Waarom vrouwelijke energie zo belangrijk is in je persoonlijke én professionele leven

Welke gedachten heb jij als je denkt aan ‘vrouwelijke energie’? Een paar jaar geleden denk ik dat mijn antwoord iets zou zijn geweest in de trant van: ‘te zacht, te emotioneel en te lief’.

Inmiddels weet ik beter.

Destijds zat ik enorm in de YANG energie – qua doen en laten bedoel ik dan – niet zozeer qua uiterlijk. Vertrouwen vond ik lastig, laat staat de verbinding voelen met mijn eigen vrouwelijkheid.

Ik heb me voor haar echt voor mogen leren openen, stap voor stap. Om dat te kunnen doen, mocht ik het masculiene schild – de hardheid – laten zakken. Dat was een oude beschermlaag die ik ooit onbewust creëerde als meisje. Dat schild beschermde me niet alleen (ook al was dat schijnveiligheid) het hield ook weg waar ik juist zó naar verlangde: me vrij voelen in mijn ZIJN; echt durven vertrouwen op mijn energie.

Ik geloof dat de #girlboss mentaliteit over een paar jaar helemaal weg is. Omdat het niet meer nodig is.

Wij vrouwen mogen in onze eigen laan blijven, in onze eigen flow, in je volheid, je levenskracht én intensiteit.

Te veel en te lang in de mannelijke energie zijn maakt je niet gelukkiger, dat trekt je leeg. Onze vrouwelijke ziel is voor 90% feminien en 10% masculien. Die energie gaat over intimiteit – in de eerste plaats met jezelf – ze gaat over balans tussen geven en nemen. Een vrouw ontvangt eerst, wist je dat?

Geen complimenten kunnen ontvangen bijvoorbeeld (dat is iets anders dan meteen ‘dankjewel’ zeggen) of je niet gesteund voelen door je omgeving, overdreven de controle willen houden en de doen-doen-doen mentaliteit die je zo uitput laat je voelen dat jij meer verzachting toe mag laten.

Wil jij meer intimiteit in je (werk) relaties, meer steun toe kunnen laten, de controle van tijd tot tijd laten gaan en meer vertrouwen op je zijns-energie in plaats van alle waardering halen uit het doen? Dan mag je echt ruimte maken voor je vrouwelijke energie.

Je mag leren houden van je zachte, intense en wilde energie. Zet haar in, in je omgeving, in hoe je je dag start, in hoe je denkt over je eigen lichaam, in de verhalen die je jezelf vertelt over wat er gebeurt en hoe je je toekomst voorstelt.

Hoe helpt je dit in je persoonlijke leven?

De vrouw helpt de man om te verzachten; de vrouw opent de man. De masculiene energie is de rots, het feminiene de oceaan. Ik hoor vrouwen wel eens zeggen: ‘ik heb het werk gedaan, nu mag hij ook’! Zo werkt het natuurlijk niet, dat is zelfs het ontkrachten van de mannelijkheid en dat wil je niet. De vrouw loopt wel voor; niet om de man af te katten maar om de poort te kunnen zijn naar zijn kwetsbaarheid. Als moeder van een zoon faciliteer je dat ook. Let dus bijvoorbeeld op hoe je je zoon disciplineert. Schaamte en schuld is iets wat vrouwen ongemerkt en onbedoeld inzetten; wat er alleen maar voor zorgt dat de man / zoon zich verder terugtrekt.

Wat je heel mooi kunt doen is deze intimiteit oefenen met jezelf.

Jezelf aanraken maar ook een heerlijke maaltijd bereiden voor jezelf alsof de koningin bij je komt eten, uitgebreid in bad gaan, wat het ook is wat werkt voor jou.

Jij mag echt daarin op de eerste plek in je eigen leven. Niet je onderneming of omgeving. Vrouwen zijn – veel vaker dan ze zich bewust zijn – healers. Je eigen energie is je belangrijkste tool.

Dat brengt me bij waarom de feminiene energie ook in je onderneming of zakelijke leven zo fijn is.

Het feminiene gaat over in je lichaam kunnen zijn, echt aanwezig en present bij jezelf. Als je de dingen perfect wil doen, dan zit je automatisch minder in je lichaam. Waardoor je ook weer minder goed voor jezelf zorgt. En dat is voelbaar; niet alleen voor jezelf.

De invloed van je energie wordt nog steeds onderschat. Je marketing bijvoorbeeld bedenk je niet, die ben jij, dat gaat over het diepst van je zijn.

Ter vergelijk: met je hoofd over-analyseer je, je vergelijkt jezelf met anderen, je bent zelfs heel erg aanwezig in het verleden in plaats van in het moment. Het feminiene IS. Om dat perfectionisme en de controle los te laten, is je vrouwelijke zelfexpressie het antwoord.

Als je je opent voor die flow, dan gaat alles met meer gemak. In je persoonlijke én in je zakelijke leven. De feminiene energie gaat over vertrouwen en de ‘hoe’ los durven laten. Vertrouwen op je waarde. Alles is perfect zoals het is. Dat is een andere manier van ondernemen dan hoe je het misschien kent of kende.

Wat nog meer?

Als vrouw mag je – of je nu in een relatie bent of niet – naar het gevoel toe bewegen dat er zoveel liefde is, dat je nooit kunt verliezen. De 1e angst van het vrouwelijke is namelijk de angst voor afwijzing en het daarmee gepaard gaande angst voor verliezen. Dat is dus precies de angst die toeneemt als je teveel in het masculien zit – en waar uitstelgedrag vandaan komt, oftewel het imposter syndroom.

Dit alles is waarom het belangrijk is dat jij weet hoe je die krachtige vrouwelijke energie opent.

Als je je dag start in deze energie, dan kun je door de dag heen steeds weer terug naar deze vibe, wat er ook speelt.

Wat betekent vrouwelijkheid voor jou? Wat is jouw stijl en hoe kun je (blijven) staan in het vrouwelijke?

Dat zijn de vragen waar dit deel van mijn eigen reis destijds mee startte. Toen ik begon met het schild van masculiene energie te laten zakken. Ik ging me verbinden met mijn Free Spirit Warrior; dat deel in mij wat de vrijheid die ik altijd al claimde, naar een volgend level tilde.

Het is haar energie die ik aan leerde spreken, die me liet voelen dat alleen aan mij de bedoeling is. Dat ging over zelf-expressie, over mijn innerlijke gevoelswereld en uiterlijke realiteit op elkaar afstemmen. Dat ging van praktische vraagstukken van hoe wil ik dat mijn omgeving is en wat voor een relatie ik dan wil, tot hoe wil ik delen maar ook: ‘hoe wil ik dan ondernemen?’.

Het ging over kunnen staan voor mijn eigen energie. Een prachtige en intense reis die me liet voelen wie wil ik zijn en wat wil ik ervaren. Over elke stap nodig hebben en met liefde zetten. Tot ik glashelder had: daar wil ik naartoe en deze plek wil ik innemen in de wereld.

Mijn hele leven veranderde toen ik echt ging houden van mezelf als de vrouw wie ik ben, als ik vertrouw op mijn zijn.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Stuur me gerust een mail om de mogelijkheden te bespreken via maike@maikemaessen.nl of WhatsApp me op 0619426332.

Wil je alvast iets lezen over hoe onze samenwerking eruit ziet? Klik dan hier.

Liefs!

Ontvang tips en inspiratie die je helpen jezelf sterker te voelen. Het is gratis! 

Geplaatst in Van hoofd naar hart, Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Weten wat je wilt, Zelfleiderschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.