Zie jij wat het leven je laat zien?

In je leven kom je altijd mensen tegen die iets in je raken. Die je pijn doen. Je kwetsen. Of iets spiegelen. Je bent misschien geneigd om de oorzaak bij jezelf te zoeken. Je vraagt je af: wat is er niet goed aan mij dat anderen zo tegen mij doen?

Is dit echt zo? Bekijk het eens van de andere kant.

Misschien helpt het je om te denken dat zij die je kwetsen geen idee hebben wat ze doen. Niet alle acties zijn bewust en /of persoonlijk. Noch zijn ze zich er van bewust wat er uit voort zou kunnen komen.

Het is nooit bij ze opgekomen dat het je nog meer zou laten schitteren. Dat ze je sympathie vergroten, bijdragen aan jouw mededogen en je prachtige zelf nog meer laten stralen. Het zal nog eeuwen duren voor ze echt zullen begrijpen dat je hen eigenlijk verwelkomde om exact die redenen.

Hoe mooi is het als je kunt zien wat je hebt te leren uit een situatie. Uiteindelijk leer je van alles; van iedereen en elke situatie die op je pad komt. Elke dag weer. En van datgene wat je het hardst raakt en het meest pijn doet leer je het meest.

Op het moment zelf zal je dat niet altijd zo kunnen zien. Dat is ook prima. Ben niet te streng voor je zelf. Als je er klaar voor bent, probeer dan eens om uit de situatie te stappen. Om echt vanuit jezelf te kijken: wat heb ik hier uit te leren? Als je kijkt vanuit je emoties zit je namelijk eerder in een slachtofferrol of schuld verhaal dan dat je er open naar kunt kijken en ziet of de situatie je misschien ook iets leert.

The work

In je hoofd kun je een situatie ook groter maken dan het in werkelijkheid is. Alles wat je voedt, dat groeit. Soms buitenproportioneel. Lees mijn blog morning-path-sunbeamnog maar eens over de 4 stappen die je kunt zetten om uit het denken te komen. Op die manier kun je iets zien voor wat het is en of jij er wel of niet een rol in hebt.

Wat laat het leven je zien? Dat je in een hoekje moet kruipen om te huilen en je rot te voelen? Of dat jij mag stralen en schitteren als het oneindige wezen dat je bent? Huilen mag. Je rot voelen ook. Laat het alleen niet overheersen.

Ik had donderdag een dag waarop ik iedereen twee kiezels in zijn schoen toewenste. De neiging om op de bank te kruipen met een zak chips was groot. In plaats daarvan ben ik gaan hardlopen. Daarna voelde ik me bijna letterlijk een ander mens. De problemen die ervoor immens leken waren erna beter te hebben en in perspectief te plaatsen.

En het liet me ook weer zien hoe vaak ik nog iets overneem van anderen als het mijne. Verdriet om verlies. Of boosheid. En hoe lastig het ook voor mij soms is om te herkennen wat van mij is en wat van de ander. Ik had weer wat ruimte gemaakt in mijn hoofd en dat was precies wat ik nodig had, kennelijk.

Kies voor je mooiste leven

Als je besluit het roer om te gooien – en of het nu drastisch is of niet… Je krijgt altijd de vraag: wil je het echt? Het is volledig aan jou om ‘ja’ te zeggen of om op de ‘stop’ knop te drukken. Om nu nog niet te kiezen voor wat kan zijn. Voor het leven vol goud en glitters. Je kruipt terug en zegt tegen je zelf: het gaat te snel, ik ben nog niet zover.

Wat je besluit ook is, de uitkomst is van jou. Weet alleen dat sommige prachtig mooie kansen zich misschien maar één keer aandienen in je leven. Dat je één kans hebt op die trein te springen. Dat je voelt hoe de wind door je haren gaat. De zon die je verwarmt. De meest magische landschappen die je doorkruist en de waanzinnige mensen ontmoet. Het leven leeft waar je van droomt. Morgen kan alles anders zijn. Het is aan jou.

cropped-cropped-MAIKE-MAESSEN.png

 

 

Geplaatst in Je ware zelf zijn en getagd met , , , , .

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.