Kiezen is de sleutel naar vrijheid, zo werkt het.

‘Oh ik heb morgen een verjaardag en daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in!’ Hoor ik een jonge meid met prachtig lang bruin haar zeggen tegen haar moeder. Haar moeder kijkt haar aan, lacht liefdevol, en zegt: ‘Dan blijf je toch lekker thuis, het wordt heerlijk weer. We kunnen lekker buiten zitten in de..’ De moeder kan haar zin niet eens afmaken want de dochter gaat al in protest: ‘Maar dat kan ik toch niet maken!’ Ze kijkt oprecht alsof het een enorm zware keuze is. ‘Ik heb al gezegd dat ik kom. Wat als ze me niet meer willen zien als ik weg blijf?’

Ik ben ondertussen klaar in de winkel waar ik dit geanimeerde gesprek hoorde en het zet me aan het denken. Kiezen is de sleutel naar vrijheid, viel me in. Hoe werkt dit dan?

Vanuit dit voorbeeld kun je je wel indenken hoeveel tijd deze jonge meid besteed aan het ‘geen zin hebben’ in iets. En wat ze in deze tijd had kunnen doen wat haar wel energie gaf.

Hoe ik dit aanpak? Ik deel mijn tips met je.

Voelt het licht of zwaar?

Voordat ik überhaupt iets zeg, voel ik. Voelt iets licht of voelt het zwaar? Een keuze die goed is voor mij en die op welke manier dan ook een bijdrage is, voelt namelijk licht. Dan voel ik een innerlijke JA. In mijn gedachte ben ik bijvoorbeeld al aan het bedenken wat ik aan doe. Gevoelsmatig ben ik dus al bezig met mijn volgende stap. Het lift me omhoog. Als ik dat voel, dan weet ik dat het klopt.

Als iets zwaar voelt, kan ik vrijwel onmiddelijk allerlei bezwaren vinden of opwerpen waarom ik vooral niet zou moeten gaan. Ik weet nu dat er dan iets is wat geen bijdrage is voor mij. Het is dan niet nodig of goed voor mij dat ik erbij ben. Ik laat me leiden door dit gevoel en doe niets wat niet goed voelt, om welke reden dan ook.

Je mag altijd opnieuw kiezen.

Heb je ‘ja’ gezegd tegen iemand en verander je erna van gedachten? Weet dan dat je altijd opnieuw mag kiezen. Dat geldt bij alles. Iets wat je 5 jaar geleden mooi vond, die salontafel bijvoorbeeld, kun je nu lelijk vinden. Dat mag. Je veranderd nu eenmaal continu en je bent niet meer die persoon van 5 jaar geleden. Geef hier dan ook aan toe, doe spullen die je niet mooi vindt weg want het kost je alleen maar energie als je er alleen maar al naar kijkt. Maak het jezelf gemakkelijk. En laat je na het maken van de keuze ook niet overhalen door anderen om vooral bij het oude te blijven.

Blijf ook eerlijk. Ga niet 10 excuses verzinnen maar geef gewoon aan dat je nu iets anders kiest of wilt gaan doen. Je kunt ook een ander voorstel doen waar je wel een goed gevoel bij hebt. Blijf bij jezelf! Voel ook of de eerdere ‘ja’ een ‘nee’ is geworden om zaken die jezelf oplegt voordat je mag genieten. Probeer hier eens aan voorbij te gaan, speel er wat mee! Sta jezelf toe wat meer ruimte in te nemen.

Niet kiezen is ook een keuze

Blijf je vandaag doen wat je gisteren deed dan zal morgen hetzelfde zijn. Als je een verlangen voelt, kom dan in actie. Dat is hoe het werkt. Verlangens wegstoppen kan, het zal echt een hele tijd goed gaan, tot je merkt dat het leven keuzes voor je gaat maken. Dan kan het echt voelen alsof je even geen keuze hebt en met de rug tegen de muur staat.

Keuzes vanuit een innerlijk verlangen of en droom voelen altijd fijner. En hé, je hoeft niet alles op 1 dag te doen! Maak een stappenplan of bepaal je belangrijkste focus voor die dag. Als je weet waarom je iets doet dan weet je ook wat je volgende stap is die je dichter bij de volgende mijlpaal brengt.

Ken je de Universele wet van Aantrekking? Als jij achterover leunt en wacht, wacht het universum ook. Als jij je huis wil verkopen, laat dan zien dat je dit wilt. Ga kijken naar nieuwe huizen en zorg dat je eigen huis klaar is voor de verkoop.

Neem de actie van de persoon die al heeft of doet wat jij wilt.

We zijn zo geneigd om te willen voldoen aan allerlei sociale regels die niet goed zijn voor ons als individu. We zitten gelijk in de oplossing voordat we hebben gevoeld wat er echt aan de hand is. Zonder te zien welke mogelijkheden je hebt. De keuzes die je hebt zijn oneindig en altijd beter dan wat jij met je verstand kunt bedenken.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zo werken we samen:

Meer weten? Mail me via info@maikemaessen.nl.

Liefs,
Maike

Geplaatst in Geen categorie, Gezond Egoïsme, Je ware zelf zijn, Spiegelgedrag en gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *