Trauma kan zich vermommen als intuïtie; hoe herken je dat?

Wist je dat een trauma zich kan vermommen als intuïtie? Weer een lekkere binnenkomer; toch is dit een belangrijk onderwerp voor zelfstandig ondernemers en ik wil dit graag met je delen. Ik ga je uitleggen hoe dit zit:

Ergens in je leven heb je na een intense gebeurtenis of ervaring een bepaalde overlevingsstrategie eigen gemaakt. Dat gaat per ongeluk, onbewust, nooit expres. Soms als kind – of eerder – soms op latere leeftijd.

Omdat we denken: ‘trauma is iets groots; dat heb ik niet’, kan het zijn dat je het weg stopt of wegwuift. Maar bijna iedereen heeft trauma; wanneer een gebeurtenis uit het verleden je blijft raken, is dat voor jou een trauma (wat het ook is) en mag je er iets mee.

Een kleine noot: als je bent zoals ik, dan kun je heel snel 5 dingen noemen die nóg erger zijn. Wat ik deed was hiermee mijn eigen gevoel niet serieus nemen en het nog verder weg duwen.

Dat ging me best lang goed af.

Ik had al veel verwerkt, dacht ik. Tot ik volledig als zelfstandige verder ging, weg van loondienst. Ik had geen idee dat tegelijk met die keuze zoveel andere processen zouden starten.

Processen waar ik nu vrouwen doorheen begeleid, omdat ondernemen zoveel meer is dan wat je aan de buitenkant laat zien.

Door die strategie namelijk – of life hack – is die heftige ervaring in een doos beland en die staat ergens achterin een kast. Ver uit het zicht. Je hebt een eigen manier van overleven gevonden waarbij die doos fijn daar kan blijven.

Wanneer je iets tegenkomt in je leven wat je instinctief het gevoel geeft dat er wordt gerammeld aan die doos, dan heb je een bepaald gevoel. Dat gevoel lijkt enorm veel op dat wat we kennen als intuïtie.

Voor mij was dit verschil voelen een eye-opener.

Die doos mocht ik open maken en daar had ik geen zin in, maar ik wist ook: ik kan hier niet aan voorbij. Door het aan te gaan (en dat deed ik niet alleen, gelukkig) werd die doos meteen al wat kleiner. Alsof het wist; ‘ik ben ontmaskerd’.

Zo leerde ik onderscheid te maken tussen wanneer een oud stuk wordt geraakt en wanneer ik mijn innerlijke wijsheid voel. Voor mij is het geen stem maar een sensatie in mijn buik.

Als onderneemster is je vrouwelijke wijsheid een onmisbaar kompas, helemaal in je bedrijf.

Ondernemen gaat niet alleen over cijfers.

Uiteindelijk weer wel natuurlijk want door die doos dicht te laten, ontzegde ik mezelf heel veel.

Je energie snelt je vooruit; ook als je je er niet bewust van bent. Mijn ervaring – en die van mijn cliënten is – ga er met je gevoel naartoe, kijk het aan en verwerk. Ik zie zo vaak dat ondernemen wordt gebracht als ‘dat doen we wel even!’ En ja, er zijn dingen die je even doet en neerzet. Er zijn ook thema’s die je volledige aandacht en toewijding vragen. Zodat het daarna weer vrij kan stromen, zodat je kunt ontvangen wat je echt verlangt; die leuke klanten én het geld.

Het bijzondere is namelijk; ik treed naar buiten met business stukken; de vrouwen die bij me komen, komen met vraagstukken die altijd business gerelateerd zijn maar ook altijd iets raken, wat ik ook ken. Thema’s als misbruik, dynamieken in relaties, kinderen die je raken met hun gedrag of ervaring met diepe afwijzing maar ook ondernemen buiten de kaders en een stabiele geldstroom op gang brengen.

Je hoeft het niet met je mee te blijven dragen. Je mag van de rode draad in je leven een verhaal van goud maken en ik begeleid je hier graag bij.

Stuur me gerust een mail om de mogelijkheden om samen te werken te bespreken via maike@maikemaessen.nl of WhatsApp me op 0619426332.

Wil je alvast iets lezen over hoe onze samenwerking eruit ziet? Klik dan hier.

Liefs!

Ontvang tips en inspiratie die je helpen jezelf sterker te voelen. Het is gratis! 

Geplaatst in Je ware zelf zijn, Manifesteren, Persoonlijke ontwikkeling, Uitbreken, Vertrouwen, vrouwelijk ondernemerschap, Vrouwelijke wijsheid, Zelfleiderschap.

Eén reactie

  1. Pingback: 3 x onbewust je diepste verlangens blokkeren | Blog voor onderneemsters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *