Vier vragen die je helpen om je zelfleiderschap te vergroten.

The Work van Byron Katie. ‘Toevallig’ las ik een artikel van haar in een magazine, alweer een jaar of veertien geleden. Dat maakte indruk op me omdat het eenvoudig én direct toepasbaar was. Het is een waardevolle stap in het nemen van zelfleiderschap over je leven.

Met behulp van een paar eenvoudige vragen kwam ik verder. Ik piekerde me op dat moment suf over van alles en nog wat.

Vindt hij dit of toch dat? Wat vinden anderen van mij? Hoe zie ik mezelf en is dat wel in lijn met hoe anderen me zien? Iets wat iemand had gezegd – of juist niet – kon ik mijn hoofd helemaal opblazen. Letterlijk van een mug een olifant maken dus – ik was er een ster in! Nu zie ik wel dat me dat toen geen stap verder bracht, maar op dat moment speelde het heel erg. De oplossing werd me op een bijzondere manier in de schoot geworpen.

Wat houdt The Work in?

Heel kort komt het neer op het stellen van vier vragen die je leven kunnen veranderen. Het verandert in elk geval hoe je dingen benadert, en daarna gaat het rollen. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen om wat een ander over je denkt. Of over je partner die op een bepaalde manier reageert. Of over je werk. Het is toepasbaar op vrijwel alles. Zoals gezegd had ik de gave om dingen in mijn hoofd zo groot te maken dat de ander al niet meer goed kón reageren. Hierdoor maakte ik het zelf onmogelijk dat een situatie zich oploste. Ik verloor alle realiteit uit het oog en stond totaal niet in contact met mijn gevoel.

Door bij jezelf te onderzoeken of iets – een gedachte bijvoorbeeld – klopt, kun je de eindeloze stroom in je hoofd stoppen.

En het werkt! Denk maar eens aan iets wat je heel erg bezig houdt. Bijvoorbeeld, ik schrijf nu vaker over heel persoonlijke onderwerpen. Het grootste deel van mij denkt: ga ervoor! En ergens zit er nog een 10% die zegt: wat zullen anderen er wel niet van denken? Anderen gaan me anders zien nu, toch? Ze denken misschien wel dat ik thuis stiekem in paarse jurken rondloop, al toverspreuken prevelend. Goed, het voorbeeld is licht overtrokken, maar de strekking is duidelijk denk ik. Ik onderzoek nu bij mezelf of het klopt met 4 vragen: is het waar? Kun je absoluut weten dat het waar is? Hoe reageer je als je gelooft wat je denkt? En de laatste: wie zou je zijn zonder de gedachte?

Een voorbeeld:

EEN. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)

Vraag: is het waar dat anderen anders over mij denken als ze lezen wat ik schrijf?

Antwoord: JA, ik denk dat mensen me anders benaderen.

TWEE. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)

Vraag: weet je echt heel zeker dat het zo is, heeft iemand iets tegen jou gezegd wat er op kan wijzen dan jouw gedachte klopt? Kun jij in het hoofd van anderen kijken?

Antwoord: euhm..nee….ik denk het, maar weet het eigenlijk helemaal niet zeker.

DRIE. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Antwoord: als ik dat denk, blokkeer ik iets in mezelf en kruip ik terug in mijn schulp. Precies dat wat ik vooral niet wil dus.

VIER. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Antwoord: mezelf! Een vrouw met meer energie voor alles wat echt belangrijk is voor me. De moeder die sterk staat bij het maken van keuzes vanuit gevoel.

Vier korte vragen die me aan het denken zetten. Probeer het zelf maar eens. Na een tijdje gaat het vanzelf. Voor mij was dit life-changing. Sommige dingen zijn zo simpel en eenvoudig. Het stellen van vragen laat je anders kijken én denken. Of beter nog: minder denken. Het is ook toe te passen op iets waar je je aan irriteert bij een ander. Vul het maar eens in. Bedenk iets en toets of het echt zo is. Het helpt je om dingen daar te laten waar ze horen. Om ze los te laten.

Los laten wil niet zeggen dat je er niets meer om geeft, maar dat je er voor kiest om het daar te laten waar het hoort. En exact dat werkt erg bevrijdend! Ultiem zelfleiderschap!

Wil je weten hoe je krachtig je plek en ruimte inneemt? Hoe je stevig gaat staan voor dat waar je in gelooft? Hoe je sterk staat in de keuzes die je maakt vanuit je gevoel? Met mij als jouw coach ga je stappen zetten, grote en kleine, ook maak je die ene keuze waarvan je nooit dacht dat je hem zou maken. Je leert je eigen gevoeligheid te accepteren. Ik leer je een andere beweging te maken dan je tot dusver deed. Het bijzondere hiervan is je hele gezin met je mee kan draaien.

Heb jij het gevoel dat je meer vrouwelijke energie je bedrijf en leven in wil laten stromen?

Bij alles wat ik doe leid ik vrouwelijke onderneemsters naar hoe ze ondernemen in alignment met hun vrouwelijke energie. Voor de een zal de nadruk liggen op focus en structuur, voor de ander zal het veel meer gaan over in je lichaam aanwezig zijn. Onze levenskracht als vrouw zit in onze buik, niet in ons hoofd zoals we leerden. Hoe je deze beweging maakt en de diepere laag aan gaat spreken en naar buiten brengt via je bedrijf, is wat ik je leer.

Elke vrouw is anders, elke vraag is dat ook.

Voor we starten aan welke reis dan ook, hebben we altijd een (online) kennismakingsgesprek; dat is vrijblijvend en gratis.

Ben je benieuwd? Kies hier voor je gratis sessie.

Liefs!

Ontvang ondernemerstips en inspiratie die je helpen jezelf sterker te voelen. Het is gratis!Geplaatst in Afstemmen, Je ware zelf zijn, Persoonlijke ontwikkeling, Vertrouwen, Vrouwelijke wijsheid, Weten wat je wilt, Zelfleiderschap.

4 reacties

  1. Pingback: Zie jij wat het leven je laat zien? -

  2. Pingback: Je gedachten van vandaag creëren je leven morgen. ⋆

  3. Pingback: De 5 poorten naar innerlijke rijkdom. ⋆

  4. Pingback: Hoe kan ik ergens boven staan en naast me neer leggen terwijl iets me echt raakt en kwetst. ⋆

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *