Hoe kan ik ergens boven staan terwijl het me raakt en kwetst?

‘Hoe kan ik ergens boven staan terwijl ik zó boos ben en de hele denk aan wat er is gebeurd?’

Deze vraag stelde een cliënt tijdens onze sessie. Een vraag waarvan ik weet dat zij niet de enige is die ermee stoeit. Tegelijkertijd wil ze niet haten maar ook niet rondhangen in alleen maar licht en liefde; de spirituele by-pass. Maar ze heeft wel haar nieuwe programma te lanceren.

Misschien herken je dit wel.

Wat ik haar leerde is hoe ze in zichzelf kan voelen wat er speelt en hoe zij haar gevoel kan uiten en uitdragen op een manier dat het haar verder brengt. Allereerst is het belangrijk dat ze leerde om op een gezonde manier de stress-cyclus te doorleven. Niet die boosheid wegstoppen zoals we leerden als kind, maar het uiten. Ermee zijn, het transformeren (en nee, dit hoeft niet meteen).

Langzaam bewoog ze voorbij het gevoel wat overheerste. Eigenlijk is dit een heel bijzonder proces. Want wat is er echt aan de hand en hoe laat je die boosheid of wrok los zonder dat je jezelf tekort doet?

Zodat je je weer vrij kunt voelen en vooral: gelukkig. En…niet onbelangrijk: je focus weer kan naar dat wat er toe doet: jouw bedrijf.

Ik had nooit nagedacht over hoe ik om zou gaan met mensen die mij kwetsen. Zoiets gebeurt nu eenmaal, dacht ik. Het was meer dat ik me boos of verdrietig voelde en vanuit die emotie reageerde.

De emoties en het gedrag van de ander zegt iets over hun innerlijke gevoelswereld en hoe zij hun omgeving waarnemen. Net als wanneer iets mij raakt het iets zegt over mijn beleving. Zo ook voor mijn cliënt.

Ga je mee in de shizzle van de ander of lukt het je om bij jezelf te blijven? We zijn geneigd om te reageren vanuit eigen pijn of angst. Dit noemen we ook wel projectie; het verleggen van de pijn die een innerlijk conflict ‘veroorzaakt’ door de ander. De emotionele reactie van een ander zegt niets over mij – of jou. En dan nog kan het raken.

Een conflict kan zo bijvoorbeeld uitnodigen om nog meer uit te dragen wat je mag delen. Vanuit jouw waarheid – niet vanuit de emoties, schuld of schaamte.

Hoe blijf je weg van de verwijten die elke keer als je er aan denkt, groeien? En hoe voel je je veilig terwijl je die gevoelens er ook kunt laten zijn, zonder dat ze de overhand nemen? Ik begrijp je wanneer je de ander het liefst wilt uitleggen wat het doet met jou. Soms kan dit niet. Omdat de situatie er niet naar is of omdat de ander zo vanuit eigen pijn reageert dat wat je ook zegt of doet; het niet ‘aankomt’ bij de ander.

Hoe kun je op een andere manier dicht bij jezelf blijven? De eerste gouden tip: vat het niet persoonlijk op, het voelt zo, maar het niet gericht op jou.

Heel eenvoudig en toch zo moeilijk. Wat er speelt in de ander gaat niet over jou, hoezeer het jou ook kan raken. Elke relatie is een spiegel. In elke relatie maken we ons schuldig en zijn we slachtoffer. Dat is heel normaal; nergens groei je zo als in een verbinding.

We hebben (gelukkig) allemaal de nodige jaren op de teller en tijdens deze jaren maken we van alles mee. Elke ervaring heeft invloed, van elke omstandigheid leer je. Elke situatie – hoe moeilijk ook – is een kans tot groei. De één leert ervan, de ander vindt dit lastig. Ieder heeft zijn proces, in zijn of haar tijd. Elke ervaring of ontmoeting kleurt hoe je denkt over een thema – en dus ook hoe jij er mee omgaat in de praktijk.

Dit is voor anderen ook zo.

De tweede tip: is het echt zo?

Is het echt zoals ik mezelf vertel dat het is? Lees dit blog maar eens, de vier vragen van Byron Katie.

Op de acties, gedachten en woorden van een ander heb je geen invloed, op de jouwe wel. Blijf je na een vervelende situatie rondlopen met een rot gevoel of blijft er iets knagen?

Met mijn tips maak je net als mijn cliënt de start om het leiderschap over jouw innerlijke belevingswereld in eigen hand te nemen. En weet je wat het mooiste is? Zodra het jou lukt om dit te doen, zul je zien dat je omgeving ook met jou dezelfde beweging maakt. Want jij leeft het voor. Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Stuur me gerust een mail om de mogelijkheden om samen te werken te bespreken via maike@maikemaessen.nl of WhatsApp me op 0619426332.

Wil je alvast iets lezen over hoe onze samenwerking eruit ziet? Klik dan hier.

Liefs!

Ontvang tips en inspiratie die je helpen jezelf sterker te voelen. Het is gratis! 

Geplaatst in Coaching, Essentie, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Spiegelgedrag en gezin.

Eén reactie

  1. Pingback: Op het moment dat je niet kiest, kies je (onbewust) het leven wat je niet wilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *