weg van het sociaal geaccepteerde, verwachtingen en verplichtingen en ook daar blijf ik nog wel eens ergens hangen.

Daarbinnen hoef ik alleen maar naar mijn kinderen te kijken om te zien wat de bedoeling is. Wat mijn volgende stap is.

Die maak ik. Eenmaal thuis ga ik even met haar zitten. Ik zeg haar hoe ik lief ik haar vind. En hoe fijn ik het vind dat zij en haar broertje het leuk hebben met elkaar. Dat af en toe ruzie mag, boos zijn ook. We hoeven niet altijd blij te zijn. Ik ben dat ook niet. Mijn liefde voor mijn kinderen die staat wel als een huis. Wat ze ook doen. Zonder voorwaarden.

Dat is wat een kind verdient. Niet alleen van hun ouders maar van iedereen. Zien wie ze echt zijn.

Ik begrijp nu ook waarom ze zoveel hartjes tekenende, afgelopen maanden. Heb jezelf lief. En draag dit ook uit. Ik gedachten bedank ik haar, omhels ik haar met duizend armen voor het inzicht wat ze me geeft met haar gedrag. Wat ze me laat zien met haar schoenen. En dat ik het nu weer van haar overneem.

Van betaalbare schoenen naar een onbetaalbaar inzicht. Ze springt van mijn schoot en rent naar buiten. Op haar nieuwe schoenen.

Wil jij weten welke boodschap je kind heeft voor jou? Ik leer je hoe alles samenhangt en hoe jij sterk kunt staan, gewoon door jezelf te zijn en door je gevoel te volgen. Voor meer harmonie en geluk in huis.

Geplaatst in Anders denken, Geen categorie, Innerlijk kind, Je ware zelf zijn, Mindset, Spiegelgedrag en gezin, Van hoofd naar hart, Verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.