Wat je van mij kunt leren over jezelf tekort doen…

Waarom? De vraag waar al een antwoord in zit. Een vraag die begint met ‘waarom’ heeft het oordeel al in zich. De vraag is gesloten. Elke vraag die je begint met ‘hoe, wat of wie’ biedt ruimte. Zowel aan jezelf om de vraag te formuleren als aan degene van wie je een antwoord of reactie verwacht.

Een vraag die begint met ‘waarom’ is eigenlijk een mededeling. Alleen is deze verpakt met een mooie strik eromheen. Als iemand me vraagt ‘waarom’ ik doe wat ik doe dan spiegelt me dat voor mijn gevoel een verhouding die uit balans is. Het roept bij mij op dat ik me zou moeten verdedigen over wat ik doe. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dat zou je betekenen dat op een bepaald punt in je leven iets kiest en het nooit meer anders mag doen.

Als je een ander vraag waarom hij of zij iets doet, dan kan het effect zijn dat ze ander zich terugtrekt en dat je niet de reactie krijgt waar je op hoopt.

Zo werkt het niet alleen met de mensen om je heen zoals op je werk, vrienden of binnen relaties. Het komt ook terug als je in wanhoop uitroept: waarom overkomt mij dit toch steeds?! Een kreet die alles energetisch dichtgooit. Wil je voor jezelf het ‘waarom’ weten, ga dan aan de slag met vragen stellen; vraag simpelweg: hoe wordt het nog beter? Ook al iets nog zo rot. Welke bijdrage is deze situatie voor mij?

We zijn zo sociaal dat we geneigd zijn om de antwoorden buiten onszelf te zoeken.

Wat in jou heeft je ooit doen besluiten dat je niet meer waard bent dan dat? Iedereen mag kiezen, de ander doet het waarschijnlijk al, alleen durf jij niet voor jezelf te kiezen of voor jezelf op te komen. Er zit iets in jou dat kiest om de pijn te willen voelen. Keer op keer. Iets in jou laat het weer binnen. Je weet wat beter is voor jou en toch laat je het toe. Je doet jezelf zo enorm te kort.

Het antwoord ga je niet bij anderen vinden. Een ander zal je hooguit even afleiden. Je plakt een pleister op een wond. Terwijl de wond tijd nodig heeft om te helen. Wil je verandering dan zul je het zelf in gang moeten zetten. Als je ‘s morgens op die snooze knop blijft drukken, gebeurd het niet. Als je zelf de deur open blijft zetten evenmin.

Iedereen maakt keuzes.

Die partner die jou bedriegt die kiest. Jij vertelt jezelf dat je moet blijven omdat je de kinderen geen verdriet wil doen. En jij dan? Samen besluit je dat jij minder gaat werken als je kinderen krijgt. Na jaren van hormonen en zorg wil je meer werken of de zorg delen. De ander kiest en jij legt je erbij neer omdat dit ooit de afspraak was.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden er is er echt maar één die je voorbij de Zwitserse garde brengt. Laat je je leven bepalen door de keuzes van een ander of laat je je leiden door iets dat groter is dan jij?
Waarin doe je jezelf te kort? Wat als je zelf de held bent voor wie je op wilt staan? Wat als het er om gaat dat je begrijpt; boven begrepen worden?

Als het lijkt alsof alles om je heen instort, dan heb je je eigen kracht nog. Het zit al in jou. Waar loop je van weg? Wat wil je verdoven? Welke verslaving of welke afleiding zoek je die je weghoudt van dat wat je te doen hebt?

De onontgonnen gebieden die je nog niet hebt ontdekt.

Tot nu. Wat kies je? Wil je terug, terug naar de schaduw en het drama? Of kies je ervoor om die deur definitief achter je te sluiten. Je gaat jezelf een ander verhaal vertellen. Om de eerste stappen te zetten. Stappen die misschien pijn doen. Je zult grote stappen maken, kleine en soms zet je een terug of misschien wel opzij.

Wegrennen van jezelf, je idealen..het komt altijd bij je terug. Welke muur heb je ooit om je heen gebouwd die je zou beschermen en weerhoud je er nu van om te stralen? Maak eens een gat in de muur met een sloopkogel. Niemand anders gaat het voor je doen, niemand gaat jouw leven leven. Niemand maakt de keuzes voor je. Er is niemand die je belemmert, dat doe je alleen zelf door een ander de macht te geven. Je mag zelf kiezen, leven, zijn, doen en voelen.

Van daaruit kun je actie nemen. Jouw leven, jouw mening en jouw keuzes zijn het allemaal waard. Dwars door alle uitdagingen heen. Kies je nieuwe realiteit. Dat kan spannend voelen. Soms zelfs een beetje eng. Je beweegt uit je comfortzone en dat voelt misschien niet altijd comfortabel in het begin.

I can’t run from myself, there is nowhere to hide.
Altijd houd ik van jou. Elke stap die ik zet, ben jij in mijn hart.

Wil je een kick start maken om uit die comfortzone te komen en oude overtuigingen voorgoed achter je te laten? Zaterdag 6 mei start mijn nieuwe Empowerment & Essentie training, van 10:00 tot 16:30. Een heerlijke intensieve dag waarin jij centraal staat en leert hoe je jezelf op de eerste plek zet. Ik help je te ontdekken wat je roeping is. Ik leer je hoe jij zelf kunt voelen wat wel en niet van jou is. Dit maken we samen visueel en ik help je de eerste stappen te zetten. Kosten voor deze geheel verzorgde en life changing dag: 197 €. Zaterdag 13 mei is de volgende Masterclass afstemmen, intenties zetten en je verhaal herschrijven van 13.30 tot 17.30. Kosten voor deze middag 77 €.

Geplaatst in Familieopstellingen, Je ware zelf zijn, Verandering en getagd met .

Eén reactie

  1. Hoi Maike, wat een mooi verhaal weer. Wat ik hier prachtig vind is het terugpakken van je eigen verantwoordelijkheid en hoe belangrijk dat is. het nemen van je verantwoordelijkheid als enige weg naar groei, naar geluk naar zelfstandigheid, je grootsheid. dat is wat ik ook aan je zag afgelopen zaterdag in je eerste herschrijf je leven workshop die me veel geholpen heeft om juist dat stuk weer goed op te pakken. Ik doe het weer helemaal en geeft me heel veel energie.
    Dank je me geholpen te hebben om sommige dingen die ik zelf niet goed kon verwoorden om te zetten> die verwoording vind ik echt jouw kracht en ben dan ook blij je te hebben leren kennen op die manier. Kan dan ook iedereen aanraden jouw workshops te volgen, het is zeer de moeite waard en jouw aanwezigheid daarin met alle aandacht geeft een veilig en prettig gevoel om er helemaal voor te gaan in een goeie sfeer. Dank dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *