Welke boodschap zit er verborgen in jouw irritaties en hoe ga je hiermee om?

Jaren geleden bracht cabaretier Hans Teeuwen het al zo treffend in zijn show. De irritatiegrens.

Via wat gedachtensprongen vroeg hij zich hardop af: hoe voel je je als je aan dat kruis hangt tussen 2 Limburgers of naast iemand die alléén maar over voetbal kan praten.

Dramatisch…en ik ben een Limburgse.

Hij benoemde de beruchte irritatie grens. Mensen die je raken met hun gedrag. Ze doen iets wat buiten je cirkel van interesse ligt of zelfs buiten dat wat je kunt verstaan, bevatten en begrijpen. Hans bracht het met humor.

Maar hé, in elke grap zit een kern van waarheid, toch?!

Dit gaat niet echt over het groene monster wat we kennen als jaloezie. Het gaat ook niet over je partner die zich niet gedraagt zoals jij wilt of over die andere ondernemer die iets doet waarvan jij voelt dat het niet klopt.

Het zegt jou dat iets in je omgeving je dermate triggert, dat het je raakt. Het zegt niet perse iets over de ander. As above, so below, alles wat je raakt en je irriteert gaat over jou. Ik weet dat ook dit kan irriteren (haha) maar het is zoals het is. In de tijd dat mijn eigen bedrijf nog niet liep zoals ik wilde, irriteerde ik me aan ‘nep onderneemsters’. Waarom? Omdat ik mezelf er nog niet kon laten zijn zoals ik wilde.

Er was iets wat ik op een dieper level mocht erkennen van mezelf.

Het raakt iets wat leeft in jou, wat erkenning wil of ruimte.

Is het jou wel eens opgevallen dat je irritaties en ergernissen ook een boodschap hebben die juist een springplank zijn naar groei?

Mits je bereid bent om eerlijk te kijken.

Door ontmoetingen en confrontaties met de ander begrijpen we onze eigen verlangens beter. Ook om te zien dat wij de ander niet zijn. Het helpt om een stukje dichter bij jezelf te komen.

Blijven hangen in irritaties (of jezelf vergelijken met anderen) het kost heel veel energie, weet ik uit ervaring. Het kan zelfs een vorm van afleiding zijn die je creëert om maar niet te hoeven doen wat nodig is.

Ik heb daar een groei kunnen maken.

Hoe? Dat ga ik je nu met je delen.

Irritaties en negatieve gedachten hebben alleen macht over jou als jij ze tijd en aandacht geeft. Wat gebeurd hier echt? Welke ruimte geef je het in jouw leven? Wie moet je zijn om dit in je voordeel je draaien?

Wie in jou geeft het die tijd? Wat vind je lastig om te zien of erkennen van jezelf?

Wat ik vaak zie bij mijn cliënten – en wat ik ook herken uit wat ik zelf deed – is dat we iets aandacht geven en opblazen omdat er iets anders is wat je wilt doen maar nog niet goed durft. Het is eigenlijk een afleider. Je mag zelf een stap maken en dat kan spannend voelen. Dat maakt dat het soms makkelijker is om het bij anderen neer te leggen.

Andersom kan dit natuurlijk ook het geval zijn, dat een ander dit bij jou doet.

Door irritaties de overhand te geven, blijf je hangen in boosheid of onmacht. Of dit nu over een persoon of een situatie gaat, is om het even. De energie trekt je omlaag terwijl je wel iets beters te doen hebt, am I right?

Het is echt even heel goed voelen wat jouw waarheid is en hoe je door oude patronen heen beweegt en je realiteit een reflectie is waar je wél blij mee bent.

Duwen of trekken, de keuze is aan jou.

Een ander voorbeeld. Stel je bent boos omdat iemand je iets heeft aangedaan. Je kunt zó boos zijn dat je diegene uit je leven bant. Dat mag, iemand kom in jouw ruimte en jij kiest wat je daarmee doet; van elke spiegel bepaal je zelf of je er in wil kijken of niet. Op het moment dat je overgaat tot blokkeren, dan houdt je álles tegen. Ook dat wat je nodig hebt voor jouw eigen groei. Voordat je overgaat tot actie kun je voelen in jezelf waarom een irritatie er is. Waar zit je angst op in relatie tot dat wat je is aangedaan en wat kun je zelf doen om dit te helen zodat het er kan zijn.

Ik heb dit zelf ook ervaren en ik vroeg me af wat deze situatie mij liet zien. Die boosheid weerhield me ervan om de bijdrage van de situatie te kunnen ontvangen.

Geef anderen en vooral jezelf de ruimte om op eigen tempo te ontdekken wat wel en niet waardevol is. Wat wel en niet voelt als jouw waarheid. Nodig mensen uit, maar dring niet op.

Ik schreef het eerder al, hoe groter je irritatie, hoe mooier je les en hoe interessanter je groei.

Als ik me irriteer aan een eigenschap van iemand, dan laat me dit zien wat ik zelf misschien teveel of weinig doe. Iemand die zich heel duidelijk uitspreekt bijvoorbeeld. Dat raakte mij omdat ik eerder de mantel der liefde over een boodschap gooide. Dat kan bijvoorbeeld de angst voor afwijzing raken die nog in mijn leeft. De persoon aan wie ik me irriteerde raakte het stuk nog meer staan voor mijn waarde, mijn waarheid en wie ik ben. Me uitspreken en alleen de ‘JA’ laten klinken als ik hem voel.

Weet je wat het mooie is als jij gaat voelen wat de les in de irritatie is? Je maakt niet alleen de weg vrij voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Jouw groei is aanwezig in je energieveld, iedereen in jouw omgeving groeit mee.

Wil jij die weg next level vrijmaken?

Dat kan; ik deel 3 opties met je:

  1. Hier meld je je aan voor de gratis meditatie ‘De Drempel’. Wist je dat je, vóór je de praktische actie neemt, energetisch al kunt kiezen voor je verlangen? Je manifesteert namelijk vanuit je onderbewustzijn, hoe meer laagjes je weg haalt, hoe meer groei je ervaart in je realiteit. Zo breng je de groei naar je werkelijkheid. Klik hier als je GRATIS de meditatie “De drempel energetisch ondernemen” meteen wilt ontvangen.
  2. In 3 weken je eigen zuivere business instinct? YES! The universe has your back is fijn….maar wat als je dit nóg beter kunt maken voor jezelf? Die wijsheid is niet iets buiten je maar is ook in jou: je innerlijke wijsheid. Vanuit die verbinding ga je immers de connectie aan met alles om je heen en trek je situaties en mensen aan die een bijdrage zijn; op zakelijk en persoonlijk vlak. Je goud, je wijsheid, je business genius en je magie…het zit allemaal in jou. Je moet alleen weten hoe je die verbinding maakt en levend houdt. Dat leer ik je in deze cursus.
  3. Wil je meteen concrete stappen zetten en blijvend door oude patronen heen? Kies dan voor deze business intensive.

Elke vrouw is anders, elke vraag is dat ook.

Voor we starten, hebben we altijd een (online) kennismakingsgesprek; dat is vrijblijvend en gratis.

Liefs!

Ontvang tips en inspiratie die je helpen jezelf sterker te voelen. Het is gratis!Geplaatst in Anders denken, Geen categorie, Gezond Egoïsme, Innerlijk kind, Innerlijke wijsheid, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Mindset veranderen, Spiegelgedrag en gezin, Van hoofd naar hart, Verandering, Vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *