Hoe laat je de controle los zodat je gaat doen wat je met heel je hart wilt doen?

Het is een vraag die ik vaker krijg; zowel van cliënten als van vrienden en familie. ‘Hoe laat je de controle los zodat je gaat doen wat je met heel je hart wilt doen?’

Want als er iemand was die beren op de weg legde nog vóór de weg überhaupt was aangelegd, dan was ik het wel. En toch is het me gelukt om de zekerheid los te laten.

Moi…de vrouw die minstens 10.000 euro op de spaarrekening wilde en die de waarde van een vast contract immens vond. ‘Wilde’ en ‘vond’ schrijf ik; het ligt achter me. Ik ontdekte dat ik me niet minder veilig voel bij minder spaargeld en dat een vast contract me ook niet de veiligheid bracht die ik wilde voelen.

De zekerheid is niet echt. Deze zekerheid zat namelijk om me heen en niet in mij. Een vast contract betekent uiteindelijk niets als ze van je af willen en je spaargeld kun je moeten aanbreken voor iets wat belangrijk of noodzakelijk is. Als je de veiligheid niet voelt van binnen, kan het wegvallen van iets wat je zag als ‘zekerheid’ je wel enorm raken.

Dat komt omdat we leren het buiten onszelf te zoeken. Eigenlijk is wat we massaal doen een vangnet creëren. Dit vangnet houdt ook  ervaringen bij ons weg. Vanuit wat we hebben geleerd bouwen we bijvoorbeeld een leven op basis van verzekeringen die stuk voor stuk gebaseerd zijn op angst. Moet je dan geen verzekeringen nemen? Dat hoeft ook weer niet; voel wat past bij jou en speel er eens mee. Het spelen mag best spannend voelen.

Los nog van zekerheid is weten wat je wilt slechts één aspect. Want dan nog mag je alle acties zelf ondernemen. 

Wat ik steeds meer ben gaan doen is voelen wat ik écht wil kiezen. Kijkend vanuit: waar sta ik nu en waar wil ik naartoe? Weet ook dat je niet gelijk bij het eindpunt hoeft te komen. Gun jezelf het proces en de tijd. 

Door je te focussen op ‘ik weet niet wat ik wil’ is je reis star en gericht op het antwoord in plaats van de ervaring ondergaan die je er misschien sneller brengt. In plaats daarvan kun je je beter richten op de eerste stap. En die neem je vervolgens ook; ook wanneer het spannend voelt. Je hoeft niet alle voors en tegens af te wegen, dan blijf je hangen in die zekerheid. Je hoeft ook zeker niet altijd buiten je comfort zone rond te hangen.

Je kunt iets ook ‘kapot denken’.

Wat als je kunt leren om die veiligheid in jezelf te vinden? Om echt op jezelf en je keuzes vanuit je gevoel te vertrouwen?

Dat hoeft niet van het ene op het andere moment. Door heel bewust te voelen in mijn lichaam voel ik wat er gebeurt; voorkom ik dat ik ergens helemaal in word gezogen als het ware. Zo voorkom ik dat ik kies vanuit een emotie of een bepaald gevoel wat iets bij me oproept; iets wat een gewoonte is of het kleine meisje in mij raakt – maar wat ik niet meer opnieuw zou of hoef te kiezen.

Dat is een oefening. Iets wat je kunt leren en waar je in groeit. Het leert je dat elke storm ook weer gaat liggen. Zowel die van binnen als die om je heen. Ik leerde onder andere dat ik sterker ben dan ik dacht. Zachter ook. 

De norm van maatschappij en hoe we worden opgevoed bepaalt hoe we kijken naar onze omgeving, de situaties waar we in verkeren en vaak zelfs hoe we ons voelen.

Ik heb altijd mijn vrijheid gezocht. Mijn eigen weg gekozen; van jongs af aan. Toch had ik wel heel lang dat veilige leven zoals ik al schreef. Net als veel anderen rolde ik erin. Vanuit het voorbeeld wat ik had en het bewustzijn van toen maakte ik keuzes. Door het moederschap veranderde dit. Het verlangen om te ontdekken wat die vrijheid precies betekende groeide.

Als je ruimte wilt maken om je hart te volgen; begin dan klein. Zodat je leert te voelen hoe je die innerlijke liefdevolle stem klinkt. Je kunt beginnen met boodschappen doen op gevoel (het lijstje mag mee hoor, maar probeer ook te kiezen wat je lichaam laat voelen dat het nodig heeft, koop dat en voel wat het eten ervan met je doet). Kleding koop je ook op basis van hoe jij je erin voelt. Afspraken kun je ook plannen op gevoel; niemand zei ooit dat je agenda van voor tot achter vol moest staan.

Deze ontdekking en jouw invulling is een dynamisch iets. Het helpt om jezelf te behandelen als iemand van wie je heel veel houdt of je af te vragen welk advies je zou geven aan je vriend(in). Het is er niet van de een op de andere dag. Misschien helpt het je om een foto van jezelf als klein kind op te hangen. Wat zou je tegen de kleine jij zeggen? ‘Doe dat toch maar ook al wil je het niet?’ Of sta je jezelf dan meer compassie toe? 

Een waardevolle graadmeter die we allemaal kennen is bijvoorbeeld het gevoel van stress. Dit is een soort intern alarm wat we voelen als je je hecht aan iets dat niet waar is voor jou. Alleen heb je (aan)geleerd dat het erbij hoort en dus herken je het signaal niet voor wat het is. Ben bewust van wat je tot je neemt. Of het nu gaat om wat je eet, wat je leest en eigen maakt. Maar ook de mensen met wie je je verbindt. Maak ruimte voor de nieuwe jij. Als jij je ware liefde wilt vinden moet je niet aanklooien en genoegen nemen met minder. Althans dat is mijn mening. En zo werkt het eigenlijk met alles.

Het druist in tegen alles wat we leren en zien om ons heen; neem liever geen risico. Denk vooral goed na over wat je doet.  

Leven vanuit je hart, gevoel of vertrouwen is met andere ogen leren kijken. Anders kijken naar wat je doet. Niet oordelen maar andere keuzes maken als het zo voelt voor je. Het start klein. Het mag klein beginnen.

Als je gelukkig wilt zijn stel je dan open om te ontdekken wat je nodig hebt om je gelukkig te voelen. Vanuit de echte verbinding met jezelf. Om de mensen om je heen te verlichten met jouw aanwezigheid (YES, het is bijna kerstmis, ook in mijn blog!). Je hoeft alleen maar te zijn. Dompel je onder in alles wat er om je heen is.

Het gaat allemaal om het voelen van je innerlijke vrijheid – of de waarde die belangrijk is voor jou. Zonder schroom je innerlijke wijsheid horen en volgen. Zelf kiezen. Ik kies ervoor om de wereld om mij heen met liefdevolle ogen te bekijken. Dat vraagt óók dat ik zo naar mezelf kijk.

Ik kies ervoor om mezelf te omringen met mensen die dit gevoel ook de wereld indragen. Om mijn kinderen op te voeden zodat ze zichzelf voelen als de koning en koningin die ze zijn. Vol zelfliefde. Vol vertrouwen om hun eigen keuzes te maken.

Het begint bij mij.

Het begint bij jou.

Wat is jouw volgende stap om je gevoel meer ruimte te geven? Misschien dat tijdens het lezen van dit blog al iets bij je oppopte waarvan je dacht: dat is het voor mij! Geef er de komende dagen eens wat ruimte aan. Ik wens je kerstdagen vol warme liefde. En lekker eten!

Ken je iemand voor wie dit interessant is? Voel je vrij om te delen.

Wil je elke week mijn nieuwsbrief ontvangen en als eerste op de hoogte zijn van acties? Meld je hieronder aan:Geplaatst in Geen categorie, Leiderschap, Spiegelgedrag en gezin, Uitbreken, Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Zelfleiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *