Van controle naar overgave; over jouw waarheid leven (ook als je omgeving iets anders verwacht)

Eerder deze week had ik weer een leuk gesprek met een vriendin. Over hoe het ging. Binnenkort hebben we een live date en tussendoor kletsen we af en toe bij via WhatsApp. Het begint meestal vanuit het niets en zo eindigt het ook weer. En dat is helemaal goed.

Deze keer was het iets anders. Na een korte stilte zie ik ineens op mijn beeldscherm een serieuzere tekst. ‘Ik lees elke keer die mooie stukken van jou, maar ik krijg die woede, pijn en onmacht maar niet weg.’ En diezelfde dag ontving ik van een andere vriendin die momenteel ziek is: ‘heb je tips voor me, hoe ik mezelf van binnen rustiger kan maken?’

Eigenlijk gaan beiden vragen over hetzelfde. Hoe kan ik dicht bij mezelf blijven staan en me er sterk bij voelen, ongeacht wat anderen doen of in welke situatie ik verkeer?

En dat is een behoorlijke uitdaging.

Soms gooit het leven iets op je pad en wat kies je dan? Je eigen gevoel kan op zulke momenten zo worden overstem door anderen of juist door een gebeurtenis. En zelfs dan ben je meer bezig met wat anderen nodig hebben dan wat goed is voor jou.

Het is zo belangrijk dat je de controle los laat en mee gaat in het moment. Je zult merken dat niet alleen je eigen energie zich ontspant maar ook die van de mensen om je heen. Daardoor trek jij veel sneller en makkelijker aan wat past bij je en wat goed is voor jou.

De een heeft een ex-partner die het behoorlijk laat afweten en de ander heeft een ziekte die heel veel van haar vergt. Allebei zijn ze prachtige, sterkte vrouwen. Beiden totaal verschillend en toch ligt er voor allebei de uitnodiging: wat heb je echt nodig en wat geef je jezelf?

Geef je je energie weg aan anderen of aan jezelf? Wat mij hier ontzettend goed helpt is mezelf stap voor stap een ander verhaal vertellen. Niet alleen de ‘ik hou van mij’s’ maar ook je acties hierop afstemmen. Als het nodig is dat je iemand tijdelijk uit je leven bant dan kun je dit doen, tot je zelf weer wat sterker staat. Geef je eigenwaarde niet weg.

Wat heb je nu nodig dat je helpt om van de situatie waar je nu in zit naar de omgeving te bewegen zoals je die wenst voor jezelf?

Weet je hoe die omgeving eruit ziet en voelt? Hoe jij je hierin voelt? Hoe jij je hierin voortbeweegt? Omschrijf het eens en beschrijf een volle dag. Hoe sta je op, hoe ga je naar bed en alles ertussenin. En ja, dit vraagt even wat inspanning. Maar zoals ik altijd maar zeg: als je niets onderneemt om je situatie te veranderen dan is morgen zoals vandaag was.

Op een bepaalde manier heb je een dieptepunt bereikt. Om te worden wie je behoort te zijn kun je dus niet doen wat je altijd deed. Welke stap ga je zetten? Of probeer eens antwoord te geven op de vraag: wat weerhoudt je ervan om de stap te zetten?

Van controle naar overgave.

Of er nu een conflict in jou raast of eentje buiten jou; het vraagt actie van jou. Zodat je weer terugkomt in die eigen flow. Die je had en waar je zo ver van bent afgedreven. Niet bewust, nooit met opzet.

In elke relatie zijn er momenten waarin je beslist om met de stroom mee te gaan. In plaats van de koers te laten dicteren door wat je met een ander deelt. Dit geldt zowel voor de relatie die je hebt met jezelf als de relatie met anderen.

Kun je de behoefte loslaten om dingen op jouw manier te willen doen of gehoor te geven aan de wensen van de ander? Op die manier sta je de relatie toe het schip te sturen. Een relatie, welke vorm dan ook, bestaat altijd uit gecombineerde doelen en verlangens. Kun je beiden je ego overstijgen en toestaan dat de relatie zijn eigen persoonlijkheid vormt of blijf je vasthouden en in de stroom staan?

Nu is het tijd om te ontspannen. Om te voelen wat je nodig hebt en hier aan gehoor te geven. En te ervaren waar deze wederzijdse bestemming naartoe leid.

Soms mag je bewust ruimte maken. Zodat kan ontstaan wat al van jou is, maar wat je bij je vandaan houdt door zo in de controle te hangen en niet los te laten. Een forcerende energie.

Vraag duidelijk om wat je wilt. Het antwoord is altijd ja.
Ook als je eigenlijk dingen vraagt die niet wilt.

Wil je leren hoe jij je sterk kunt voelen bij het maken van keuzen vanuit je intuitie, impuls en instinct? Ook als je omgeving iets anders doet en verwacht van jou?

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:

Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Afstemmen, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *