Hoe stap je uit de twilight zone?

Ik leefde en dacht altijd vrij zwart wit. Die fifty shades of grey kwamen in mijn wereld vrijwel niet voor. Flexibel was ik ook niet echt. Ik hield niet van verrassingen en ik wilde de controle niet loslaten. Ik hield me vast aan ontelbare routines die voorkwamen dat er iets veranderde.

Ondertussen was ik moe. Moe van alles wat ik moest en mezelf oplegde. Moe van die innerlijke strijd die ik voerde in mezelf. Ik voelde dat ik meer kon en soms voelde ik die passie weer even oplaaien van binnen. Dat innerlijk vuurtje ging alleen snel weer zachter branden.

Ik wilde stappen zetten.

Als ik dan weer moed verzameld had dan hoorde ik wel weer iemand iets zeggen over datgene wat ik wilde doen in termen als ‘wat een onzin’ of ‘nee, daar heb ik dus echt helemaal niets mee!’. Ondertussen volgde ik cursussen. En ik wilde meer. Alleen juichte mijn omgeving dat niet echt toe. Want kon ik niet beter een erkende opleiding volgen, die had ik immers toch nodig?

Ook al voelde ik dat zelf niet zo, toch luisterde ik ernaar. Het klonk immers verstandig. En dus stapte ik weer terug. En dat riedeltje herhaalde zich een paar keer. Ik wilde het…en deed het niet. Nog niet.

Hoe kom je uit die innerlijke strijd die soms zo hevig woed in jezelf?

Van iets willen en toch altijd weer terug stappen. Iets willen uiten en het toch niet doen omdat ik wist wat ik zou verliezen. Diep van binnen weten we het allemaal zo goed. Je voelt aan alles dat je huidige situatie het niet is. Je voelt het allemaal niet meer zo, de passie voor wat je doet is weg. Het vlammetje in je is gedoofd. Op sommige momenten wakkert het weer aan en voel je die inspiratie en denk je ‘jaaaaaa dit is het’!

Je voelt het, alleen hoe breng je dit met net zo veel kracht naar buiten als je het van binnen voelt? Waar je niet altijd de woorden voor kunt vinden die recht doen aan dat gevoel.

Wat kun je ermee want je weet nog niet wat je nieuwe stuk is. Het is voelbaar, nog niet zichtbaar.

Blijf nieuwsgierig.
Het is oké om het even niet te weten.
Denk maar aan de kracht en vrijheid die je voelt als je het straks wel weet. Als dat vuurtje aan gaat en niet meer dooft. Alles wat je hiervoor hebt gedaan diende een hoger doel. En als je heel eerlijk bent tegen jezelf dan wist je dat altijd al.

De zaadjes die je plantte hebben wortels gekregen die al diep in de aarde zijn gedrongen. Wat er aan de oppervlakte komt dat weet je nog niet. Misschien is het wel helemaal niet wat je verwacht. Misschien is het nog wel mooier dan dat.

Bekijk het met de nieuwsgierigheid van een kind. Met een open blik. Zoals die eerste keer dat je de schoonheid van en regenboog zag aan de hemel. Met aan de ene kant donkere regenwolken en aan de andere kant de zon die weer stralend doorbreekt.

Hoe stap je uit het niemandsland van je oude naar je nieuwe wereld? Net als in de twilight zone volgt die verrassende twist in het verhaal. Alleen is dit niet zomaar een verhaal, het is jouw leven. Het moment dat het leven je terugwerpt op jezelf. Het moment dat je laat voelen waar je kracht zit en wat je kunt bereiken als je doorzet.

Ik stapte altijd terug omdat ik nog niet klaar was.

Ik stond met de microfoon in mijn hand voor een grote groep mensen. En ik wist op dat moment dat ik niet meer terug kon. Als de dag van gisteren weet ik hoe ik stond te trillen op mijn benen en hoe mijn stem trilde terwijl ik sprak. Het was stil in de zaal. Ik zag tranen over wangen rollen. Iets groters nam het op dat moment van mij over.

Ik ging dwars door de angst heen. Voor het eerst stapte ik niet terug.

Toen je net las over dat vuurtje van binnen, waar dacht je toen aan? Kun je een moment bedenken wanneer je dit zelf ook voelde? Het verlangen herken je, dat heb je ook. En je vraagt je nu – net zoals ik destijds – af hoe kom ik daar? Je weet waar je nu staat en je weet waar je heen wilt. Alleen hoe kom je van A naar B? Wat heb je ervoor nodig? De chaos waar je nu in zit is soms zo groot dat je niet in contact komt met je verlangen, met dat wat je écht nodig hebt.

Wat is jouw waarheid? Blijf altijd trouw aan jezelf. Vertrouw op je innerlijke kompas. Je bent nooit teveel. Het thuis, de liefde, de kracht, die vind je in jezelf. Het zit in jou, vertrouw erop. Op je gevoel, je innerlijke weten.

Je hebt de macht om jezelf een ander verhaal vertellen. Je hebt de kracht om je bestemming te verandering. Jij mag kiezen. Schrijf je hier alvast in voor Shape Your Destiny.

Geplaatst in Essentie, Je ware zelf zijn, Leiderschap, Personal Leadership, Vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *