De wet van keuzes.

Er zijn van die momenten in het leven die vragen om reflectie. Of actie. Of juist om verandering. En soms om alles tegelijk terwijl je tussendoor wat spiegels voorgehouden krijgt. Op het moment zelf kan dit mega heftig voelen voor je, alsof je een deur in je gezicht dicht geslagen krijgt. Niet fijn. Ik weet dat als ik een deur sluit, er zich een andere opent. Wanneer mensen uit mijn leven verdwijnen, komen er nieuwe voor in de plaats. De een is bij me gedurende mijn hele leven, anderen voor een kortere periode. Om me iets te leren. Om me te helpen bij mijn groei. Het is me niet altijd duidelijk wie nu bij welke groep hoort. Even afstand nemen van de situatie laat me voelen en zien wat het is en wat ik van een situatie mag leren.

De wet van keuzes. Keuzes die je maakt met daden, met ergens voor staan. Woorden zijn maar woorden, geschreven of getypt. Vluchtig van aard. Beslissingen maak je niet met woorden maar met daden. Als je de gevolgen van je keuzes kunt accepteren krijg je meer inzichten die leiden naar geluk en een dieper leven. Zo werkt de wet van keuzes. Nu weet ik dat een keuze maken simpel lijkt en dat de praktijk je nog wel eens inhaalt. Je ego komt weer om de hoek kijken en vraagt: weet je dat wel zeker? Of mensen vragen je wat in vredesnaam aan het doen bent, en je denkt ‘zie je wel’. Precies daar mag ik stoppen. En zien dat die mensen een spiegel zijn van mijn eigen onzekerheid. Ze zijn als het ware een test om te zien of ik het wel echt wil.

Je kunt je gevangen voelen in een situatie, bijvoorbeeld je relatie of je werk. Je voelt je gevangen als een vlieg in een spinnenweb. Onderworpen aan de omstandigheden, zonder uitweg. Voor veel mensen werkt het zo dat een situatie eerst heel pijnlijk moet zijn eer ze de moed en het zelfrespect (her)vinden om een nieuwe keuze te maken. Weet en besef dat je altijd een keuze hebt. Liefdevol voor jezelf opkomen is ook keuze. Het maken van een keuze en het aanvaarden van consequenties zet jou in je kracht. Het laat je voelen dat jij aan het roer staat.

Jij hebt altijd een keuze, in elk situatie. En het mooie is dat je elke 10 seconden een nieuwe keuze kunt maken. Alleen jij kunt ze maken voor jezelf. Jij voelt wat goed is voor jou. Een mooie quote van Dan Millman:

‘Toch houdt een echt heldhaftige keuze dikwijls in dat je de verantwoordelijkheid op je neemt voor je huidige – nu bewust gekozen- situatie en dat je je volledig inzet, daadkrachtiger en hartstochtelijker dan ooit.’

Neem niet genoegen met minder. Het leven is zo bedoeld dat je alles kunt hebben. Hoe voel je wat goed is voor je? Voelt je allereerste gevoel licht? Dan is het voor jou. Voelt het zwaar, dan hoort dit nu niet bij je. Voelt iets licht, kijk dan eens welke opties je hebt. Vraag: wat is er nog meer mogelijk? Welke mogelijkheden heb ik die ik nu nog niet zie, maar die ik nu wel al mag omarmen? De antwoorden die krijg je. Misschien niet vandaag of morgen. Er zullen gedachten en ideeën invallen. Als je de was aan het ophangen bent bijvoorbeeld. En reken maar dat als iets drie keer bij je terugkomt, dat het dan van jou is. Dan mag je er iets mee. Er zullen personen in je leven komen die je iets zeggen wat je raakt in je kern, wat net iets harder binnenkomt bij je. Een kleine boodschap voor jou. Of je wordt gewezen op een boek. Zoals ik vanmorgen: ‘Courage to be creative’ van Doreen Vitue. Het is de bedoeling dat je gelijk geïnspireerde actie neemt bij een inzicht. Doe er iets mee wat goed voelt voor je!

Uiteindelijk zit alles wat ik nodig hebt in mij, en dat geldt ook voor jou. We zijn allemaal hetzelfde; perfect en compleet. Zodra we dat weten, écht weten en voelen dan zijn we in staat tot alles. Tot acties die nu onmogelijk lijken. Die kracht zit in ons. En dat begint met een keuze…

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *