Wat is het eerste dat jij je mag afleren?

Vanaf het moment dat je hier bent, leer je. Soms omdat het gewoon bij je ontwikkeling hoort. Van pasgeborene naar baby, naar peuter, kleuter enzovoorts. Je krijgt de normen en waarden mee van je ouders. Later leer je in grote klassen de basis beginselen van het schrijven en rekenen. Niet verkeerd – don’t get me wrong. Toch zou het fijn zijn als er (meer) aandacht is of komt voor je eigen mogelijkheden en unieke capaciteiten.

Dit is waar mijn generatie – en klanten – massaal tegenaan lopen, misschien jij ook wel lieve lezer.

We hebben heel goed geleerd hoe we stof tot ons kunnen nemen maar heel vaak niet waar we nu écht goed in zijn. Wat vanuit onszelf komt bedoel ik dan.

Ik zie het binnen bedrijven maar ook om me heen. We lopen op de gebaande paden en zijn vaak een beetje bang om daarbuiten te gaan snuffelen. Steeds meer mensen gaan aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling. De een vanuit een omgeving waarin hij / zij wordt gesteund en de ander moet zich in dit proces nog heel vaak verdedigen. Want wat de boer niet kent dat eet ‘ie niet is een vlieger die nog heel vaak op gaat. En dat is jammer.

Want door de ander te weerhouden om een bepaalde groei door te maken, weerhoud je jezelf van hetzelfde.

Het mooie van de tijd waarin wij leven is meteen ook de grootste uitdaging. We hebben zoveel te kiezen en krijgen zo weinig vragen die ons naar de kern brengen (onze eigen essentie) dat de zee waarin we vissen een stuk groter is dan het water waar onze ouders het destijds mee deden.

De grootste vraag van mijn klant en misschien ook van jou is: wat wil ik nu eigenlijk? Misschien was jij – net als ik- altijd wars van hoe het moest en hoe het hoorde. Je nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat je ook af en toe eens over de schutting keek naar hoe het er dáár uitzag. Tegelijkertijd is er zoveel te kiezen en zijn we allemaal volgens een systeem opgegroeid wat weer doorwerkt op ons en onze keuzes.

Om beter te voelen wat past bij jou hebben we een mooie ingebouwde functie: onze intuïtie of gevoel.

Hetzelfde gevoel dat we meer dan eens in de weg zitten met ons verstand. Als je leert hoe je kunt voelen wat bij je past dan ga je meer en meer kiezen vanuit je hart. Dynamieken veranderen mee met de keuzes die je maakt. Op deze manier breek je systemen door die niet meer werken voor je.

Want die veranderen anders al snel in barrières. Dit zien we op grote schaal terug in het onderwijs. Hervorming of meer aandacht voor persoonlijke stukken is dan ook hard nodig. Sneller dan we nu denken.

Toen ik kinderen kreeg werd mij als gauw duidelijk dat ik niet verder kon op de manier waarop ik het geleerd. Dé manier was niet mijn manier. Niet alleen lieten mijn kinderen me dit zien. Ook doordat ik haarfijn aanvoel wat de ander nodig heeft en daardoor juist nog verder afdwaalde van wat ik nodig heb – en me altijd maar aanpaste – werd ik terug geworpen op mezelf.

Door uit te breken leerde ik hoe ik de veiligheid in mezelf kon vinden, in plaats van buiten me. Ik leerde hoe ik krachtig kon staan in de keuzes die goed voelde. Ik kon ze niet altijd uitleggen aan de mensen om me heen. Voor mezelf wist ik dat het klopte.

Het vertrouwen in mezelf werd steeds groter waardoor ik ook kon zien welke mogelijkheden ik heb. Echt heb. Dat verschilde van de mogelijkheden die ik had geleerd.

Destijds kreeg ik heel vaak het advies om ‘iets met mindfulness’ te gaan doen. Ik heb dit nooit gedaan, omdat het niet voelde. Ik wist instinctief dat het niets op zou lossen voor me. Mindfulness is eigenlijk niet meer dan een tool die je helpt om staande te blijven op het punt waar je nu staat. Het lost niets op.

Het gaat erom dat je leert hoe je op deze plek bent gekomen. Wat in jou bracht je hier? En hoe kun je andere keuzes leren maken die wél passen bij jou. Dat kunnen dingen zijn die nog niemand in je omgeving doet. Dat is spannend, natuurlijk. Want iedereen heeft wel een mening. En anders is er nog je eigen hoofd wat er tussen gaat zitten en óók graag wil begrijpen wat je gevoel van je vraagt.

Het gaat erom dat je leert om het verschil te herkennen in wat jij echt wilt en in wat je niet wilt. Het verschil voelt tussen wat je voelt dat goed is voor je en die beschermingsmechanismen die je er van weg houden. Dat je leert hoe je stap voor stap dichterbij dat verlangen komt.

Zodat je jezelf gaat geven wat je nodig hebt.

Allemaal lagen, systemen en dynamieken waarvan je je mag afvragen: zijn ze echt van mij of heb je aangenomen? Dragen ze bij aan wie ik wil zijn? Kijk eens naar welke overtuigingen je hebt. Wat vertel je jezelf wat je allemaal niet kunt? Wat zou je heel graag willen doen maar doe je niet vanwege die overtuigingen.

Van wie zijn ze?

Ben jij klaar om te ontdekken waar je jezelf vastzet en hoe dit toch steeds komt? De BreakOut is de manier om blijvend resultaat te boeken.

Wat zeiden anderen over de BreakOut:

Joke: ‘Dankjewel voor de inzichten, ik weet nu meteen wat van mij en wat van de ander. Soms hoor ik letterlijk mijn moeder praten. Dan weet ik dat het gelijk terug mag.’

Wim: ‘Ik mag er helemaal zijn zoals ik ben, mijn voornaamste taak voor deze tijd en dat gaat steeds dieper en dieper, voel me daardoor steeds meer thuis bij mezelf. Dank je wel voor de ondersteuning hierin.’

Daniëlla: ‘Om privé én zakelijk nog meer in mijn kracht te kunnen staan om anderen te inspireren vanuit wie ik ben. Heel waardevol om te ervaren hoe jij volledig vanuit jouw kracht op dit thema mij in alle veiligheid hebt begeleid alsook me concrete handvaten hebt gegeven om de transformatie in mijzelf te versterken.’

Geplaatst in Anders denken, Coaching, Essentie, Familieopstellingen, Je ware zelf zijn, Spiegelgedrag en gezin, Uitbreken, Vertrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.