Wat je van mij kunt leren over hoe je van ‘moeten’ naar ‘kiezen’ gaat.

Alles wat je hebt is nu. Een hele korte zin die heel veel zegt. Namelijk, alles wat er toe doet is nu. Alles waar je nu invloed op hebt is nu, dit moment in ruimte en tijd. Dit moment in je leven.

Je verleden ligt achter je en is voorbij. Je kunt met de beste wil van de wereld niet veranderen wat al is geweest. En hoe vaak wij ook anders denken en voelen, we zijn niet ons verleden. Daar bedoel ik mee te zeggen dat we menselijk zijn en nu eenmaal fouten maken. Op basis van wat je op dat moment weet neem je een besluit of een actie. Later kun je je dan wel tegen je hoofd slaan. Of voel je rot of schuldig.

Zo’n moment kunnen we ons allemaal wel herinneren denk ik. Het is de kunst om het los te laten. Om te accepteren dat het ooit was en dat het niets zegt over wie je nu vandaag bent.

Je kunt altijd opnieuw kiezen, je bent niet (meer) de persoon die destijds was.

Op het woord ‘fout’ zit ook een lading. Want wat is fout en goed? Een oordeel. Dat iets wel of niet voldoet aan een maatstaaf. Wat als je dit los kunt laten? Als je voorbij je schuldgevoel kunt gaan?

De tijd die voor je ligt, je toekomst. Ik geloof dat je daar wel invloed op hebt. Sterker nog, ik denk dat we deze kunnen vormen, creëren. De bestemming die bij je hoort. Je hebt ook zoiets als het lot, dat spreekt me dan weer minder aan omdat het vast ligt en buiten je macht het te shapen.

Er is wel zoiets als een blauwdruk van je leven. Een leven waarvoor je geboren bent. Ik zie het als ruime, flexibele lijnen waarbinnen je kunt bewegen. We hebben allerlei geboorterechten, door de manier waarop we onze dagen indelen gaan we hier snel aan voorbij en doen we niet wat het beste bij ons past.

Hoe meer geluk je vindt in het huidige moment, hoe meer je ontspant binnen je huidige situatie. En hoe makkelijker het is om vanuit dit moment te creëren. Alles bij elkaar mag dit licht en gemakkelijk zijn.

Dat wil niet zeggen dat je geen verdriet ervaart. Het leven overkomt ons allemaal. Het wil wel zeggen dat je zelf kiest hoe je omgaat met een situatie. Na een periode van rouw mag je kiezen om je weer gelukkig te voelen. Jij mag kiezen om een totaal andere kant op te gaan in je leven.

Je kiest geluk, in plaats van dat je het najaagt.

Ook in situaties waar je 10 ballen hoog houdt kun je bewust kiezen om ook die bal toe te laten die je gelukkig maakt. Als je iemand vraagt het hoe het gaat, en het antwoord is steevast ‘druk!’. Dan weet je dat die geluks-bal er niet tussen zit. Ik deed het zelf ook. Meer dan eens.

Ik klaagde over hoe druk het was op mijn werk en thuis. De berg strijk was leek alleen maar te groeien in plaats van te slinken en ik was altijd bezig met iets. Op dat moment was ik zo vanuit mijn hoofd bezig. Ik miste waar het echt om gaat in het leven, daar kon ik me echt helemaal in vastdraaien. Ik moet nog dit en ik moet nog dat, zei ik mezelf, eerst werken en dan ontspannen. Om aan het einde van de dag compleet vermoeid naar bed te gaan.

Ik weet nu dat het ook anders kan.

Ik ben een aantal stappen gaan integreren in mijn leven. En het allerbelangrijkste is dat ik daardoor anders ben gaan denken. Doordat ik anders denk, voel ik me anders. En dat werkte weer door op het anders ervaren van mijn leven. Noem het een kettingreactie. Ik mag kiezen en dat maakt dat ik veel beter weet wat bij mij past.

Hoe drukker en gestrester ik me voelde, hoe meer al die zaken die ‘moesten’ me opvielen. Dag na dag. Dan is een vakantie van 2 weken in Bella Italia ook niet genoeg. Want juist dat gevoel willen we vasthouden, toch?

Wat kun je vandaag doen om dat gevoel te integreren in je leven zoals het nu is? Kun je bijvoorbeeld iemand vragen om je te helpen met het huishouden? Kun je de boodschappen online bestellen? Wat kan je partner voor je doen? Vraag letterlijk om wat je nodig hebt.

Wil je hier heel concreet mee aan de slag? Met mijn begeleiding? Dan heb ik iets super tofs voor je! Het is gratis, dus meld je snel aan! Shape Your Destiny!

Geplaatst in Afstemmen, Essentie, Personal Leadership, Shape Your Destiny.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.