Welk voorbeeld kies jij om vandaag te zijn en voor wie?

Wie wil je zijn? Denk je wel eens na over die vraag?

Vorig jaar, aan het einde van de zomer kwam ik op een punt dat ik wist wat ik wilde gaan doen. Ik wilde schrijven, ik wilde alles wat in mijn hoofd zat op papier gaan zetten. Ik wist dat de onderwerpen waarover ik zou schrijven niet iedereen aan zouden spreken. En ik wist ook dat niet iedereen wist van deze kant van mij. Het is een bewuste keuze geweest om het op dat moment nog niet met iedereen te delen.

Ik was hierin zelf lange tijd zoekende en wilde eerst weten welke kant ik ermee op wilde en kon. Die bewuste keuze is echter nooit met kwade opzet geweest. Er kwam een moment dat ik voor mijn gevoel niet anders kon dan schrijven, creëren en iets groters laten ontstaan. Alsof ik werd voortgetrokken door iets wat groter is dan mij zelf.

Nu – zo’n 9 maanden later – zie ik dat mensen die eerst dichtbij me stonden, afstand van mij nemen. Niet alleen om wat ik deel en schrijf. Ook om beslissingen die ik neem die in de ogen van anderen radicaal zijn en misschien in hun ook ogen wel verkeerd. Het enige wat ik erover kan zeggen is: niemand staat in mijn schoenen. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Ik kan mijn oordeel loslaten over mensen die liever afstand nemen van mij. Ik kan alleen maar hopen dat het andersom ook zo is.

Dat wil niet zeggen dat het me niet raakt.

Als ik kijk naar het nemen persoonlijk leiderschap – hier schrijf ik vaker over – dan kan ik dit doortrekken naar mijn eigen stuk. Ik weet dat ik de weg naar innerlijke vrede alleen vind als ik mijn huidige situatie kan accepteren zoals deze is. Hoe meer we in harmonie zijn, hoe meer rust we ervaren. Vanuit die staat van zijn trek je ook meer aan wat past bij je nieuwe bewustzijn. Dat geldt ook voor mij. Waar er deuren sluiten gaan andere deuren open.

Niet iedereen begrijpt je en dat is oké.

We zijn allemaal op zoek naar connecties. Naar verbinding. We zijn geen eilandjes. Soms moet je je afvragen of ergens deel van uit maken goed is voor je, of dat je voor je eigen welzijn en groei beter afscheid kunt nemen. Laat het oordeel los wat er omheen hangt en zie welke bijdrage iemand voor jou is en andersom.

Dat is rijkdom.

Soms mag je je even realiseren dat je onmogelijk alles kunt zijn voor iedereen. Niet iedereen vindt alles leuk wat ik doe. En dat hoeft ook niet. Let it be.

Ben jezelf en voel je daar comfortabel bij. Dan voeg je zoveel meer waarde toe, zowel aan je eigen leven als aan dat van anderen. Ben dat voorbeeld voor anderen. Ik zou niet willen dat mijn kinderen iets doen als ze ouder zijn wat hen niet oprecht gelukkig maakt. Er zijn genoeg mensen die iets doen of zeggen om de lieve vrede te bewaren of die akkoord gaan met iets wat ze liever niet doen. Ik kies bewust om hier afstand van te nemen en om dat te doen wat past bij mijn gevoel.

Voor wie ben jij een voorbeeld en welke rollen speel je allemaal in je leven? Man, vrouw, partner, vader, moeder, broer, zus, dochter, zoon enzovoorts. Hoe blijf je in al die rollen dicht bij jezelf? Hoe neem je weer die centrale rol in je leven?

Wie wil je zijn?

Dat is de eerste vraag die je jezelf stelt. Wat doet die persoon die je wilt zijn, hoe voelt hij zich, welke kleding heeft ze aan? Welk werk doet hij? Met wie omringt ze zich?Als je dit helder hebt, dan kun je van daaruit vorm geven aan wat je nodig hebt om daar te komen bij wie je wilt zijn.

We hebben allemaal van die momenten dat het leven ons overkomt. Dat de realiteit ons even in lijkt te halen en we achter de feiten aan rennen of veel verdriet ervaren. Dat je weer even op zoek moet naar wat puzzelstukjes of juist liever even wacht tot het stof is neergedaald.

Waar vrouwen zich eerder zullen verliezen in allerlei zorg rollen dragen mannen weer heel andere verantwoordelijkheden met zich mee. Je hebt je gezin, je werk, vriendschappen en waar blijf jij? Vooral in tijden van heftige crises kan het lastig zijn om dichtbij jezelf te blijven.

Ik merk dat het mij helpt als ik even achteruit stap en vertraag als het ware en echt op een dieper level vertrouw dat alles precies zo gaat zoals het moet gaan. Dat er een hoger doel achter zit.

No pain, no gain!

Voor wie wil jij een voorbeeld zijn en welk voorbeeld wil je dat dit is? Je bent je mooiste bijdrage als je authentiek bent. Helemaal jezelf. Niet dat wat je denkt dat je moet zijn in de ogen van anderen. Jezelf, dat is wanneer het je meest straalt en in alle opzichten het meest aantrekkelijk bent.

Leiderschap nemen met plezier is één van de onderwerpen die centraal staan in Shape Your Destiny. Schrijf je hier alvast in!

Geplaatst in Je ware zelf zijn, Leiderschap, Personal Leadership, Verandering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.