5 tips die je helpen bij jouw persoonlijke groei

Persoonlijke groei: 5 tips die jou verder brengen.

De parels van verhalen die je pakken, meenemen en niet gelijk loslaten. Omdat de hoofdpersoon uit het grootse verhaal een boodschap heeft voor jou.

Met stralende ogen vertelde ze me over een man (Lyndon Poskitt) die alles opgaf om zijn droom achterna te gaan. Hij wilde de wereld over op zijn motor en liefst dit combineren met het rijden van een rally. Een opgave die bijna onmogelijk leek.

Hij deed mee aan de Dakar Rally. Eén man, één motor, één gereedschapskist, 12 dagen en 10.000 kilometer hard racen. Hoe hij het had bedacht leek het onmogelijk. Toen hij de knoop doorhakte werd hij aan alle kanten gedragen. Het werd mogelijk voor hem, door zijn eigen kracht en energie die hij erin stopte.

Het is niet buiten je comfortzone waar je groei zit, maar echt op die meest uiterste rand.

Het was niet alleen zijn energie. In de documentaire – zijn race is vastgelegd op video – zag ik ook beelden van een man die zijn droom leefde én niet alles liep op rolletjes. Ook hij kende tegenslagen. Hij had een keer niet mogen starten door een misverstand. Hij liet zich echter niet aan de kant zetten. En zo finishte hij op een manier die vooraf door velen als onmogelijk werd beschouwd. Hij deed wat hij echt wilde doen. Waanzinnig en vastbesloten.

Omdat we natuurlijk niet allemaal mee gaan doen aan de Dakar Rally maar wel allemaal een eigen reis maken heb ik 5 top-tips voor je.

1.
Check bij alles wat je doet: is het mijn keuze of doe ik het om te conformeren?

Zet een stap opzij om dichterbij te komen. Hoe krom het op t moment zelf ook voelt. Elk kind is (en vraagt) liefde. Wij ook. Later gaan we lasten overnemen of dragen. Dat mag je loslaten.

Als je je ergens niet comfortabel bij voelt, zelfs ronduit ongemakkelijk, wat doe je dan? Liefst zou je dat luik onder je voeten willen openen en er doorheen zakken of niet? Of weglopen, het weglachen. Wat eigenlijk gebeurd is dat je op dat exacte moment een uitnodiging krijgt. Eentje de vraagt: wat is er echt aan de hand en wat kies je? Op dat moment ligt er een kans tot verandering en groei. Wat zou je normaal doen en wat doe je willen doen?

Schuldgevoel is een teken dat is leeft naar de verwachting van anderen en niet die van jezelf. Schaamte laat je zien dat je de normen en waarden van anderen hebt overgenomen en eigen gemaakt zonder dat ze van jou zijn. Elk moment dat jij je schaamt is een uitnodiging om je opnieuw te verbinden met je zelf en te checken is dit van mij?

Angst laat zien dat je meer aanwezig mag zijn in het nu. Angst houdt je vast in het verleden, oude conclusies en opvattingen en die je bang maken voor de toekomst. Creëer momenten van rust. Stap even uit de rat-race. Volg je eigen pad, je eigen rally.

2.
Ontdek je zielsverlangen, je passie, dát waar je blij van wordt en ontdek hoe je gedragen wordt op die weg.

Het kan zo raar klinken, dat wat je echt wilt doen. Anderen willen je er het liefst van weg houden. Ik denk dat ze de rally man ook iets anders hebben verteld toen hij zijn plan kenbaar maakte. Waardoor je zelf misschien ook weer gaat twijfelen. Het goede nieuws is dat je ook vanuit een veilige omgeving je eerste stappen kunt gaan zetten. Dat is wel zo fijn omdat het ontdekken van je verlangen super fijn is en ook iets in gang zet. En vaak sneller dat je vooraf had bedacht. Er komt ineens zoveel op je pad dat naadloos aansluit bij wie je echt bent dat je ook niet anders wil dan die meters maken.

3.
Neem eens een oude foto van jezelf erbij als je deze hebt.

En kijk eens in de ogen van dit meisje. Wat zie je? Wat vertellen deze ogen jou, kijk je nieuwsgierig, blij, een beetje bang of boos? Elke keer als jij jezelf iets vertelt niet te kunnen dan zeg je dat eigenlijk tegen die kleine jongen of meid in jou. Schrijf eens een brief aan je innerlijk kind. Vanuit de persoon die je nu bent. Wat zou je wensen voor deze jongere versie van jezelf en wat kun je daar nu op dit moment van verwezenlijken?

4.
Kies je realiteit en geef deze vorm. De kosmos is een reflectie van jou, as above, so below.

Spreek je verlangen uit aan de mensen om je heen. Draag uit wat je wilt en trek mensen of situaties aan die je verder helpen op de weg die je kiest. En neem de actie, als je vandaag hetzelfde doet als gisteren is morgen niet anders. Het perfecte komt morgen niet, het is er al!

5.
Het is tijd dat je neer gaat zetten wie je echt bent en dat durft te leven.

Eigenlijk ben je elke dag een stapje verder verwijderd van die jonge, pure zelf die je ooit was. Terwijl je juist die energie nu nodig hebt om je vervolg stappen te zetten. Met alles wat je nu weet. Die kleine uk had niks, was afhankelijk van anderen en jij hebt nu alles. Je bent en hebt alles om stappen te maken. Toen je nog klein was wilde je overal bij kunnen. Je keek op tegen alles wat hoger en groter was dan jij. Later als ik groot ben. En nu doe je het nog niet…dus: get ready for action!

Wat wilde je toen je klein was, stof die wens een af en zet een kleine stap.

Wil je zelf die hoofdrolspeler zijn in jouw leven en kun je daar hulp bij gebruiken?

Ben je klaar voor meer?

Dit zijn de opties:
Gratis meditatie de Drempel.
Business Intensive; een volledig verzorgde OneDayRetreat op locatie.
1:1 exclusieve begeleiding van 6 maanden. Je hoeft deze reis niet alleen te maken.

Voor we starten maken we eerst kennis, dat kan online via Zoom of offline. Dit gesprek is altijd vrijblijvend.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Leiderschap, Spiegelgedrag en gezin, Verandering, Vertrouwen, Voorleven, Vrouwelijke wijsheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *