Wat je van mij kunt leren over hoe lekker het voelt om je angst te overwinnen

‘Iedereen heeft angsten!!’ Stond op de koelkast geschreven met krijt. Ik vroeg hem waarom hij dat er zo had neergezet. Het kwam zo oordelend en hard op mij over, alsof het zo is en je dealt er maar mee.

Zijn antwoord verhelderde veel. Het lag in de context dat iedereen gelijk is en dat iedereen zijn eigen stukken heeft om aan te kijken. En dat we allemaal angsten kennen, grote en kleine. Van binnenuit en buitenaf. Ongeacht je afkomst, ongeacht je vorm.

Ik krijg wel eens de vraag hoe ik aan onderwerpen kom voor mijn blogs. De eigenaar van die koelkast was één van de mensen met deze vraag. Gewoon door ergens te zijn, een toevallige ontmoeting of een begin van iets nieuws. Een zin, een voorval, een ervaring.

Door bewust te zijn en door echt te kijken naar mensen ervaar ik meer, zie ik meer. En lees ik dus ook meer. Onderop die zelfde koelkast las ik – hetzij een beetje vervaagd – ‘elke dag is een tweede kans!’.

Nu ik de schrijver leer kennen begrijp ik deze zin, alleen merk ik dat ik deze ook invul vanuit mijn waarheid en referentie kader, zonder dat ik hem heb gevraagd hoe hij dit ziet. Interessant vind ik dat. De beweegredenen van mensen om me heen. Waarom kiezen ze iets of juist niet. Weke mogelijkheden vind je dat je hebt? Hoe vaak vul je iets in door een oordeel en niet door je gevoel?

Waardoor laat jij je leiden?

Als ik naar mezelf kijk heb ik altijd laten beperken door mijn gehoor. Ik vertelde mezelf dat ik niet kon spreken in het openbaar omdat ik de reacties en vragen niet zou horen. Ik bleef lekker in mijn comfortzone en liet elke kans fijn aan me voorbij gaan.

Keer op keer.

Tot ik in de situatie kwam dat ik werd gedwongen om mijn plek in te nemen. Ik zat met knikkende knieën en een trillende stem voor de groep mijn verhaal te doen. Bang voor de vragen, bang dat ik het niet goed zou horen en bang dat ik iets anders zou verstaan dan wat er werd gezegd. En dat mijn reactie dus vooral grappig (lees: een beetje belachelijk) zou zijn in plaats van professioneel.

Zoals ik zo vaak had toen ik opgroeide.

Klein trauma voor mij. Na die presentatie gebeurde er iets heel moois. Ging het perfect? Nee! Kwam ik goed uit mijn woorden? Niet altijd. Maar ik deed het, I showed up. Toen ik erna terug liep naar mijn afdeling voelde ik me een meter groter.

Iets met groeien buiten je comfortzone.

Doordat ik zelf niet koos en deed wat ik te doen had, werd er anders voor mij beslist. En daarna ben ik eraan gaan werken. Omdat ik vanaf dat moment meer presentaties zou geven. De beste tip die ik kreeg was ook de meest eenvoudige: laat jezelf zien. Ze zei: ‘als ik jou zo zie praten zie ik Maike. Maar als je presenteert zie ik jou niet.’

En dat was precies waar het om ging. Die eigenheid naar voren brengen. Het oordeel laten varen dat anderen niet zitten te wachten op wat ik heb te vertellen. De angst loslaten dat ik iets misschien niet goed hoor. Vertrouwen op mezelf, op wat ik voel en vanuit mij reageren.

En dat werkte. In de tussenliggende tijd is het onmogelijke gebeurd. Want waar ik destijds nog zei dat presenteren waarschijnlijk nooit een hobby zou worden kan ik nu oprecht zeggen: ik geniet meer als ik voor een grote groep met interactie sta, dan voor een kleinere groep.

Omdat ik ben gaan spelen.

Met wie ik ben, met hoe ik overkom, met humor. En dat werkt. Omdat ik mezelf durf te laten zien. In kracht en kwetsbaarheid. En dat ik soms een keer onderuit ga? Dat neem ik voor lief. Daar leer ik van.

Daarna viel er een mooie uitnodiging in mijn schoot. Het Pak je Podium Summer Event van Eva Brouwer aankomende donderdag. Gewonnen. ‘Mooie foto’s, mooie inhoud, dat wil ik met eigen ogen zien’. Een kans die ik enkele jaren geleden voorbij zou hebben laten gaan. Maar nu grijp ik hem!

Wil je dat ik met je meekijk? Boek een BreakOut sessie! Hier lees je ook over de ervaringen die anderen hebben gehad.

Geplaatst in Angst, Essentie, Je ware zelf zijn, Personal Leadership, Verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.