Persoonlijke ontwikkeling venray

Hoe kan ik ergens boven staan en naast me neer leggen terwijl het me raakt en kwetst?

‘Hoe kan ik ergens boven blijven staan terwijl ik zo boos ben en de ander het liefst continu confronteer met mijn boosheid?’ Deze vraag stelde een klant van mij tijdens haar coaching sessie. Een vraag waarvan ik weet dat zij niet de enige is die ermee stoeit.

Tegelijkertijd wil ze niet haten, ze vindt alleen dat wat er is gebeurd steeds erger. Ze vraagt zich oprecht af waarom mensen zo doen. In haar hoofd en hart maakt ze het steeds groter.

Misschien herken je dit wel.

Wat er echt nu gebeurd is dat ze een manier zoekt die haar gevoel rechtvaardigt. Wat ik haar leerde is hoe ze in zichzelf kan voelen wat er speelt en hoe zij haar gevoel kan uiten en uitdragen op een manier die haar verder brengt.

Voorbij het gevoel wat overheerst en blijft hangen. Eigenlijk is dit een heel bijzonder proces. Want wat is er echt aan de hand en hoe laat je die boosheid of wrok los zonder dat je jezelf tekort doet?

Zodat je je weer vrij kunt voelen en vooral: gelukkig.

Ik had nooit nagedacht over hoe ik om zou gaan met mensen die mij kwetsen. Zoiets gebeurt nu eenmaal, dacht ik. Het was meer dat ik me boos of verdrietig voelde en vanuit die emotie reageerde.

Ondertussen heb ik 2 belangrijke dingen geleerd. De eerste is: wanneer iets me raakt dan laat het mij ook iets zien. Het tweede is dat wanneer ik mij verbind met mijn eigenwaarde en in mijn kracht sta, dan kan ik anderen de ruimte geven om te uiten wat er in hen speelt en wat zij ervaren. Ook als ze dit doen vanuit hun emotie, dit kan ik bij hen laten.

De emotie van de ander zegt iets over hun innerlijke gevoelswereld en hoe zij hun omgeving waarnemen. Net als wanneer iets mij raakt het iets zegt over mijn beleving. Zo ook voor mijn cliënt.

Ga je mee in de emotie van de ander of lukt het je om bij jezelf te blijven? We zijn geneigd om te reageren vanuit hun eigen pijn of angst. Deze leggen ze vervolgens neer bij jou. Bewust of onbewust. Dit noemen we ook wel projectie; het verleggen van de pijn die een innerlijk conflict veroorzaakt naar de ander. De emotionele reactie van een ander zegt niets over mij – of jou.

Wat ik wel kan doen is me op dat moment afvragen wat mijn realiteit me wil laten zien. Een conflict kan mij zo bijvoorbeeld uitnodigen om nog meer uit te dragen wat ik mag delen. Vanuit mijn waarheid – niet vanuit de emoties, schuld of schaamte.

Hoe blijf je weg van de verwijten die elke keer als je er aan denkt groeien? En hoe voel je je veilig terwijl je die gevoelens er ook kunt laten zijn, zonder dat ze de overhand nemen? Ik begrijp je wanneer je de ander het liefst wilt uitleggen wat het doet met jou. Soms kan dit niet. Omdat de situatie er niet naar is of omdat de ander zo vanuit eigen pijn reageert dat wat je ook zegt of doet; het niet ‘aankomt’ bij de ander.

Hoe kun je op een andere manier dicht bij jezelf blijven? De eerste gouden tip: vat niets persoonlijk op.

Heel eenvoudig en toch zo moeilijk. Je bent niet verantwoordelijk voor het geluk van de ander en vice versa. Wat er speelt in de ander gaat niet over jou, hoezeer het jou ook kan raken. Elke relatie is een spiegel. In elke relatie maken we ons schuldig en zijn we slachtoffer. Zonder deze beweging neem je niet echt deel aan het leven. We projecteren en spiegelen allemaal.

We hebben (gelukkig) allemaal de nodige jaren op de teller en tijdens deze jaren maken we van alles mee. Elke ervaring heeft invloed, van elke omstandigheid leer je. Elke situatie – hoe moeilijk ook – is een kans tot groei. De één leert ervan, de ander vindt dit lastig. Ieder heeft zijn proces, in zijn of haar tijd. Elke ervaring of ontmoeting kleurt hoe je denkt over een onderwerp – en dus ook hoe jij er mee omgaat in de praktijk.

Dit is voor anderen ook zo.

De tweede: is het echt zo?

Hardere discussies of iets wat je voor jouw gevoel ‘wordt aangedaan’ kunnen je uitnodigen om in de slachtofferrol te stappen. ‘Ik moet ook altijd’ of ‘Ik ben ook nooit’ zijn de woorden waar het mee begint. Stap niet in de valkuil. Laat een ander zijn of haar verdriet hebben. En vraag jezelf af: is het echt zo wat hij / zij zegt over mij? Lees dit blog nog maar eens, de vragen van Byron Katie.

Op de acties, gedachten en woorden van een ander heb je geen invloed, op de jouwe wel. Blijf je na een vervelende situatie rondlopen met een rot gevoel of blijft er iets knagen? Met mijn tips maak je net als mijn klant de start om het leiderschap over jouw innerlijke belevingswereld in eigen hand te nemen. En weet je wat het mooiste is? Zodra het jou lukt om dit te doen, zul je zien dat je kind ook met jou dezelfde beweging maakt. Want jij leeft het voor. Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf.

Is het tijd voor jouw volgende stap maar heb je het gouden ei nog niet gevonden? 

Alles begint met een droom, een wens, een verlangen. Ik vind het belangrijk om mijn kinderen te laten zien dat ik alles uit het leven haal. Wil je dat ook? Ik help je graag verder:

Wil jij leren om te voelen wat jij voelt en wat van de ander is? Zodat je weet hoe je hier praktisch mee omgaat en ook jezelf blijft voelen. Het gaat over zelfacceptatie – gericht op je eigen gevoeligheid – maar ook over zelfliefde en zelfleiderschap. Stuur me een mail (info@maikemaessen.nl) om vrijblijvend kennis te maken. Het kan online of in mijn praktijk. Wil je eerst wat meer lezen? Klik dan hier. Wil je graag een korte cursus volgen om te leren hoe je die innerlijke verbinding creëert en levend houdt? Kijk dan eens hier.

 

Geplaatst in Coaching, Empowerment, Essentie, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Spiegelgedrag en gezin.

Eén reactie

  1. Pingback: Op het moment dat je niet kiest, kies je (onbewust) het leven wat je niet wilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *